Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Mladí učitelé mají svou hrdost, a proto odcházejí ze škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Krauzová

Z materiálů školských odborů vyplývá, že v  roce 2022 byl věkový průměr učitelů 47. 60 % absolventů učitelských oborů do škol vůbec nenastoupí a ti, co nastoupí, nevydrží. Proč?

Článek

Mladí učitelé přinášejí do škol energii, nové metody, nové pohledy, rozumí svým žákům a žáci je milují, starší kolegové podporují a pomáhají, přesto nevydrží. Ještě neznají všechna úskalí a triky komunikace s dětmi a především s rodiči. Dítě nesmíte samozřejmě uhodit, ale ani pohladit, zvýšit na něj hlas, a to ještě do škol nepřišel wellbeing.

Mladý kolega letos po roce odchází s tím, že to nedává. Učí tělocvik, jednomu chlapci řekl, že když se nebude hýbat, zůstane tlustý. V zásadě si to může myslet, ale nahlas to rozhodně říct nemůže. Rodiče onoho žáka si stěžovali ředitelce, přišlo třístranné jednání v ředitelně, omluva ze strany učitele a tři měsíce bez odměn a osobního ohodnocení. Když se mu pak ten žák vysmál do očí, dal výpověď. Už má místo v barbershopu.

Po sedmi letech odchází učitelka češtiny a hudební výchovy. Učit hudební výchovu je za trest, hodiny jsou odpoledne, děcka jsou unavená a znuděná. Motivace k učení je v hudebce na bodě mrazu, i když kolegyně s nimi zpívá u klavíru, hraje na housle a opravdu je akční. Statečně se drží. Bod zlomu nastal v okamžiku, když ji žák s poruchou chování řekl, že je p… (část ženského těla) a má jít do p… (část těla živočichů). Byl to ten žák, který byl ve druhé třídě vyloučen z ozdravného pobytu, protože demoloval zařízení penzionu, a rodiče podali podnět na českou školní inspekci - uspěli. Kolegyně si řekla, že už stačilo a dala výpověď.

Na třídních schůzkách začal s kolegyní cloumat jeden rozčílený otec, až si najde jiné místo, odejde.

To všechno tento školní rok, a to je teprve únor.

Ve sboru už zbývá jen jedna kolegyně pod třicet. Učí druhým rokem a snažíme se, aby vydržela. My ostatní neustále mluvíme o tom, že už nemůžeme, že to už stačí. Ale zůstáváme, zatím.

https://skolskeodbory.cz/sites/skolskeodbory.cz/files/clanky/soubory/1662044756/postaveni_zacinajicich_ucitelu_v_ceske_republice_cz_final.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz