Hlavní obsah
Názory a úvahy

Budete tlačit na odvolání Jany Černochové - a Petra Fialy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Vazba Jany Černochové na zbrojní profitéry a její ultrapravicová pozice může být opakovaně připomínána „vládě demokratů“ a jejím roztleskávačům.

Článek

Nyní paní Černochová ke své oblibě zbraní (včetně požadavku na uvolnění pravidel pro soukromé držení), „kamarádství“ se zbrojními firmami, účasti na demonstraci ultrapravicových islamofobů a nejservilnějšímu „atlanticismu“ přidává další důkaz pro dokreslení její mocenské role (a charakteru). Po hlasování o „humanitární přestávce“ v krvavé vojenské ofenzivě Izraele proti celku palestinského území v Gaze se vyjádřila, že by Česká republika měla vystoupit z OSN. Doslova.

A co ministři Fidži?

Kromě našich hlavních geopolitických poručníků, USA, jsme hlasovali společně s Rakouskem, Chorvatskem, Izraelem, Paraguají, Guatemalou - a potom Fidži, Nauru, Mikronésií, Papuou Novou Guinejí, Mashallovými ostrovy a královstvím Tonga. Dohromady tedy 14. Proti 120. I nejtradičnější „junior partner“ USA, Velká Británie, se s blokem čítajícím 45 zemí zdržel.

Nepodařilo se mi dohledat, zda se také ministři Fidži či Marshallových ostrovů vyslovili, že jejich země by měly vystoupit z OSN. Nezdá se tak ani v případě Rakouska nebo Chorvatska.

Takže jak takovéto věci vznikají v hlavě Jany Černochové z ODS? Slavila státní svátek větším množstvím alkoholu nebo jiných substancí, které mají pomoct ke konečnému vítězství české chrabrosti? Nebo je to vedle jejích výzev div ne k aktivaci článku 5 NATO po dopadu úlomků rakety kousek na polské území z minulého roku prostě navracející se fenomén související s úrovní její inteligence? Nebo je to určitá horlivost vůči „spojencům“ (nadřízeným a zadavatelům), jež ochotně posouvá hranici až k nehoráznosti či vražednému šílenství? Mohla by to být kombinace obého?

Intelekt a morálka paní Černochové

Placení i neplacení roztleskávači současné vlády nám říkají, že se jedná o „vládu demokratů“, která nás „vrací na mapu světa“, „na Západ“ a různé podobné věci.

Předsedou této vlády je člověk, jehož duševním a politickým světem jsem se také již podrobněji zabýval - v podstatné míře na základě jeho vlastního blogu. Ministrem zůstává pan Blažek z ODS i třeba pan Síkela ze STANu. Ministerský post má nadále i někdo se znalostní úrovní a intelektuální poctivostí Zbyňka Stanjury či Mariána Jurečky. (Jaká jsou tedy podle vás kritéria pro výběr lidí do „vlády demokratů“?)

Ale paní Černochová je možná i z tohoto hlediska příliš silnou kávou, ne? Nebo co tedy vedlo k jejímu jmenování ministryní obrany?

Baví nás ještě stíhačky?

Leckdo si dokázal osvojit obvinění jakýchkoli kritiků Izraele včetně jeho nejreakčnějších a nejkrvavějších elementů z „antisemitismu“.

Udělá to na sociálních sítích či v hospodě člověk, o kterém třeba víte, že je prachhloupý a prachkřivý, přičemž tím v současné ideologické atmosféře skóruje své malé vítězství - které prokazatelně není vítězstvím hodnověrných etických principů. Toto obvinění si dokázala osvojit i paní Černochová například vůči Lubomíru Zaorálkovi z ČSSD:

Foto: M. Truhelka, se svolením

397074691_2481784085335596_277254481307335889_n

Zde máte mnohé. Včetně odkazu na článek, který by rád dále likvidoval sociálně demokratického oponenta.

Odkaz na „stíhačky“ se týká Zaorálkovy kritiky astronomických částek, které padnou na nákup amerických bojových letounů F-35 v situaci, kdy bychom si mohli nadále pronajímat stroje Grippen od Švédska. Ale co bychom pro naše americké „spojence“ - a domácí i zahraniční zbrojaře - neudělali.

Podívejte se také, jak čile se zbraněmi obchodujeme s Izraelem nebo Saúdskou Arábií. Ještě že je na ministerstvu obrany Jana Černochová a prezidentem Petr Pavel, že ano?

„Komunikace vlády“ aneb Facelift války a oligarchie

Možná i paní Černochová by mohla být dovedena k poznání, že svrchu zmiňovaný požadavek odpůrců, aby do rezoluce o „humanitární pauze“ v krvavé vojenské invazi Izraele s jeho ultrapravicovou vládou bylo zahrnuto „odsouzení Hamásu“, je požadavkem záměrně blokačním.

Země hlasující proti se jednoduše přidávají k USA a Izraeli v: 1) podpoře státního terorismu Izraele a 2) v pokračující sabotáži mezinárodního práva. Pamatujete si ještě invazi do Iráku (a její české podporovatele)? Jste schopni si vyhledat mezinárodní rezoluce OSN týkající se Palestiny-Izraele? A specificky statutu města Jeruzalém, kam by takový Miloš Zeman nebo Petr Fiala v souladu s návrhy ultrapravice rádi přesunuli české velvyslanectví? A jste schopni si vyhledat odsouzení, které od zástupců (včetně generálního tajemníka) OSN přišlo vzápětí po teroristickém útoku? (Česká oligarchizovaná média, která drží basu s pravicovou vládou, vám to zde moc neulehčí, ale můžete použít překladač či se učit cizím jazykům, abyste nebyli uvězněni ve výplodech českého indoktrinačního aparátu.)

Vyřešení palestinsko-izraelského konfliktu možná není lehké, ale máme: 1) možnost ověřovat faktickou situaci a 2) nacházet fungující řešení jinde (o obojím píši zde).

Co je ale úplně primitivní, je osvojit si způsob reklamní agitace, který bude současné vládě pomáhat alespoň udržet své snící podporovatele ze „střední třídy“ a neodradí je otevřenými a hrdě publikovanými nehoráznostmi (právě tímto směrem míří propagační iniciativy např. Milionu chvilek pro demokracii z nedávné doby; zároveň je třeba si uvědomit, že fašizující, sadistické a militaristické postoje mohou velmi dobře připoutávat ty nejhloupější voliče k „demokratům“, takže je výhodné ukazovat různé reklamní tváře).

Výše naznačené primitivní řemeslo „noblesních nehorázností“ zvládá například pravicový karierista z Pirátské strany, Jan Lipavský. Jana Černochová ale patrně není schopna ani toho. A její ultrapravicové postoje navíc vždy znovu najdou omluvu u (podobně zaměřeného, ale taktičtěji vystupujícího) premiéra:

Chápu rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česko společně např. s USA nebo Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme. V OSN budeme nadále prosazovat naše postoje a přesvědčovat o jejich správnosti další státy,“ sdělil v neděli Deníku N premiér Fiala.
Petr Fiala pro Deník N 29. 10. 2023

Potom máte „hlídací psi demokracie“ v českých drtivě oligarchizovaných médiích, která jsou dalekosáhle spjata se současnou vládou a obecně vládou pravice (takže např. Babiš je výrazně přijatelnější nežli např. SOCDEM, jež by se chovala jako skutečná sociální demokracie).

Bude děsivě-zábavné, jak se při zahájení pondělní šichty s výroky paní Černochové vyrovnají propagandisté v českých oligarchických médiích (můj horký tip ke sledování jsou pánové Švamberk či Tomský z Novinek oligarchy Lukačoviče, ale zajímavé to jistě bude i u „serióznějších“ komentátorů).

Pokud nebude Černochová na svém postě vyměněna, můžeme patrně podtrhnout domněnku a odhad, že je ve své extrémnosti stále velmi výhodná pro zisky zbrojařů, kterým naservíruje snad cokoli.

P.S. V době dokončování článku jsem přeci jen našel reakci velkého, hlubokého a spravedlivého českého myslitele gaučové školy, pana Švamberka, který to zvládl dokonce už o víkendu. Nezklamal. Jako třešničku si vychutnejte jeho poslední odstavec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz