Hlavní obsah
Cestování

Astronomické ceny rodinných dovolených: 100 tisíc za týden u moře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Zoubková

Dát 100 tisíc za letní rodinnou dovolenu mi přijde poněkud moc. Zůstaneme letos opět doma. Vylidněné město má také své kouzlo.

Článek

Naposledy jsme na rodinné dovolené byli před 7 lety, tehdy naší nejstarší dceři byly 2 roky. Letěli jsme na Korfu. Kdo má malé děti, tak ví, jak takové cestování může být někdy náročné. Byla to dovolená spíše za trest, a tak jsme se do dalších dovolených nehnali. Pak přišla doba covidu a na nějaké cestování jsme si mohli tak akorát nechat zajít chuť.

Postupně se nám narodily další 3 holčičky, nejmladší budou 2 roky. Druhá nejstarší dcera, které bude v srpnu 6 let, začíná mít cestovatelské choutky. Občas si postěžuje, jak není spravedlivé, že její starší sestra už byla u moře a ona ještě ne, že chce taky někdy letět letadlem. Tu a tam vypráví, jak její spolužáci ze školky obráží dovolené, jak její kamarádka ráda povídá o své dovolené v Dubaji.

A tak jsem se čistě ze zvědavosti mrkla na portál vyhledávající zájezdy, kolik by vlastně taková rodinná dovolená u moře stála a spadla mi brada. Pro naší početnou rodinu, tedy 2 dospělé a 4 malé děti by taková letní dovolená u moře vyšla nejlevněji na 97 140,-. A to se nebavím o žádné exotice, ale o dovolené v Bulharsku, letecky, bez stravy. Samozřejmě pokud bychom letěli v září, cena by byla nižší. Ale ne o moc.

Anketa

Jaký je Váš rozpočet na letošní letní rodinnou dovolenou?
do 30 000,-
35,7 %
do 50 000,-
21,4 %
cca 60-80 000,-
28,6 %
100 000,- pro nás není problém
14,3 %
Celkem hlasovalo 56 čtenářů.

A tak si říkám, že asi zůstaneme u našeho způsobu trávení dovolené. Tedy doma v paneláku ve městě, s nafukovacím bazénkem na balkoně, v docházkové vzdálenosti od Vltavy a Malše, kde se dá taky pěkně koupat. Pro malé děti je takové cákání zatím dostačující. Minulé léto jsme obráželi okolní vesnice a hledali vhodná místa ke koupání a občas jsme narazili i na nějakou tu klidnou pěknou písčitou plážičku. Kdo hledá, ten najde. Do toho sem tam nějaký výlet do jiného města nebo do přírody. A když jsem procházela prázdnými rozpálenými uličkami našeho města, občas jsem si říkala, že nám vlastně nic nechybí. Možná tak možnost nějakého All inclusive. I u nás jsou krásná místa, proč by jinak k nám jezdili zahraniční turisté?

Samozřejmě si občas postesknu po vůni moře, šplouchání vln, dobrém jídle. Na druhou stranu, když se občas podívám, jaké tropické teploty u Středomoří panují, tak je otázkou zda by si to tam člověk vlastně v tom horku užil. Grilování se na pláži mě nikdy moc nebavilo. Prázdniny ještě nezačaly a už nás media informují, jak v Řecku vlivem horka umírají turisté. Pak si vybavím teroristické útoky na turisty v Egyptě, nebo lesní požáry na Korfu a říkám si, že doma je doma. To, že si dcera na svůj první let ještě počká, asi zas tak nevadí. Já jsem poprvé letěla letadlem až ve svých 21 letech. To, že děti nejdříve poznají místo, kde žijí, je pro ně asi lepší. Dovolenou u moře opět odložíme a budu doufat, že příští léto do toho zase něco nevleze. A možná ani nebudeme mířit na jih, ale raději někam na sever.

Anketa

Jaká je podle vás ideální letní dovolená?
U moře
70,7 %
Na horách
9,8 %
Doma v ČR – grilování, houbaření, výlety, jízda na kole, sjíždění řeky…
19,5 %
Celkem hlasovalo 41 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz