Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Takto ne. Záležitost a jiné slovní hříchy, bez nichž by čeština zněla lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: #dobrovský (koláž vlastní tvorby)

Záležitost a jiná slovní vata.

Pokud by tato slova zaznívala méně, češtině by se ulehčilo. Držte nervy na uzdě, tyto výrazy pravděpodobně používáte. Pojďme si je probrat.

Článek

Tok myšlenek je mnohdy znatelně pomalejší než náš mluvený projev. Nebo alespoň neodpovídá rychlosti mluvy, kterou považujeme za ideální.

Jedním z důsledků toho může být, že se uchylujeme k slovům, o jejichž obsahu a funkci už ani nepřemýšlíme. Zkrátka po nich automaticky sáhneme. Podívejme se na několik takových

Záležitost

Jedno z nejprázdnějších slov, které v češtině máme. Zkuste se nad ním zamyslet bez jakéhokoliv kontextu. Nenese totiž žádný význam. Záležitost používáme, když chceme ohodnotit nějaký jev, situaci, zážitek atp., ale nedostává se nám lepšího, a především konkrétnějšího výrazu padnoucího do dané souvislosti.

Vlastně

Oblíbené příslovce. Avšak oblíbené zpravidla jako slovní vycpávka. Zkusme to lépe: „Na čem to vlastně pracuješ?“ Použitím vlastně si tedy říkáme o zpřesnění nebo sami určité tvrzení zpřesňujeme.

Prostě

Snad ještě oblíbenější slovo než to výše. Nese význam jednodušším způsobem či jednoduše řečeno. Kdyby ale četnost užití prostě ve větě opravdu odrážela realitu, kterou lidé s jeho pomocí popisují, žili bychom si jako na obláčku.

Nicméně

Nic a méně. Slova k vyjádření množství či míry. Jejich spojením vznikne podivná kombinace, ale zároveň jedna z nejužitečnějších a nejoblíbenějších (možná až příliš) spojek. Nicméně, doložené už ve staročeštině, má blízko ke spojkám přesto & ale. Zní však zajímavěji. Patrně i kvůli tomu zaznívá tak často. Největší síla nicméně je síla diplomatická – jemně jím vyjádříte nesoulad a nasadíte polemický tón. Vhodné na návštěvu tchyně a tchána. Jinak si většinou vystačíte se starou dobrou dvojkou ale a přesto.

Jakoby

Výraz jakoby je zkrácenina jako kdyby. V mluveném projevu ale zpravidla funguje jen jako výplňové slovo. Klasická slovní berlička, když nevíme jak dál nebo dlouze uvažujeme, jak pokračovat. A nakonec ho použijeme v kontextu, kdy danou věc rozhodně nemyslíme jen jakoby  takže raději škrtnout.

Jaksi

Není třeba vás přesycovat další slovní hmotou. Jaksi je jakoby pro intelektuály. I když nese jiný význam (tj. jakýmsi způsobem).

Anketa

Kterým z těchto slov je náš mluvený projev nejvíce přesycený?
Záležitost
4 %
Vlastně
12 %
Prostě
48 %
Nicméně
14 %
Jakoby
20 %
Jaksi
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Pokud vás tento článek rozladil, chápu. Pokud vás podnítil k tomu, abyste víc uvažovali nad volbou slov, jsem nadšený. To byla totiž hlavní motivace pro sepsání tohoto textu.

Čeština dokáže naštvat – svými nepřebernými pravidly, komplexností, množstvím výjimek. Čeština ale také okouzluje. Je to krásný a bohatý jazyk. Važme si jí a užívejme jejího potenciálu v celé jeho šíři.

Češtině zdar!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz