Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš, Orbán, Fico: Tři tváře populismu a proruskosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Babiš, Orbán a Fico jsou tři politické tváře střední Evropy, které se zdají být odlišné, ale ve skutečnosti jsou si až moc podobné. Je na čase, aby lidé poznali jejich pravou tvář.

Článek

Tři politici, kteří vládli nebo vládnou ve střední Evropě, mají mnoho společného. Jsou to populisté, kteří slibují boj proti korupci, ale sami jsou do ní zapleteni. Jsou to nacionalisté, kteří odmítají evropské hodnoty a spolupráci, ale podporují ruské zájmy a vliv. A v neposlední řadě jsou to manipulátoři, kteří využívají strach a nenávist k ovládání lidí, ale sami jsou ovládáni touhou po moci a zisku.

  • Robert Fico je slovenský politik, který byl třikrát premiérem Slovenska (2006–2010, 2012–2018 a 2018–2020). Je zakladatelem a předsedou strany SMER – sociálna demokracia (Smer-SD), která je součástí evropské sociálně demokratické frakce. Je také známý svou proruskou orientací a odmítáním sankcí proti Rusku kvůli jeho agresi na Ukrajině. Ficovu reputaci poškodily kauzy jako například aféra Gorila, která odhalila korupční vazby mezi politiky a podnikateli, aféra Bašternák, která se týkala podezřelých daňových úniků jeho blízkého spolupracovníka, nebo vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, která vyvolala masové protesty a nakonec vedla k jeho rezignaci na post premiéra v roce 2018.
  • Viktor Orbán je maďarský politik, který je od roku 2010 nepřetržitě premiérem Maďarska. Předtím byl premiérem v letech 1998–2002. Je zakladatelem a předsedou strany Fidesz - Maďarská občanská unie (Fidesz-MPSZ), která je součástí evropské lidové strany (EPP). Orbán je také známý svou proruskou orientací a spoluprací s Vladimirem Putinem v oblasti energetiky, bezpečnosti a geopolitiky. Orbán čelí mnoha kritikám a obviněním z porušování demokratických principů, lidských práv a právního státu, korupce, klientelismu, nepotismu a mediální manipulace. Příkladem jsou např. aféry Elios, která se týkala podezření z podvodu s evropskými fondy na veřejné osvětlení, ve které byl zapleten jeho zeť, aféra OLAF, která se týkala obvinění z plýtvání a zneužívání evropských fondů na různé projekty, nebo aféra Pegasus, která odhalila používání izraelského špionážního softwaru pro sledování novinářů, aktivistů a opozičních politiků. Jeho vláda byla opakovaně varována nebo sankcionována Evropskou komisí, Evropským parlamentem nebo Evropským soudem pro lidská práva.
  • Andrej Babiš je český politik a podnikatel, který byl premiérem České republiky v letech 2017–2021. Je zakladatelem a předsedou hnutí ANO 2011, které je součástí evropské aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Babiš je také majitelem holdingu Agrofert, který zahrnuje stovky firem v zemědělství, potravinářství, chemii, a dalších odvětvích. Prezentuje se jako pragmatický manažer, který chce řídit stát jako firmu. Babiš je účasten v několika kauzách, které ohrozily jeho politickou kariéru a vedly k jeho porážce v prezidentských volbách v roce 2023. Mezi ně patří například aféra Čapí hnízdo, která se týkala podezření z podvodu s evropskými dotacemi. Dále ovlivňování finanční správy (2016 - současnost), Pandora Papers (2009 - současnost) či spolupráce s StB (1980).

A co myslíte? Jaké jsou společné body v jejich politických programech? Patří mezi ně:

  • Odmítání migrace a vyhrožováním uprchlictví jako hrozby pro národní bezpečnost a identitu.
  • Kritika Evropské unie, kterou všichni tři popisují jako nedemokratický a byrokratický projekt, který podle nich jen omezuje suverenitu členských států.
  • Silná proruská orientace a nesouhlas se sankcemi proti Rusku kvůli jeho agresi na Ukrajině. Pravda, ne vždy byla očividná. Ale byla tu stále přítomná. Od protežování ruských firem při sjednávání státních zakázek až po vyhýbání se pojmenovat Rusko jakožto agresora se snahou relativizovat jeho zločiny.
  • U všech tří politiků je silná podpora tradičních rodinných hodnot a křesťanského dědictví proti liberálním a multikulturním trendům. To ovšem pouze proto, že tím oslovují konzervativnější část voličů. V podstatě se dá říci, že pokračují v šíření homofobní nenávisti, kterou je vyhlášeno především Rusko. Stejně tak všichni tři považují např. Istanbulskou úmluvu za nebezpečný dokument.
  • Boj proti korupci a zlepšení fungování státu. Ano, to není legrace. To oboje mají v politických programech. Výpočet jednotlivých korupčních kauz, které se jich tří přímo či nepřímo dotýkají, by vydal na několik článků. A efektivní řízení státu je v jejich podání stejná pohádka, jako ta o Červené karkulce.

Babiš, Orbán a Fico jsou tři politici ze středoevropských zemí, které mají společnou historii i geografii. Ale mají společné i něco jiného. Tito tři lidé jsou populisté, kteří slibují lidem lepší život, ale ve skutečnosti jim berou svobodu a důstojnost. A jsou to i nacionalisté, kteří se tváří, že brání národní identitu a suverenitu, ale ve skutečnosti ji prodávají Rusku za peníze nebo moc. Jejich politika je založena na lži, podvodu a zneužívání důvěry lidí. Jejich cílem není sloužit obecnému dobru, ale pouze svým osobním zájmům a ambicím.

Rozhodnutí, koho volit, jako své politické zástupce, je na každém z nás. A není jednoduché. Možná už přišel čas na to, odmaskovat si tyto tři pozůstatky devadesátých let a na to, chtít volit politiky, kteří mají skutečnou společenskou odpovědnost.

Chce to od nás jediné. Aby každý z nás chtěl být informovaný, zvídavý a nezávislý. Jen tak můžeme pozitivně ovlivnit budoucnost naší země a celé Evropy. Našeho domova.

Představte si, jak by asi tak mohl vypadat pod vedením jednoho z těchto tří pánů? Líbilo by se vám v něm žít? Mě rozhodně ne.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz