Hlavní obsah
Lidé a společnost

Delonova temná minulost: Mafie a vraždy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VěraJ repro Hola!

Alain Delon se Stefanem Markovičem

Proč nechtěl Alain Delon poskytnout DNA k určení otcovství? Po jeho smrti se vyrojila spousta konspiračních teorií. Jednou z nich je aféra Markovič. Dodnes neobjasněná vražda jeho bodyguarda odhalila Delonovo spojení s podsvětím a šokovala Francii…

Článek

Byl sychravý den 1. října 1968 a na veřejné skládce odpadků v obci Elancourt nedaleko Paříže, leželo nehybné mužské tělo. Objevil ho místní pobuda, který zalarmoval policii. Tak odstartovala aféra, jejímž aktérem a jeden čas i podezřelým, byl slavný herec, a která přerostla v politický skandál Francie 70. let…

Vyšetřování zpočátku plynulo pomalu. Nikdo netušil, kdo je tím zastřeleným mužem a nikdo ani nevěnoval větší pozornost náboji v jeho týlu. Pocházel z revolveru Smith and Wesson, model 38 special, tedy zbraně oblíbené podsvětím. Když ale policie zjistila, že mrtvým je Stefan Markovič, 31letý jugoslávský imigrant, který žil ve Francii od podzimu 1958 a jehož poslední adresou je 22, Avenue Messine, Paříž, tedy bydliště Alaina Delona, začaly se dít věci. Vyšetřování dostalo rychlý spád.

Delon se s Markovičem seznámil v létě 1963 během natáčení filmu Černý tulipán ve francouzsko-jugoslávské produkci. Markoviče přivedl jako komparzistu jeho kamarád a tehdejší hercův tajemník a bodyguard v jedné osobě Milos Milosevič. „Delon měl rád společnost těch dvou srbských imigrantů, kteří měli pořád kolem sebe spoustu krásných žen a v každé módní pařížské restauraci byl pro ně připravený stůl,“ říká autor knihy o Delonovi a aféře Markovič, Hervé Gattegno.

První, kdo se stal obětí záhadného vyřizování účtů kolem Delona, byl právě Milosevič. Smrt našel v roce 1966 v Los Angeles po boku své milenky, herečky Barbary-Ann Thomasonové, manželky herce Mickeyho Rooneyho. Stefan Markovič svého kamaráda bez problému nahradil a začal pracovat jako Delonův bodyguard. Chlapík, který získal statut politického uprchlíka, se dosud ve Francii živil bůhvíjak, občas si poseděl v chládku, a od chvíle, kdy se k Delonovi nastěhoval, byl jako jeho stín. Sympatie si ale získal i u tehdejší Delonovy manželky Nathalie, která s Markovičem prožila krátkou love story v době, když se slavný pár rozešel.

A teď byl Markovič mrtev. Vražda Delonova bodyguarda plnila francouzská média. Pro policii, která vedla vyšetřování bodyguardovy vraždy, byl Delon hlavní svědek. V té době natáčel na jihu Francie film Bazén s Romy Schneiderovou a Jane Birkinovou. A vyšetřovatelé se vydali za ním do St. Tropez. Vražda Markoviče totiž začínala nebezpečně přerůstat kriminální dimenze a dostávat politický rozměr. V autě mrtvého totiž vyšetřovatelé našli choulostivé fotky ze sexuálních večírků, na kterých měla být i manželka prezidentského kandidáta Georgese Pompidoua, Claude. Jak souvisely kompromitující fotky, které mohly ovlivnit Pompidouovy prezidentské šance s Delonovým bodyguardem? Šlo o mafiánské vyřizování účtů?

Kriminalisté přijeli za hercem do vily na pobřeží, kde byl ubytovaný, aby se dozvěděli víc o jeho vztahu k Markovičovi a jejich podezřelých kontaktech. Spisovatel a novinář Hervé Gattegno na chování Delona vzpomíná s údivem. „Tři dny před výslechem si vlastně Delon zkusil scénu nanečisto. Ve filmu je totiž také vyslýchán policií kvůli vraždě. Při skutečném výslechu mě překvapily jeho chladnokrevné, úsečné a přesně formulované odpovědi,“ líčí Gattegno.

Delon zřejmě tušil, že policie považuje jeho roli ve vraždě Markoviče za dost problematickou. A to kvůli řadě nesrovnalostí v jeho výpovědích na policii, ale i před vyšetřujícím soudcem. Tvrdil například, že svého bodyguarda neviděl od začátku natáčení filmu. Že napnutý natáčecí plán mu odjet ze St. Tropez nedovoloval. Gattegno ale ve své knize uvádí, že našel „díru“ v denním programu natáčení a v tom čase mohl Delon dojet 22. září, tedy v den, kdy Markovič podle svědků zmizel, do Paříže. Objevila se i pohlednice, kterou měl v té době Delon z Paříže poslat. A pak je tu ještě výmluvný dopis, který několik dní před svým zmizením odeslal Markovič svému bratrovi: „Jestli se mi něco stane, zaměř se na AD a na Francoise Marcantoniho, Korsičana, gangstera.“

Delon měl tedy co vysvětlovat. Souvisely jeho kontakty v podsvětí s vraždou Markoviče? A byl zapletený i do kompra na Pompidoua? Objevily se teorie, že fotky Claude Pompidouové byly na objednávku. Ale koho? Příznivců prezidenta De Gaulla nebo odpůrců kandidáta na prezidentskou funkci Pompidoua? Byly pravdivé úvahy o tom, že Markovič chtěl „zazpívat“ o lidech, kteří kompro připravili a objednali, a proto musel zemřít? To dnes už nikdo nezjistí. Vraha Markoviče policie nevypátrala, mafián Marcantoni si odseděl rok za napomáhání zločinu a dodnes se spekuluje o roli francouzských tajných služeb v celé aféře. A Delon? Policie proti němu nevznesla žádná obvinění. Z aféry vyšel možná s trochu temnější, ale o to víc sexy aureolou filmové ikony. Teď, po jeho smrti, se objevila řada spekulací, jak by asi vyšetřování vraždy Markoviče a celé aféry kolem Madame Claude dopadlo, kdyby měli francouzští policisté před 56 lety k dispozici analýzu DNA…

Zdroj: francetvinfo.fr, Paris Match

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz