Hlavní obsah
Jídlo a pití

Meatfluencering: Cesta za zdravím nebo do další dietní pasti?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

V digitálním věku se trendy šíří jako požár a další hit na sociálních sítích je na maso orientovaná strava propagovaná tzv. „meatfluencery.“ Tito lidé prosazují diety bohaté na živočišné produkty, často na úkor rostlinné stravy.

Článek

Jeden známý meatfluencer se proslavil dramatickými ukázkami řeznictví a konzumace vnitřností na platformách jako TikTok a Instagram. On a další z této komunity tvrdí, že strava bohatá na živočišné produkty je klíčem k optimálnímu zdraví, vitalitě, a dokonce i dlouhověkosti.

Tito lidé tvrdí, že tradiční dietní doporučení, která zdůrazňují vyvážený příjem ovoce, zeleniny a celozrnných potravin, jsou chybná. Dodávají k tomu jedním dechem, že tradiční potravinová pyramida je mylná a že právě konzumace masa a vnitřností je klíčem ke zdraví, síle a vitalitě.

Někteří dovolují svým stoupencům jíst omezené množství ovoce, ale odrazují je od konzumace zeleniny, kterou považují za plnou toxických chemikálií. Jiní dokonce propagují dietu založenou pouze na hovězím mase, soli a vodě.

Strava našich předků a zdraví: Co z toho plyne?

Z fosilních, archeologických a etnografických poznatků vyplývá, že žádná univerzální „přirozená“ lidská strava neexistuje. Jídelníček našich předků se dramaticky lišil v závislosti na čase, místě a dostupných zdrojích. S měnícími se ročními obdobími, klimatem a migrací do nových oblastí se lidé museli přirozeně adaptovat na různé druhy potravy.

Díky této variabilitě jsme vyvinuli úžasnou schopnost přežívat a prosperovat na široké škále potravin. Lovci – sběrači po celém světě dodnes konzumují stravu s odlišným poměrem rostlinných a živočišných složek.

Přesto se zdá, že se těší dobrému zdraví a jsou chráněni před civilizačními chorobami, jako jsou obezita, srdeční choroby a cukrovka, které trápí naše průmyslové populace.

Masožravá strava tak mohla být dnešní reakcí konzervativců na pro ně už příliš dlouho trvající příběh liberálů o tom, že veganství je způsob, jak zachránit planetu a že rostlinné stravování je zdravější a morálnější varianta než jedení masa.

Pozor na extrémy

Úplné vynechání zeleniny a spoléhání se pouze na živočišné produkty může být dost škodlivé. Zelenina je nabitá esenciálními živinami a vlákninou, které jsou klíčové pro udržení zdravého střevního mikrobiomu a prevenci mnoha chronických onemocnění.

Přitažlivost meatfluencerů spočívá v jejich charismatickém a dramatickém vystupování při přípravě či pojídání svých pokrmů a slibu rychlých řešení vašich stravovacích problémů pomocí jejich diet.

Jedí maso způsobem, který je navržen tak, aby vás šokoval. Jsou to vlastně potravinoví „populisté“. Skoro jako současná rádoby konfrontace mezi spalovacími motory (masojedy) a elektromobily (rostlinnou stravou). Nakonec se obě strany dohodnou a jezdit se bude dál.

Ti, co si různé typy stravování vyzkoušeli, vědí své. Vědí, že žádná jediná dieta ani styl stravování nejsou vhodné pro všechny. Každý jedinec je unikátní a to, co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého.

Co to tedy znamená pro ty, kteří chtějí jíst zdravě?

Zdravé stravování je cesta, ne cíl. Zaměřte se na postupné a udržitelné změny ve vašem stravovacím chování, které vám pomohou dosáhnout dlouhodobého zdraví a vitality. Můžete klidně oslovit nutričního specialistu, který vám může pomoci si sestavit individuální stravovací plán. Nicméně mějte na paměti toto:

  • Rozmanitost: Jezte pestrou škálu potravin z rostlinných i živočišných zdrojů. Zaměřte se na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty, luštěniny, ořechy a semínka. Nezapomeňte na kvalitní bílkoviny z libového masa, ryb, vajec a mléčných výrobků.
  • Kvalita: Vybírejte si čerstvé, nezpracované potraviny s minimem přidaných látek. Omezte konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, příliš sladkých nápojů a nezdravých tuků.
  • Mírnost a pozornost: Jezte s mírou a dopřávejte si přiměřené porce. Zkuste se naučit vnímat signály svého těla. Víte, kdy máte hlad? Co za jídlo podporuje vaši pohodu? A ne, vážně nemyslím medvídky Haribo …
  • Pohyb a odpočinek: Pravidelný pohyb je klíčový pro zdravé stravování a naše celkové zdraví. Doporučuje se alespoň 30 minut fyzické aktivity denně. Děláte to tak?
  • Socializace: Jídlo sebou celou dobu evoluce nese symboliku vztahu v tlupě, později v rodině, či společenství, kdy se při třebas pravidelném nedělním setkání u oběda můžeme nejen dobře najíst, ale i bavit s rodinou a přáteli.
  • Dostatečné množství vody: Tady je asi zbytečné cokoli dodávat.

Neexistuje univerzální strava, která by vyhovovala všem. Optimální strava se liší v závislosti na individuálních faktorech, jako je věk, pohlaví, genetika, úroveň pohybové aktivity a vašeho zdravotního stavu.

A proto experimentujte, najděte si to, co vám k jídlu nejlépe vyhovuje, a užívejte si cestu k zdravějšímu a chutnějšímu životu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz