Hlavní obsah

Jeden z největších „demokratů“ je tedy Saša Vondra, že ano?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: army.cz, CC

Co si má myslet konzument české ideologie a reklamních sloganů? Dle jedné prosazované verze se nyní „zachraňuje demokracie“ před silami „populismu“. Jsou případně mezi „demokraty“ rozdíly v míře jejich „demokratičnosti“? Kdo je největší „demokrat“?

Článek

Ještě v těchto dnech, když procházíte například pražským metrem, zahlédnete předvolební reklamu koalice Spolu v čele s Alexandrem Vondrou.

Pokud bychom brali vážně výroky v rámci mediální masáže před volbami 2021 i po začátku vládnutí pětikoalice „demokratů“, museli bychom si nyní věc vysvětlovat tak, že dominantní strana pravicové pětikoalice, ODS, jistě bude reprezentovat ty nejspolehlivější „demokraty“ a z jejich středu vyjdou garanti této „demokratičnosti“.

Tedy Marek Benda coby předseda poslaneckého klubu ODS, Bohuslav Svoboda coby pražský primátor, Zbyněk Stanjura coby ministr financí, Jana Černochová coby ministryně obrany, Petr Fiala coby premiér - a Alexandr Vondra coby lídr eurokandidátky.

Příspěvky pana Vondry k „demokracii“

Foto: alexandrvondra.cz

Vondra s fašizujícím ideologem D. Trumpa, S. Bannonem

Například pana Matěje Žaloudka ze Strany Zelených veřejně nadzvedl nedávný Vondrův „vtip“ (k nahlédnutí zde), takže věc okomentoval na Facebooku slovy: „Za tenhle dehumanizační transfobní vtip by se v normální zemi už skládala funkce. U nás je to norma volebního lídra největší vládní strany. A co je na tom nejabsurdnější - je to ta strana, jejíž hlavní značkou ve volbách byla „slušnost“. Přesně tahle normalizace narativů pravicového extremismu v mainstreamu pomohla ve volbách i skutečnýmu náckovi.“

Nejsou Piráti a pan Žaloudek neuctiví k lídrovi „demokratů“? Co se týče Filipa Turka z Motoristů, tak vůči němu již Vondra deklaroval „programovou blízkost“. Zároveň ale takový Erik Tabery z Respektu spoluvlastněného stejnými oligarchy jako Deník N - jenž se jistě chápe jako „hlídací pes demokracie“ - píše, že Turek by mohl tvořit spolu s Babišem a koalicí Stačilo! „vládu složenou čistě z populistických stran“. Jak tedy ale může být evropský lídr „demokratů“ tak blízko „populisty“?!

Hlavním reklamním sloganem Pirátů je „odvaha“. Jistě ji mají zosobňovat ministerští funkcionáři od Pirátů, pražský náměstek primátora Hřib (který měl původně podepsanou spolupráci s uskupením Praha sobě, ale odvážně ji vypověděl) a možná i jediná zbývající europoslankyně Pirátů, Gregorová. (Ta zpočátku byla proti pirátskému vládnímu angažmá, poté např. na začátku roku 2022 horovala proto, aby Piráti „opustili defenzivu a stáli za svými hodnotami“ a nedávno sdělila, že „odchod z vlády teď nedává smysl“).

Jakkoli jsme slyšeli některá drobná vymezení Pirátů vůči jednotlivcům z ODS, tak pan premiér, jeho postoje a politika, jsou prakticky z veškeré kritiky vyňaty. Jeho zahraničně-politické postoje stejně jako jeho minulé výroky o „hrozbě neomarxismu“ či mnohá slova chvály o politice, kterou vykonával Donald Trump (podrobný rozbor těchto postojů poskytuji zde).

Pokud ne pan Vondra, tak pan Jurečka, paní Pekarová Adamová, pan Rakušan?

To všechno měly být „demokratické strany“, které nás budou zachraňovat před „populismem“. Lze racionálně popsat, co způsobuje politika současné pětikoalice co se týče sociálních nerovností, zaměstnaneckých práv, důstojnosti života různých vrstev, zajištění na stáří, školství, podpory těch či oněch mezinárodních tendencí a politiky jiných států.

Pokud bychom náhodou došli k tomu, že tato bilance vládnutí „demokratů“ je dost ošklivá z hlediska „demokracie“, „rovnosti“, „spravedlnosti“ - kterými se ideologové statu quo občas ohánějí -, tak najdeme alespoň někoho snesitelnějšího, nežli je „slušný“ pan Fiala, „demokratka“ Jana Černochová a další z ODS?

Je to Markéta Pekarová Adamová, která nedávno označila požadavek na vyšší investici do školství za „populismus“? Je to Marian Jurečka? Předseda strany STAN Rakušan či snad někdo z jeho kolegů jako Danuše Nerudová (která je držitelkou profesorského titulu) nebo ministr Bek?

Co si nyní má „občanská společnost“ myslet?

Spolek Milion chvilek pro demokracii (kterému adresuji nedávný dopis) se často staví jako zástupce, ba vyjádření „občanské společnosti“.

Budou jeho členové nadále tvrdit, že se nyní „prohlubuje/obnovuje demokracie“? A co různá oligarchická média (u nichž lze demonstrovat provázanost s placením politických stran, prezidentských kandidátů apod.) i média tzv. veřejnoprávní, která jsou ve značné míře propojena s autory těchto oligarchických médií (srov. např. zde)?

Tito „komentátoři“ nám jistě s blížícími se parlamentními volbami na podzim 2025 budou vysvětlovat, že současná pravicová koalice je pořád „menší zlo“. Někteří z nich možná budou vícméně bez pozměny opakovat slogany z roku 2021 - k nimž přibude válka na Ukrajině, ohledně které prý ČR dělá „správnou“ politiku (srov. kritiku zde).

Leč čeští poddaní, tedy pardon: občané, pouze z 21 % „důvěřují vládě“. Pokud je vláda v zásadě dobrá, tak není to značné selhání občanů? Nebylo by tedy potom správné lid rozpustit a zvolit si nový (jak za určitých konkrétních okolností onehdy pronesl jeden bolševik, dezolát a chcimír jménem Bertolt Brecht)?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz