Hlavní obsah
Finance

Na rodičáku 1250 měsíčně. Nevadí, živím z toho jen 4 děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash (autor Sandy Millar)

Dle pana ministra Mariana Jurečky máme velmi velkorysý systém rodičovské dovolené. Jako máma 4 dětí si dovoluji oponovat.

Článek

S novým rokem došlo k navýšení rodičovského příspěvku o 50 000 pro nově narozené děti od 1.1 2024. V sumě tedy rodiče mohou čerpat 350 000. Tuto částku lze libovolně rozložit, maximálně však na 3 roky. Každé 3 měsíce je možné měnit výši čerpání rodičovského příspěvku. Pokud si navýšíte měsíční čerpání, snížíte tím ale i dobu, po kterou můžete částku čerpat. Minimální částka pro měsíční čerpání je 50 korun. V tom vidím výhodu tohoto systému. Maminky si dle svých možností mohou flexibilně určovat částku a délku čerpání rodičovského příspěvku.

Je určitě chvályhodné, že se rodičovský příspěvek díky vysoké inflaci navýšil. Sice málo, ale aspoň něco. Problém je, že se udělala ostrá hranice, která miminka na navýšení mají nárok a která ne. Miminka narozená před 1.1 2024 zůstala na celkové částce 300 000. Pokud si tuto částku rozložíte na 3 roky, vyjde vám částka 8333 měsíčně. To se málokde uvádí. Všichni vidí celkovou částku 300 000 a hned mají všichni dojem, že je podpora rodin celkem vysoká. Ale víte, jaké jsou ceny dětského zboží? Jak zdražily pleny, dětská výživa? A teď si zkuste porovnat průměrnou měsíční částku 8333 na rodičáku s minimální mzdou 18900, ze které člověk živí třeba jen sám sebe.

Anketa

Je systém rodičovké dovolené u nás velkorysý?
ano
21,7 %
mohlo by to být o trochu lepší
4,3 %
ne
74 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 793 čtenářů.

Pokud by byl rodičovský příspěvek valorizován o inflaci obdobně jako důchody, nenavýšil by se o 50 00, ale o 100 000. Vlivem inflace rodiny, které mají miminko narozené před lednem 2024, přišli díky inflaci o více než 1/3 (viz bazické indexy na stránkách ČSÚ) z celkové částky rodičáku. A mnoha lidem to přijde v pořádku. Nějaké hranice se dělaly vždy, tak v čem je problém? Umíte si představit, že by se takto dělaly hranice např. v důchodech? Když se navyšovaly přídavky na děti, navýšili se všem, i těm, co aktuálně přídavky pobírali. Tak proč zrovna zde se musela udělat ostrá hranice?

Má nejmladší dcera se narodila před rokem 2024, takže samozřejmě na zvýšený rodičovský příspěvek nemáme nárok. Tam, kde neprobíhá valorizace sociálních dávek, si člověk musí poradit sám a nespoléhat se na stát. V době, kdy se inflace raketově zvyšovala, jsem k tomu přistoupila pragmaticky. Do maxima jsem si navýšila měsíční čerpání rodičovského příspěvku, čímž jsem si zvedla úložku na spořícím účtu, a tak částečně snížila vliv inflace. Po vyčerpání určité částky z rodičáku jsem si z taktických důvodů snížila měsíční čerpání na 1250, abych si natáhla dobu rodičovské dovolené. Je lepší, když jsou peníze na mém účtu a já s nimi mohu svobodně nakládat, než když jsou v rukou státu.

Máme 4 malé děti. Částka 1250 měsíčně je pro naše potřeby samozřejmě nedostatečná. Náš rodinný rozpočet táhne hlavně manželův plat, takže je de facto samoživitel. To, že se vláda vykašlala na rodiny mající děti narozené před lednem 2024, se projevuje v jejich rodinném rozpočtu. Jsou rodiny, které počítaly s tím, že dlouho slibované navýšení rodičáku se dotkne i jich, ne jen vybrané skupiny a podle toho si i třeba nastavily čerpání rodičovské dovolené.

Tím, že se rodičovský příspěvek mnoha rodinám o inflaci nezvýšil, se tím fakticky rodičovský příspěvek snížil. A ne zrovna o malou částku. Není divu, že porodnost klesá. Prorodinná politika v této zemi opravdu pokulhává, ačkoliv předvolební billboardy budou tvrdit opak. Pokud nevlastníte dům po babičce, od státu toho moc nedostanete.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz