Hlavní obsah
Názory a úvahy

UMÍRÁNÍ znamená ŽÍT svůj život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kdo v srdci žije, ten neumírá.

To, čeho jsme si vědomi, můžeme mít pod kontrolou, ale to, čeho si nejsme vědomi, má pod kontrolou nás. A tak jsme skoro vždy jen otrokem toho, co si sami neuvědomujeme.

Článek

A možná je to, co je v tom našem životě nejdůležitější a ještě důležitější nežli naše víra, je prostá pochybnost. Lidé od pradávna hledají co nebo koho by mohli uctívat, ale ve svých postojích si nejsou jistí a přesvědčení.

A právě pochybnost naše rozhodnutí a svobodnou vůli k němu, tříbí jako brusič brousí nůžky. Jen je třeba nestrávit celý život v pochybnostech. To by znamenalo jim podlehnout natolik, že svůj čas strávíte pochybováním a ne životem.

Vím už, že pravá bdělost života je prožívat každý okamžik tak, jak je. Pravá bdělost znamená, že už není kam jít a není čeho dosahovat. Smrt není hrozná. To umírat je úžasné.

Protože umírat znamená žít náš život, naplno bez jakékoliv vzpomínky na minulost a tím se vystavovat jeho úplnosti. Převzít za něj svou odpovědnost.

Smrti se můžeme bát jen tehdy, když se bojíme života. Jen mrtví lidé (žijící převážně jen v nevědomí) se totiž bojí smrti.

V očekávání svého zániku totiž zapomněli žít pro svou radost, lásku či naději. Každý je máme. Stačí se jen zastavit, zhluboka nadechnout nosem a zaposlouchat se. Nemyslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz