Hlavní obsah
Finance

Recenze DIPů (6. díl): Dlouhodobý investiční produkt od UNIQA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image Creator z Microsoft Designeru

Seriál o produktech důchodového investičního produktu (DIP) pokračuje recenzí nabídky UNIQA investiční společnosti.

Článek

Struktura všech recenzí je stejná: pět částí, které popisují základní vlastnosti a parametry důchodového investičního produktu.

1) Produkt a poskytovatel UNIQA DIP

Smlouvu s klientem uzavírá UNIQA investiční společnost, a.s. Název smlouvy je Rámcová smlouva o investování do dlouhodobého investičního produktu. Po uzavření smlouvy dostane klient do e-mailu balíček 5 dokumentů: smlouva (4 strany), investiční dotazník, informace pro klienta, sazebník poplatků a sdělení klíčových informací.

Zajímavé je, že mezi zaslanými dokumenty schází obchodní podmínky. Jejich obecná část má 6 stran a zvláštní část popisující DIP má 3 strany. Pokud si je chce klient přečíst (a to by měl), musí je stáhnout z webu společnosti.

2) On-line uzavření UNIQA DIP

UNIQA (stejně jako Generali) nenabízí možnost uzavření on-line. Návštěva pobočky je nutností a asi to tak dlouho zůstane. Usuzovat lze z toho, že UNIQA investiční společnost nenabízí on-line uzavření ani u jiných déle nabízených programů investování. Hned na první pobočce, kam Vidlák zavolal, potvrdili možnost sjednat DIP a samotné uzavření smlouvy zabralo včetně vyplnění investičního dotazníku 25 minut.

3) Investiční možnosti UNIQA DIP

V rámci UNIQA DIPu je možné investovat do 9 různých fondů, všechny obhospodařuje UNIQA investiční společnost, a.s. UNIQA nabízí 3 přednastavené investiční strategie z těchto fondů (s názvy Defenzivní, Progresivní a Růstový profil) nebo umožňuje sestavit si z fondů vlastní mix (Individuální profil). Individuální profil může obsahovat max. 6 fondů a každý z nich musí být zastoupen alespoň 5 %. Minimální výše pravidelné měsíční investice je 500 Kč.

Foto: Vidlákovy peníze

Investiční fondy a přednastavené investiční strategie v rámci UNIQA DIP (zdroj: uniqa.cz)

Vidlák chtěl vědět, do jakých akcií a dluhopisů jednotlivé fondy investují. Na webu UNIQA našel v jednom dokumentu k akciovému fondu pouze tuto větu: „Hlavní kategorie přípustných finančních nástrojů jsou akcie a akciové fondy včetně tzv. ETF fondů.“ Nikde už ale nebylo uvedeno, jaký je podíl akcií, jaký akciových fondů a jaký ETF. Vidlák hledal a nalezl. A byl překvapen. Ukázalo se, že většina prostředků čtyř fondů je v ETF. To je důležité pro poplatky v části 5).

Foto: Vidlákovy peníze

Složení dvou akciových fondů ukazuje investice do ETF nástrojů (zdroj: factsheet k uvedeným fondům)

4) Web a aplikace UNIQA DIP

UNIQA mobilní aplikaci nenabízí. Vidlák našel tiskovou zprávu ze srpna 2020, kde UNIQA píše o ukončení mobilní aplikace a jejím nahrazení responzivním webovým portálem. Ihned po sjednání smlouvy se do webového portálu nelze přihlásit, systém není nastaven „instantně“ a chvíli trvá, než se vše propíše. V případě Vidláka byl portál přístupný druhý pracovní den.

Při prvním přihlášení se zadá číslo smlouvy a kód zaslaný SMSkou na telefon uvedený při sjednání na pobočce. Vidláka překvapilo oznámení v portálu, že je neověřeným uživatelem, přestože na pobočce při sjednání smlouvy ukázal občanský průkaz. Aby se stal ověřeným, musí v portálu nahrát fotografii občanky. Při dotazu na infolince UNIQA se dozvěděl, že bohužel portál identifikaci provedenou na pobočce nevyžívá a funguje z tohoto pohledu odděleně. A místo fotografie občanky nelze použít ani Bank ID.

5) Poplatky UNIQA DIP

Přestože se jedná již o recenzi šestého DIPu, u poplatků je zde jedna premiéra. Předplacený vstupní poplatek. Poplatek, kterému se moudří investoři a moderní investiční společnosti vyhýbají a ve svých produktech už ho nemají. Předplacený vstupní poplatek není a nebude u Fondee, u Portu, u Patria, u Raiffeisenbank ani u Generali. Pojďme ale postupně.

UNIQA účtuje vstupní poplatek z každé investované částky, jeho výše se liší dle investiční strategie: 2,5 % u defenzivní, 4 % u progresivní a 5 % u růstové a individuální. Už tady se chytrý investor zarazí a bude srovnávat s ostatními DIPy: FondeePortu tento poplatek vůbec nemají, Patria má 0,8 % a Raiffeisenbank 0,2 %. A připomeňme, že u důchodových fondů tento poplatek není. Proč by někdo měl investovat do produktu, který má vyšší poplatky než mnoho jiných produktů?

Proč? Protože psychologická manipulace funguje i ve financích a jmenuje se předplacený poplatek. UNIQA spočítá, kolik by při sjednané úložce činil poplatek za prvních 10 let a pokud se klient zaváže, že jej uhradí buď celý na počátku nebo co nejdříve z prvních splátek, dostane na poplatku SLEVU! Češi mají slevy rádi a často si ani neuvědomí, že i po slevě je zboží stále předražené. Tabulka ukazuje, jak jsou tyto slevy a poplatky vysoké pro měsíční investici 2000 Kč.

Foto: Vidlákovy peníze

Tři varianty vstupního poplatku a modelová výše pro investici 2 000 Kč měsíčně (zdroj: výpočet Vidlák)

Nejenže i po slevě je vstupní poplatek výrazně větší než poplatky u jiných DIPů (Fondee, Portu, Patria, …), ale jeho úhradou hned na počátku klient o peníze nevratně přijde. UNIQA varuje, že „při předčasném ukončení smlouvy (tj. i při převední DIPu k jiné společnosti či při pozastavení investování) nemá klient nárok na vrácení již uhrazeného poplatku“. A další pozor: ani zaplacením předplaceného poplatku se člověk poplatků nezbaví. Při pravidelné investici začne být po 10 letech účtován průběžný poplatek z dalších investovaných částek.

Předplacený poplatek je nesmyslný. Místo toho, aby klient od prvního okamžiku investoval co největší část svých peněz, vynaloží jejich velkou část na úhradu poplatku, který u jiných obdobných produktů není. I UNIQA DPS (doplňkové penzijní spoření) nabízí výhodnější podmínky než UNIQA DIP. Vstupní poplatek se prostě nepovedl. Bude to s celkovou nákladovostí fondů lepší? Vidlák vypsal důležité údaje ze statutů jednotlivých fondů.

Foto: Vidlákovy peníze

Parametry investičních fondů v UNIQA DIP. Červeně vyznačena nákladovost fondů investujících převážně do ETF (zdroj: statuty, klíčové informace a factsheety fondů)

Co z tabulky plyne? Výhodou oproti penzijním fondům je, že jednotlivé fondy neúčtují poplatek z výnosu. Jejich nákladovost (sloupec TER) ale není nižší než nákladovost penzijních fondů, které mají maximum stanovené zákonem ve výši 1,0 %. Vidlák v části 3) ukázal, že mnoho UNIQA fondů investuje většinu peněz do ETF podobně jako Fondee nebo Portu. Proto je možné tyto DIPy vzájemně porovnat. Platformy Fondee a Portu účtují správcovský poplatek 0,5 %, poplatek u UNIQA DIP je trojnásobný – 1,5 %. Klient se tak u UNIQA DIP musí připravit, že jeho výnos bude každý rok o 1 % nižší než u obdobného portfolia u Fondee nebo Portu. Navíc u UNIQA DIP musí zaplatit vstupní poplatek (dokonce i ve formě předplaceného poplatku), žádný podobný poplatek u FondeePortu není. I další dva recenzované DIPy od Patria FinanceRaiffeisenbank nabízí výhodnější poplatkové podmínky, jejich správcovský poplatek je ještě nižší: 0,12 % resp. 0,2 %.

Závěrečné hodnocení UNIQA DIP

✅ Jednoduché investování, vše v korunách

✅ Všechny fondy bez poplatku z výnosu

✅ Webový portál

❌ Nadprůměrně vysoké vstupní poplatky

❌ Vstupní poplatek ve formě předplaceného poplatku

❌ Většina akciových fondů investuje do ETF s přidaným poplatkem 1,5 %

❌ Nemožnost založit on-line pomocí Bank ID

❌ Pouze 9 fondů spravovaných UNIQA

❌ Není mobilní aplikace

Nezapomeň kliknout na Sledovat Vidlákovy peníze, aby ti neutekly nové recenze důchodových investičních produktů (DIPů). Do komentářů můžeš napsat, jaký další produkt DIP tě zajímá nejvíc. Předchozí díly najdeš zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz