Hlavní obsah
Finance

Kdo šponuje ceny nemovitostí nahoru? Je vhodný čas na hypotéku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dle bankéřů si prý sedm z deseti Čechů pořídilo nemovitost z vlastních zdrojů, bez nutnosti vyřízení hypotéky. Tak jak je to s tou nedostupností bydlení?

Článek

Dle průzkumů jsme na předposledním místě v dostupnosti bydlení v rámci EU. Hůře jsou na tom už jen Slováci. Slýcháme, že vlastní bydlení je pro mnoho Čechů vzhledem k jejich příjmům nedosažitelné. Na nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních je u nás potřeba 13,3 průměrného hrubého ročního platu. Jako hlavní příčina se uvádí nízká úroveň příjmu a pomalá výstavba bytů. Svou roli hrají i vysoké úrokové sazby u hypoték.

Nedávno jsem četla článek, kde jeden bankéř hodnotí schopnost financování Čechu při nákupu nemovitostí. Dle něj sedm z deseti Čechů v roce 2022 i 2023 kupovali nemovitosti za hotové. Pouze 30 % transakcí bylo financováno přes hypotéky. Lidé mající finanční polštář využili loňského poklesu cen nemovitostí.

Kladu si otázku, jak je to možné? Opravdu jsme na tom s tou nedostupností bydlení tak špatně, jak ukazují průzkumy? Třeba dodat, že ti, co nakupují za hotové, nejsou většinou mladí lidé. Ti čekali na rozvolnění hypotečních limitů od ČNB a snížení úrokových sazeb. Postupně se vrací na realitní trh. Z toho logicky vyplývá, že lidé, kteří jsou schopni financovat hypotéku z vlastních zdrojů, jsou lidé středního až vyššího věku. Tedy lidé, kteří k nákupu nemovitostí přistupují spíše jako k investici. Obecně jsme my Češi zatížení na vlastnictví nemovitostí. Nákupem nemovitosti, nemáme-li nemovitost k vlastnímu bydlení, v podstatě šponujeme ceny nahoru.

Kdo šponuje ceny nemovitostí nahoru?

Jaký je profil člověka, který je schopen zaplatit několik milionů z vlastních zdrojů? Kdo si zvládl tolik našetřit? Je to někdo, kdo musí mít vysoké příjmy anebo měl to štěstí a něco podědil. Výhodu mají určitě lidé pracující jako pendleři. S německým platem mají na realitním trhu jistou výhodu. Další zvýhodněnou skupinou mohou být schopní podnikatelé mající cedule „Karty nebereme“ (zrušení EET). A pak možná tak politici, vrcholní manažeři, lékaři a soudci. Prostě lidé, vymykající se běžným příjmům české populace. Jinak by ty průzkumy stran dostupnosti bydlení nedávaly smysl. Skupinka vysoko příjmových lidí navyšuje ceny tomu zbytku. Těm, co potřebují někde bydlet. Nemovitosti vnímají jako prostředek investice a jsou ochotni zapaltit vyoké částky.

Je vhodný čas na hypotéku?

Pokud patříte k tomu zbytku co nemají takové štěstí, nebo si to nezvládli tak dobře zařídit, možná si kladete otázku, kdy je ten správný čas na nákup vlastní nemovitosti? V současnosti je realitní trh tak trošku zaseknutý, kupující si mohou dovolit stahovat ceny nemovitostí dolů. Je tedy z čeho vybírat. Doby, kdy byly fronty zájemců o byt, jsou pryč. Nicméně mnoha běžným lidem chybí finance. A tak čekají na vhodný moment, kdy si vzít hypotéku. Úrokové sazby pozvolna klesají a zřejmě ještě klesat budou. Nicméně, až hypotéky více zlevní, hrozí, že se realitní trh opět oživí a ceny opět poletí vzhůru. Není tedy lepší vzít si hypotéku již nyní a zafixovat si ji na co nejkratší dobu než ceny opět povyskočí?

Anketa

Je vhodný čas na hypotéku?
ano
60,9 %
ne, je lepší ještě vyčkat
39,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Zaznamenala jsem i názor, že hypotéka se prostě vyplatí. Je lepší si vzít hypotéku za pár procent a vlastní peníze investovat. Jenomže kam investovat? U žádné investice si nemůžete být stoprocentně jistý.

Nejsem odborník, nedokážu věštit z křišťálové koule jako někteří ekonomové. Dle mého názoru pokud řešíte nemovitost pro své vlastní bydlení, je možná lepší nečekat, dokud je ještě z čeho vybírat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz