Hlavní obsah
Umění a zábava

Pralidé i gladiátoři byli vegetariáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cilvarium, Pixabay

Všeobecný pohled na člověka, co se týká stravy, je ten, že je všežravec. Toto označení ale plyne jen z toho, že je schopný sníst a strávit téměř všechno.

Článek

Někdy ve 30. a 40. letech minulého století začali archeologové objevovat prastaré předměty, které si vyložili jako nástroje pro zabíjení a vyvržení zvířat. A svět podlehl názoru, že pračlověk jedl převážně maso, které si ulovil.

Na myšlence, že správný chlap jí maso, profitovala už v 70. letech velká spousta na jídlo zaměřených společností jako McDonald´s nebo KFC, které pro své reklamy získávaly (a stále získávají) ty největší sportovní hvězdy. Nikoho by nenapadlo, že je to jen marketingový tah. Všichni to přijali za své.

Problém nastal v momentě, kdy se začala šířit onemocnění srdce, oběhové soustavy a rakovina tlustého střeva. Lidé začali umírat předčasně a nastal čas zjistit, co je toho příčinou. Ano, člověk dokáže sníst a strávit maso, ale škodí mu, protože ucpává cévy.

Tak se stalo, že se vědci podívali blíž na anatomii člověka, porovnali ji s anatomií masožravců a uviděli důkazy o tom, že nejsme nijak geneticky, anatomicky ani fyziologicky přizpůsobení konzumaci masa, jsme ale přizpůsobení konzumaci rostlin.

Původně jsme tedy býložravci neboli vegetariáni a i vy můžete vidět důkazy na svém vlastním těle.

Střeva - máme delší zažívací ústrojí než masožravci, což nám umožňuje trávit rostliny a vlákninu, která potřebuje delší zpracování

Vitámín C - neumíme si ho sami vyrobit a je obsažený výhradně v rostlinách

Trichromatické vidění - vidíme širší spektrum barev než masožravci, kteří mají vidění jen dichromatické, abychom lépe v přírodě našli zralé plody a byliny

Glukóza - je důležitá jako zdroj energie a pro fungování našeho mozku a získáváme ji výhradně z rostlin

Zuby - oproti masožravcům, kteří mají zuby uzpůsobené trhání masa - špičaté a jako nůžky, my máme zuby hranaté a ploché, uzpůsobené drcení a mělnění rostlin

Vitamín B12 - neumíme si ho vyrobit, získáváme ho z masa zvířat, ale ani ta si ho vyrobit neumí - bakterie, které ho vyrábí přijímala zvířata (i lidé) z přírodní vody a z půdy, bohužel vlivem pesticidů a antibiotik se dnes i zvířatům musí dodávat uměle

Důkazy o vegetariánství našich předků podávají i ostatky římských gladiátorů. V tureckém Efezu je jediný hřbitov gladiátorů, kde je pohřbeno větší množství lidí. Archeologové z něj vyzvedli 68 koster gladiátorů a analyzovali jejich kosti.

Gladiátoři byli cenění bojovníci, kteří měli nejmodernější trénink a lékařskou péči. Složení jejich kostí ukázalo na silový trénink a kvalitní stravu zaměřenou na silné svaly a kosti. Vysoké množství stroncia v kostech ale ukázalo, že byli převážně vegetariáni. Tato strava jim dala přezdívku „hordearii“, což znamená pojídači fazolí a ječmene.

Přestože nejedli maso, byli silní a urostlí a rostlinná strava jim dávala jedno obrovské plus. Díky ní má tělo schopnost rychlejší regenerace - potlačit zánět a rychleji se zotavit.

Dnes je povědomí o přínosech rostlinné stravy pro lidský organismus už poměrně velké. Dost mu pomáhá i dokument, ze kterého vychází tento článek. Jmenuje se Zásadní změna a najdete ho na Netflixu. Vysvětluje vliv rostlinné stravy na lidský organismus, vyvrací některé mýty, které kolem ní panují, a je plný studií, pokusů a lidských příběhů s někdy až překvapivými výsledky. Jako třeba ten o mužské potenci.

Obrovskou reklamu vegetariánství dělají ti nejlepší sportovci světa snad ve všech sportovních odvětvích od tenisu a cyklistiky až po ultramaraton a kulturistiku. Dokonce i nejsilnější muž světa je vegetarián a na otázku, jak je to možné, když nejí maso odpovídá: Viděli jste někdy býka jíst maso?

Myslím, že to mluví za vše. Navíc velkochovy zapříčiňují nadměrné zabírání půdy pro chov a pěstování krmiva a obrovskou spotřebu vody na zalévání. Důsledkem jsou pak vykácené lesy a pralesy, vyschlé řeky, ale i znečištěné spodní vody výkaly atd..

Já i moje rodina jíme maso, ale už delší dobu cítím, že je čas na nějakou změnu. Tento dokument mi přišel ve správný čas. Po čtyřicítce přibírám, zvyšuje se krevní tlak a zhoršuje zrak. Pomalu nás začnu orientovat na stravu bez masa. Pomůže to nejen našemu zdraví, ale i naší planetě. Na tento dokument se určitě podívejte, zhodnoťte informace a třeba se i přidejte.

---

Zdroj informací je dokumentární film Zásadní změna, režie Louie Psihoyos, na Netflixu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz