Hlavní obsah
Seberozvoj

Co je autenticita a jak se liší od umění být pozitivně naladěný?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Každý den mluvíme s druhými lidmi. A všichni si přitom činí nárok na pravdu. Avšak dospět k ní znamená použít to, co je v nás nejosobnějšího. Říkáme tomu autenticita.

Článek

Autenticita je schopnost být věrný sám sobě a jednat v souladu se svými hodnotami a přesvědčeními. Autentický člověk nezkresluje svou identitu ani neimituje někoho jiného. Autentický člověk je otevřený, upřímný a transparentní ve své komunikaci a chování.

Umět být pozitivně naladěný je schopnost vidět pozitivní stránky věcí a inspirovat ostatní. Pozitivní člověk neignoruje problémy ani nezapírá realitu. Pozitivní člověk je optimistický, nadšený a motivovaný ve své práci a životě.

Autenticita a umět být pozitivně naladěný se mohou zdát jako podobné hodnoty, ale mají i své rozdíly. Autenticita je více zaměřená na to, kdo jsi, zatímco umět být pozitivně naladěný je více zaměřená na to, jak se cítíš a jak ovlivňuješ ostatní. Autenticita je více o integritě, zatímco umět být pozitivně naladěný je více o náladě. Autenticita je více o pravdě, zatímco umět být pozitivně naladěný je více o naději.

Obě hodnoty jsou důležité pro všechny lidi, ale je také důležité najít rovnováhu mezi nimi. Člověk, který je autentický, ale ne pozitivní, může být vnímán jako příliš tvrdý, kritický nebo pesimistický. Člověk, který je pozitivní, ale ne autentický, může být vnímán jako příliš povrchní, falešný nebo naivní. Avšak ten člověk, který je zároveň autentický a pozitivní, může být vnímán jako důvěryhodný, inspirativní a efektivní. Tohle by se moc hodilo hlavně pro budoucí politiky.

Rozvíjet tyto hodnoty vyžaduje praxi, reflexi a zpětnou vazbu. Zde jsou některé tipy, jak to můžeš udělat. Zastav se, zavři oči zhluboka se nadechni a představ si toto:

  • 😍 Rozvíjej své sebeuvědomění. Znáš své silné a slabé stránky? Znáš své hodnoty a cíle? Znáš své emoce a motivace? Čím lépe se poznáš, tím lépe budeš schopen být autentický. Můžeš si vést deník, můžeš meditovat, udělat si osobnostní testy nebo hledat profesionální pomoc u kouče nebo mentora.
  • 😉 Buď otevřený a upřímný. Říkej pravdu sobě i ostatním. Neboj se vyjádřit svůj názor nebo sdílet své pocity. Nezkresluj však svou identitu ani neimituj někoho jiného. Buď sám sebou a respektuj při tom rozdíly mezi tebou a ostatními. Avšak nebuď při tom bezohledný.
  • 🤗 Hledej pozitivní aspekty v každé situaci. Neignoruj problémy ani nezapírej realitu. Ale také neztrácej naději ani se nevzdávej snadno. Pokus se vidět příležitosti místo překážek. Staň se tím, kdo chce inspirovat a motivovat sebe i ostatní. A buď pokorný a vděčný za to, co máš a co dosahuješ.
  • 🫂 Spolupracuj s ostatními. Neizoluj se ani neusiluj o to, dosáhnout vše sám. Uznávej přínosy a schopnosti ostatních. Deleguj úkoly a podporuj spolupráci. Buď ochoten naslouchat a učit se od ostatních. Buď ochoten vyjednávat a uzavírat kompromisy. Buď ochoten dát a přijmout zpětnou vazbu.
  • 🤔 Buď kreativní a inovativní. Neomezuj se na zaběhnuté postupy nebo konvenční myšlení. Buď ochoten zkoušet nové věci a experimentovat. Buď ochoten riskovat a učit se z chyb. Buď ochoten překročit hranice a posouvat je směrem k možnému. Buď ochoten sledovat trendy a využívat technologie. Buď ty sám změnou.

😜 Nejlepší způsob, jak se naučit být autentický a pozitivní, je prostě to dělat. Čím více budeš praktikovat tyto hodnoty ve svém každodenním životě, tím více se stanou součástí tvé osobnosti. A to není málo.

Samozřejmě, že to není snadné a že se můžeš setkat s výzvami nebo kritikou. Ale nezapomínej na to, proč to děláš a jaké to má výhody pro tebe i pro ostatní. Zároveň. Buď trpělivý a odhodlaný. Buď sám sebou a buď šťastný. To ti ze srdce přeji ❤️.

Foto: Pixabay

Autenticita znamená žít se srdcem na dlani 🤍

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz