Hlavní obsah
Názory a úvahy

Láska VÍ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

V lidském životě jsou důležité tři věci. Zaprvé být laskavý. Zadruhé být laskavý. A zatřetí být laskavý.

Jediné, co nám brání otevřít své srdce a mysl druhým lidem je mylný dojem, že nejsme dost odvážní či vyrovnaní, abychom to, co uvidíme, unesli. Pokud dokážeme upřímně a soucitně pohlédnout do sebe sama, budeme mít dost odvahy dívat se do očí druhým.

Článek

A tak zkušenost otevřenosti ke světu začne být zároveň užitečná pro nás i pro druhé. Čím více se přibližujeme k druhým, tím rychleji zjišťujeme, s čím nemůžeme hnout, kde nám schází laskavost, kde máme strach a kde se znovu uzavíráme.

Vidět to, je užitečné a bolestné zároveň. Když se však díváme vlídně a neposuzujeme to, co vidíme; pak se onen mnohdy nepříjemný obraz stává naším přítelem. Motivuje nás k tomu, abychom byli ještě laskavější, více se uvolnili, protože už víme, že je to jediný způsob, jak spolupracovat se sebou i s ostatními a být světu k užitku. A tak začínáme dospívat.

Dokud nechceme být sami k sobě upřímní a laskaví, zůstáváme věčnými dětmi. Již pouhá chuť přijímat sebe sama, nám citelně uleví od prastarého břemene vyhnání z ráje své vlastní důležitosti.

Nakonec vznikne prostor pro upřímnou zvídavost a my cítíme, že jsme připraveni na cokoliv, co se nám kdy může stát. A taky to je lidská láska. Ta dospělá je totiž ta, která VÍ.

A tak k sobě buďme prostě jen laskaví. A ne jen ten jeden den v roce. Krásné vánoční svátky a pokoj všem lidem dobré vůle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz