Hlavní obsah

Moje cesta k lehčímu já: 10 drobných změn, které opravdu fungují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Když jsem se rozhodl změnit svůj jídelníček, nechtěl jsem nic drastického. Postupně jsem objevil několik jednoduchých triků, které mi pomohly cítit se lépe a být plný energie. Tady je 10 z nich, které se mi osvědčily nejvíc.

Článek

Jídlo je palivo našeho těla i duše, přesto ho často bereme jako samozřejmost nebo dokonce nutné zlo - a tím si neuvědoměle škodíme víc, než tušíme.

  1. Kouzlo fermentovaných potravin - Nikdy bych nevěřil, že milovat se dá i kyselé zelí! Ale když jsem poprvé ochutnal kimchi, byla to láska na první lžíci. Postupně jsem do jídelníčku přidal i jogurt, kefír a taky mám rád kombuchu. To, že mi chutnají je jedna věc, ale to hlavní je, že se po nich cítím skvěle. Ano, podporují zdravou střevní mikroflóru. Ale nechce o tom jen číst, chce to zkusit.
  2. Koření a bylinky jako nový koníček - Zjistil jsem, že koření a bylinky dokáží proměnit i to nejobyčejnější jídlo ve food porno. Začal jsem experimentovat a objevovat nové chutě. Moje oblíbená kombinace je kurkuma s černým pepřem - chutná dobře a má i protizánětlivé účinky. Stojí za to si s kořením trochu zaexperimentovat.
  3. Nový pohled na luštěniny - Fazole, čočka a cizrna se staly běžnou součástí mého jídelníčku. Jsou chutné, levné a plné vlákniny. Navíc jsem zjistil, že po nich nemám takový hlad jako po jiných jídlech. Od salátů přes polévky až po pomazánky - možností je vážně spousta.
  4. Pestrost na talíři - Pokouším se každý týden vyzkoušet alespoň jednu novou potravinu. Je to způsob, jak oživit jídelníček, a navíc jsem četl, že pestrost stravy je důležitá pro zdravou střevní mikroflóru. Třeba nedávno jsem objevil černou rýži - má zajímavou chuť a texturu.
  5. Ořechy a semínka jako praktická svačina - Malá hrst ořechů nebo semínek jako snack mě dokáže zasytit na dlouhou dobu. Jsou plné zdravých tuků a bílkovin. Je dobré je mít vždy po ruce - v tašce, v práci na pracovním stole. Dobře poslouží proti odpolednímu hladu. U mě vede goji a slunečnice.
  6. Vědomé jídlo - Snažím se jíst pomalu a soustředěně, bez rozptylování. Zjistil jsem, že si jídlo víc užiju a navíc se dřív cítím sytý. Je to jako krátká pauza v rušném dni. Občas si k jídlu pustím i příjemnou hudbu pro lepší atmosféru. A hlavně nepouštím si videa ani nečtu zprávy, být zahlcen zpravodajským balastem znamená nevnímat a nevychutnat si jídlo.
  7. Těžiště jídel je ráno a v poledne - Začal jsem si dopřávat vydatnější snídaně a obědy, zatímco večeře jsem odlehčil. Překvapivě se cítím energičtější. Navíc jsem zjistil, že když se dobře najím ráno a v poledne, večer už nemám takovou chuť na všechny ty mile tvářící se “svačinky”.
  8. Celozrnné potraviny místo rafinovaných - Místo bílé rýže a pečiva jsem začal jíst celozrnné varianty. Zjistil jsem, že mají výraznější chuť a déle mě zasytí. Ze začátku to byla změna, ale postupně jsem si zvykl. Teď mi bílé pečivo přijde prostě daleko méně zajímavé.
  9. Čtení etiket - Začal jsem si všímat, co je vlastně v potravinách, které kupuji. Byl jsem překvapený, kolik cukru a přídatných látek obsahují některé zdánlivě zdravé potraviny. Teď se při nákupu víc soustředím na složení. Je to užitečná dovednost. Občas se cítím jako detektiv v supermarketu - je to vlastně docela zábava!
  10. Návrat k vaření - Začal jsem víc experimentovat v kuchyni a zjistil jsem, že vaření může být zábava. Navíc mám větší kontrolu nad tím, co jím. Už se netěším jen na jídlo samotné, ale i na proces jeho přípravy. Je to způsob, jak si jídlo víc užít a pochopit. A taky se zastavit a přepnout na chvíli mozek na něco jiného.

Tyto drobné změny mi přinesly nový pohled na jídlo a cítím se díky nim lépe. Každý jsme jiný, takže co funguje pro mě, nemusí fungovat pro každého. Ale možná vás některé z těchto tipů inspirují k vyzkoušení něčeho nového ve vašem jídelníčku.

Ale hlavně lidi - nejde o dokonalost, ale o to najít způsob stravování, který vám vyhovuje.

----------------------

Zdroje:

----------------------

Salát s černou rýží, pečenou dýní a fetou s tajnou zálivkou

Ingredience (pro 4 porce):

  • 250 g černé rýže
  • 1 menší dýně Hokkaido (nebo butternut)
  • 100 g sýru feta
  • 60 g vlašských ořechů, rozemletých
  • Hrst čerstvých bylinek (např. petržel, pažitka)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl podle chuti
  • 2 lžíce balsamicového octa
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Uvařte černou rýži podle návodu na obalu (obvykle trvá 30-35 minut). Po uvaření nechte vychladnout.
  3. Nakrájejte dýni na kostky (asi 2 cm velké). Smíchejte je s 1 lžící olivového oleje, solí a pepřem. Rozložte na plech a pečte asi 20-25 minut, dokud dýně nezměkne a nezezlátne.
  4. Vlašské ořechy rozemelte v elektrickém mlýnku nebo food procesoru na jemnou drť.
  5. Připravte dresink: smíchejte zbývající olivový olej, med a citronovou šťávu. Osolte podle chuti. Připravte "tajnou" zálivku: V malé misce smíchejte balsamicový ocet, bílý pepř a kurkumu. Důkladně promíchejte.
  6. Ve velké míse smíchejte vychladlou rýži, pečenou dýni, původní dresink a tajnou balsamicovou zálivku. Vše dobře promíchejte, aby se chutě propojily.
  7. Rozdrobte fetu na menší kousky a přidejte ji do salátu spolu s jemně rozemletými ořechy + přidejte nasekané bylinky a lehce promíchejte.
  8. Kdy by nesnesl dvojitou dávku pepře, může jednu nahradit utřeným česnekem či najemno nakrájenou cibulí, rozmanitosti se meze nekladou.
  9. Podávejte při pokojové teplotě jako hlavní jídlo nebo jako přílohu ke krevetám, rybám či lehkému bílému masu.

A dobrou chuť…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz