Hlavní obsah

Blog SORRY Montessori: 4. díl - Dopadlo to s ní, jako s Komenským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 8 Lie

Co mají společného Maria Montessori a Jan Ámos Komenský? Oba přišli s revolučními řešeními učení, avšak jakmile se tyto metody začaly provozovat mimo jejich dozor, skončilo to jinak, než zamýšleli.

Článek

Kdo by neznal slovní spojení ,,škola hrou", často slýchávané, špatně vysvětlené. Když dnes ve třídě děti hrají jakousi verzi přírodovědného Člověče nezlob se! nebo v angličtině česko-anglické pexeso, řekne někdo: ,,No, jo. To je Komenského škola hrou.". Opravdu to ale takhle je? Co tím vlastně Učitel národů a velký myslitel měl na mysli? Kupodivu v žádném případě nemyslel, abychom ve škole hráli nějaké češtinářské šarády. Doopravdy chtěl, aby děti vzali určitý problém, vymyslely řešení a následně vyvodily nějaký závěr. V dřívějších dobách kupříkladu při hodině latiny hráli divadelní hry ve kterých řešily různé problémy, například se učitel ptal žáka, jak se by vyskloňoval určité slovo a žák mu odpovídá. Kdyby v dnešní době páťáci hráli divadelní hru o životě sv. Václava podobalo by se to víc Komenského představě o výuce.

S Marií Montessori to dopadlo tak nějak podobně. Mnoho rodičů si z jejích výukových metod vyvodilo, že vlastně dítě je takový malý dospělák, jenž by měl vše zvládat sám a rodiče by se do činností, jež vykonává, vůbec neměli vměšovat. Jiní si zase vyvodili, že by v podstatě dítě nemělo mít žádné hračky. Co je tedy podle nich špatného na krabici různorodých kostek Lega? Podle mě snad jenom návody, které dítě naprosto omezují v tvořivosti, ty bych rovnou zahodila.

Dle mě je třeba vysvětlit některým chytrákům, v čem vlastně některé způsoby výchovy a výuky spočívají. Nejde o nedělání chyb, samé jedničky, dokonalost, pouhé biflování nebo vše brát jako desatero přikázání. Je v tom něco víc. Radost z nových zkušeností, osobním růstu a o cestě životem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz