Hlavní obsah
Lidé a společnost

Delonův syn: Pět měsíců za postřelení přítelkyně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Georges Biard, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Alain-Fabien Delon

Alain Delon se nikdy netajil tím, že dcera Anouchka je jeho nejmilejším potomkem. Přitom z trojice dětí je to Alain-Fabien, který otcovu smrt prožívá nejhůř. Možná proto, že cítí, že mu otec nikdy neodpustil skandál, kterým ho málem dostal do vězení.

Článek

Byl pátek 30. června 2011 a na chodníku luxusní ženevské čtvrti ležela šestnáctiletá dívka a silně krvácela ze střelné rány na břiše. Kolem ní stála parta šokovaných kamarádů. „Někteří hystericky plakali, jiní se jí snažili pomoct. Mezi nimi byl i syn pana Delona,“ takhle popsala drastický večerní výjev sousedka, která šla náhodou kolem. „Pak přijela sanitka a odvezla tu krvácející dívku do nemocnice. A dorazila policie.“ Začalo vyšetřování. Skandál byl na světě.

„Můj syn zničil mou lásku a důvěru. Jsem velmi smutný,“ řekl Delon švýcarskému deníku Le Matin bezprostředně poté, co ho policie informovala o tragédii, která se stala v jeho ženevském apartmánu v době, kdy nebyl doma. Co se tedy odehrálo?

Alain-Fabien využil otcovy nepřítomnosti a uspořádal pro kamarády mejdan. Přišla jich asi desítka, trochu se pilo a vedly se silácké řeči. To bylo asi půl desáté a večírek začal nabírat na obrátkách. Pak Alain-Fabien došel pro otcovy pistole. Začala tahanice mezi ním a jeho kamarádem. A vyšel osudný výstřel. Podle vyšetřovatelů zpočátku nebylo jasné, jestli šlo o nešťastnou náhodu, nebo záměr. Oba podezřelí aktéři házeli vinu jeden na druhého.

Alain Delon poskytl během vyšetřování rozhovor médiím. „Rozhodně nešlo o záměr, nikdo nestřílel. Výstřel nejspíš vyšel sám, byla to neopatrnost a nešťastná náhoda. Znáte dnešní mládež, televize na ně denně chrlí různé střílečky, akční filmy,“ tehdy ještě omlouval syna Delon. Věděl, že uklidnit narůstající skandál nebude jednoduché. Mimo jiné proto, že Alain-Fabien měl pověst feťáka. K herci do Ženevy se přestěhoval krátce před tím od matky Rosalie van Beemen z Amsterodamu. Ta tehdy právě řešila vztahy s druhým a třetím manželem a na syna údajně neměla čas.

Předávkovaného ho v roce 2010 přivezla do nemocnice a holandská, francouzská i švýcarská média měla žně. Po propuštění z amsterodamské nemocnice Alain-Fabien prohlásil, že občasný joint není žádné feťáctví, ať o něm matka přestane šířit tyhle nesmysly a že chce žít s otcem, kde je klid a pohoda. „Chtěl bych bydlet u svého otce. Potřebuji ho,“ svěřil se v říjnu 2010 magazínu Paris Match. Delon souhlasil. Teď měl Alain-Fabien na krku policejní vyšetřování, byl podezřelý z vážného ublížení na zdraví a čekal ho soud. Jeho štěstí v neštěstí bylo, že jako šestnáctiletý měl stanout před soudem pro mladistvé.

A Delon? Toho Alain-Fabien do případu neuváženě zatáhl také. Kriminalistům potvrdil, že pistole ráže 7,65 z 2. světové války, ze které se střílelo, byla jeho otce. Švýcarská policie se začala zajímat o to, zda měl herec zbraň v držení legálně a jak je možné, že nebyla zabezpečená před nezletilým synem, k tomu ještě nabitá!

„Zbraně jsem doma neměl, mám je jen ve svém venkovském domě, ale je možné, že je sem někdo dovezl,“ tvrdil Delon. Nakonec jeho advokáti odvedli dobrou práci a slavného herce z problému vysekali. Že měl namále, to si dobře uvědomoval. A Alainu-Fabienovi to do smrti nezapomněl.

Případ postřelené dívky se dostal před soud až za dva roky od osudného večera. Tehdy už devatenáctiletý Alain-Fabien byl odsouzen na pět měsíců podmíněně za ublížení na zdraví.

Že měl vůči otci výčitky a chtěl s ním vše urovnat, svědčí i rozhovor, který poskytl francouzskému týdeníku VSD: „Tati, promiň mi všechny moje blbosti, které jsem se v minulosti vyváděl. Nech mě, abych tě přesvědčil, že mi můžeš věřit. Nebudeš toho litovat!“

Jak to dopadlo, víme: Z otcova dědictví dostal jen 25 %…

Zdroj: Le Figaro International, Paris Match, Magazine VSD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz