Článek
Jídlo je palivo našeho těla i duše, přesto ho často bereme jako samozřejmost nebo dokonce nutné zlo - a tím si neuvědoměle škodíme víc, než tušíme.
- Kouzlo fermentovaných potravin - Nikdy bych nevěřil, že milovat se dá i kyselé zelí! Ale když jsem poprvé ochutnal kimchi, byla to láska na první lžíci. Postupně jsem do jídelníčku přidal i jogurt, kefír a taky mám rád kombuchu. To, že mi chutnají je jedna věc, ale to hlavní je, že se po nich cítím skvěle. Ano, podporují zdravou střevní mikroflóru. Ale nechce o tom jen číst, chce to zkusit.
- Koření a bylinky jako nový koníček - Zjistil jsem, že koření a bylinky dokáží proměnit i to nejobyčejnější jídlo ve food porno. Začal jsem experimentovat a objevovat nové chutě. Moje oblíbená kombinace je kurkuma s černým pepřem - chutná dobře a má i protizánětlivé účinky. Stojí za to si s kořením trochu zaexperimentovat.
- Nový pohled na luštěniny - Fazole, čočka a cizrna se staly běžnou součástí mého jídelníčku. Jsou chutné, levné a plné vlákniny. Navíc jsem zjistil, že po nich nemám takový hlad jako po jiných jídlech. Od salátů přes polévky až po pomazánky - možností je vážně spousta.
- Pestrost na talíři - Pokouším se každý týden vyzkoušet alespoň jednu novou potravinu. Je to způsob, jak oživit jídelníček, a navíc jsem četl, že pestrost stravy je důležitá pro zdravou střevní mikroflóru. Třeba nedávno jsem objevil černou rýži - má zajímavou chuť a texturu.
- Ořechy a semínka jako praktická svačina - Malá hrst ořechů nebo semínek jako snack mě dokáže zasytit na dlouhou dobu. Jsou plné zdravých tuků a bílkovin. Je dobré je mít vždy po ruce - v tašce, v práci na pracovním stole. Dobře poslouží proti odpolednímu hladu. U mě vede goji a slunečnice.
- Vědomé jídlo - Snažím se jíst pomalu a soustředěně, bez rozptylování. Zjistil jsem, že si jídlo víc užiju a navíc se dřív cítím sytý. Je to jako krátká pauza v rušném dni. Občas si k jídlu pustím i příjemnou hudbu pro lepší atmosféru. A hlavně nepouštím si videa ani nečtu zprávy, být zahlcen zpravodajským balastem znamená nevnímat a nevychutnat si jídlo.
- Těžiště jídel je ráno a v poledne - Začal jsem si dopřávat vydatnější snídaně a obědy, zatímco večeře jsem odlehčil. Překvapivě se cítím energičtější. Navíc jsem zjistil, že když se dobře najím ráno a v poledne, večer už nemám takovou chuť na všechny ty mile tvářící se “svačinky”.
- Celozrnné potraviny místo rafinovaných - Místo bílé rýže a pečiva jsem začal jíst celozrnné varianty. Zjistil jsem, že mají výraznější chuť a déle mě zasytí. Ze začátku to byla změna, ale postupně jsem si zvykl. Teď mi bílé pečivo přijde prostě daleko méně zajímavé.
- Čtení etiket - Začal jsem si všímat, co je vlastně v potravinách, které kupuji. Byl jsem překvapený, kolik cukru a přídatných látek obsahují některé zdánlivě zdravé potraviny. Teď se při nákupu víc soustředím na složení. Je to užitečná dovednost. Občas se cítím jako detektiv v supermarketu - je to vlastně docela zábava!
- Návrat k vaření - Začal jsem víc experimentovat v kuchyni a zjistil jsem, že vaření může být zábava. Navíc mám větší kontrolu nad tím, co jím. Už se netěším jen na jídlo samotné, ale i na proces jeho přípravy. Je to způsob, jak si jídlo víc užít a pochopit. A taky se zastavit a přepnout na chvíli mozek na něco jiného.
Tyto drobné změny mi přinesly nový pohled na jídlo a cítím se díky nim lépe. Každý jsme jiný, takže co funguje pro mě, nemusí fungovat pro každého. Ale možná vás některé z těchto tipů inspirují k vyzkoušení něčeho nového ve vašem jídelníčku.
Ale hlavně lidi - nejde o dokonalost, ale o to najít způsob stravování, který vám vyhovuje.
----------------------
Zdroje:
----------------------
Salát s černou rýží, pečenou dýní a fetou s tajnou zálivkou
Ingredience (pro 4 porce):
- 250 g černé rýže
- 1 menší dýně Hokkaido (nebo butternut)
- 100 g sýru feta
- 60 g vlašských ořechů, rozemletých
- Hrst čerstvých bylinek (např. petržel, pažitka)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl podle chuti
- 2 lžíce balsamicového octa
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky mletého bílého pepře
- 1/4 lžičky mleté kurkumy
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Uvařte černou rýži podle návodu na obalu (obvykle trvá 30-35 minut). Po uvaření nechte vychladnout.
- Nakrájejte dýni na kostky (asi 2 cm velké). Smíchejte je s 1 lžící olivového oleje, solí a pepřem. Rozložte na plech a pečte asi 20-25 minut, dokud dýně nezměkne a nezezlátne.
- Vlašské ořechy rozemelte v elektrickém mlýnku nebo food procesoru na jemnou drť.
- Připravte dresink: smíchejte zbývající olivový olej, med a citronovou šťávu. Osolte podle chuti. Připravte "tajnou" zálivku: V malé misce smíchejte balsamicový ocet, bílý pepř a kurkumu. Důkladně promíchejte.
- Ve velké míse smíchejte vychladlou rýži, pečenou dýni, původní dresink a tajnou balsamicovou zálivku. Vše dobře promíchejte, aby se chutě propojily.
- Rozdrobte fetu na menší kousky a přidejte ji do salátu spolu s jemně rozemletými ořechy + přidejte nasekané bylinky a lehce promíchejte.
- Kdy by nesnesl dvojitou dávku pepře, může jednu nahradit utřeným česnekem či najemno nakrájenou cibulí, rozmanitosti se meze nekladou.
- Podávejte při pokojové teplotě jako hlavní jídlo nebo jako přílohu ke krevetám, rybám či lehkému bílému masu.
A dobrou chuť…