Hlavní obsah

Vliv Ruska na Evropskou politiku se díky Patriotům pro Evropu zvětšuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by Pixabay

Spojení politických stran a hnutí v Evropském parlamentu pod hlavičkou Patrioti pro Evropu může představovat vážnou výzvu pro integritu a stabilitu Evropské unie. Je to jen hra několika autoritářských jedinců nebo promyšlená strategie Ruska?

Článek

Akci podpisu deklarace Patriotů iniciovala v jednom z vídeňských hotelů strana FPÖ vedená Herbertem Kicklem. V posledních letech se právě ve Vídni koncentruje ruská rozvědka, a došlo k odhalením, která ukazují propojení mezi ruskými zpravodajskými službami a rakouskou politickou stranou Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Zde je několik klíčových bodů, které naznačují zapletení těchto dvou subjektů:

  1. Ibiza skandál: V roce 2019 vypukl tzv. Ibiza skandál, kdy byli tehdejší lídr FPÖ Heinz-Christian Strache a jeho zástupce Johann Gudenus natočeni, jak nabízejí státní zakázky ženě, kterou považovali za příbuznou ruského oligarchy. Nabídka zahrnovala pomoc s nákupem jednoho z hlavních rakouských deníků výměnou za politickou podporu​​.
  2. Vazby na ruské politiky: FPÖ má formální partnerství s ruskou vládní stranou Vladimira Putina. Toto partnerství zahrnuje vzájemnou podporu a spolupráci, která vyvolává obavy ohledně ruského vlivu na rakouskou politiku​.
  3. Špionážní aktivity ve Vídni: Vídeň se stala centrem ruských špionážních aktivit po invazi Ruska na Ukrajinu. Nedávno byl zatčen bývalý rakouský zpravodajský důstojník pro podezření ze špionáže pro Rusko, což posílilo obavy ohledně rozsahu ruského vlivu a infiltrací v Rakousku​​.
  4. Snaha o kontrolu zpravodajských služeb: Během koalice FPÖ s Rakouskou lidovou stranou (ÖVP) se tehdejší ministr vnitra Herbert Kickl pokusil získat kontrolu nad rakouskou zpravodajskou službou (BVT). Některé důležité dokumenty byly ztraceny, což vzbuzuje obavy, že mohly skončit v ruských rukou​​.
  5. Šíření dezinformací: Existují obavy, že FPÖ může sloužit jako nástroj pro šíření ruské dezinformace v Rakousku. To je obzvláště důležité vzhledem k nárůstu popularity strany a jejímu vlivu na rakouskou politiku​​.

Tato spojení naznačují hluboké a potenciálně nebezpečné vazby mezi FPÖ a ruskými zájmy, což představuje riziko pro národní bezpečnost Rakouska.

Andrej Babiš a Viktor Orbán: Vztahy k Putinovu Rusku

Andrej Babiš, bývalý český premiér a vůdce hnutí ANO, má komplikovaný vztah k Rusku. Jako majitel Agrofertu a spolupracovník StB si Andrej Babiš vybudoval vazby s lidmi, kteří mají blízko k Rusku a mohli nebo mohou tak Andreje Babiše v daném směru ovlivňovat, neboť s některými z nich je Andrej Babiš stále v aktivním kontaktu.

V posledních letech, zejména po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, se Babiš a jeho hnutí ANO snažili distancovat od přímých pro-ruských postojů. V poslední době jim to však moc nejde. Jejich úpěnlivá snaha „chtít mír“ silně nahrává Putinovi a jeho agresi proti Ukrajině.

Andrej Babiš nemá ve svých prohlášeních na mysli mír, ale kapitulaci Ukrajiny. Kdysi byla naše země postižena podobnou mírovou snahou. My ji nazýváme „Mnichovská zrada“. K čemu to vedlo tehdy, víme moc dobře. K čemu to může vést dnes to víme taky. Jen si to bojíme přiznat.

Viktor Orbán, předseda maďarské strany Fidesz a premiér Maďarska, je známý svými těsnými vztahy s Ruskem. Orbánova politika je často v rozporu s postoji EU a NATO, zejména v otázkách energetické závislosti na Rusku. Maďarsko získává většinu svého plynu a ropy právě z Ruska, což se odráží i v jeho politických postojích.

Orbán často vystupuje proti sankcím vůči Rusku a snaží se udržet přátelské vztahy s Putinem. Jeho politika „mír za každou cenu“ byla klíčová i v jeho předvolební kampani v roce 2022, kdy se stavěl proti vojenské podpoře Ukrajině a v některých případech dokonce zesměšňoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského​.

Foto: Image by Pixabay

„Všechny války jsou založeny na podvodu.“ - Sun Tzu, kniha Umění války

Oba politici, Babiš i Orbán, jsou tak často vnímáni jako postavy, které se pohybují mezi podporou západních struktur, a naopak zase usilovnou snahou udržet si dobré vztahy s Ruskem, i když každý z nich volí poněkud odlišné cesty a strategie. Občas připomínají matrjošky. Nikdy nevíte, co bude uvnitř další figurky.

Nyní se FPÖ, Hnutí ANO a Fidesz spojují v Evropském parlamentu s cílem vytvořit novou frakci nazvanou Patrioti pro Evropu. Tento blok má za cíl podle jejich slov propagovat „národní suverenitu a ochranu evropských hodnot“, avšak pod tímto pláštíkem se může jednat o cílený pokus Ruska destabilizovat Evropskou unii zevnitř.

Využití nacionalistických a vlasteneckých nálad jim může sloužit k zamaskování jejich skutečného cíle – oslabení evropské jednoty. Podporou Hnutí ANO v ČR tedy možná nevolíme jen koblihy a tousťáky, ale i nebezpečný směr, který je v přímém rozporu se zájmy naší země.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz