Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poddaný se namátkou dívá na poslance: Berenika Peštová z ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Berenika Peštová, Facebook

Fotka z Facebooku paní Peštové, jež byla doprovozena vlastním komentářem: „Ahooooj“ a dvěma smajlíky

Strana ANO se staví jako alternativa k současné pravicové vládě, ale ve skutečnosti je vázána ke stejné mocenské kotvě vlastnické třídy. Přemýšlejte se mnou.

Článek

Před parlamentními volbami v roce 2021 se silou pravicové reklamy a pseudoaktivistických spolků dostala do uvažování části veřejnosti představa, že nyní stojí „demokraté“ proti „hrozbě demokracie“. Strana oligarchy Babiše byla postavena vedle ČSSD coby „nedemokratická“.

Do budoucna se bude jednat o to, že sociální demokracie (nyní jako "SOCDEM") - nebo nějaká jiná alespoň trochu levicová alternativa - bude vystavena propagandistickému tlaku jak od „demokratů“, tak od oligarchy Babiše. (Respektive od nějakého Tykače nebo ještě někoho jiného, kdo po Babišovi převezme voličské „odběratele“.)

K tomu přidejme, že likvidace jakékoli skutečné levicové opozice proti stěží demokratické nadvládě vlastnické třídy může také hladce proběhnout zevnitř a za spolupráce karieristů ve straně.

Proč zrovna paní Peštová

Je-li otázka po mém výběru právě této osoby k započetí dalšího volného seriálu (srov. s dalšími zde), tak začínám stranou dosud nejsilnější v průzkumech, ženou - a zvláštním jménem. Nepoznal jsem nikdy osobně žádnou Bereniku a obecně není myslím toto jméno příliš vídáno (ač jinou Bereniku vlastně zmiňuji v článku o Karlu Schwarzenbergovi). No, a také jsem - přes svůj snad doložitelný zájem o politiku - o paní Peštové předtím neslyšel, respektive si její jméno nepamatoval. Co jsem se tedy dozvěděl.

Vznik strany paní Peštové - a jejího pána

Nadále jeden z největších oligarchických vlastníků, Andrej Babiš, si vytvořil pro své potřeby politickou stranu v roce 2012. Ta navazovala na pseudoobčanskou iniciativu „Akce nespokojených občanů“ z předcházejícího roku a Babišova strana si do názvu tedy dala zkratku ANO 2011.

Strana měla různé fáze své prezentace a členského složení. Ti „nespokojení občané“ měli být odkazem na rozsáhlý odpor vůči provlastnické politice Nečasovo-Kalouskovy koalice. Ve své zmatenosti (a možná také kvůli penízkům) se dokonce svého času k ANO přiblížil Václav Bělohradský - který předtím vytvářel zdání, že patří k levici, aby nakonec udělal „syntézu“ a tvrdil, že Andrej Babiš „je vlastně také sociální demokrat“ (srov. ještě zde).

Jedna z původních tváří vedle oligarchy Babiše, Martin Komárek, se již před časem přesunul k jiným oligarchům. Jedna etapa tučných výdělků Martina Stropnického, který byl nejdříve ministrem zahraničí v Sobotkově-Babišově vládě, končí v těchto dnech. Vydělávat za ANO jsme již také viděli bývalou pražskou primátorku Krnáčovou, či Ivana Pilného, který vedle práce na vyšších postech pro mezinárodní korporace. Ten zkoušel před ANO kariéru v jiné pravicové straně, Občané.cz.

Paní Peštová je prý hlasem Mostu

Paní Peštová se stejně jako třeba Pilný stala členkou ANO v roce 2014. Na své facebookové stránce má heslo o tom, že představuje „hlas Mostu ve Sněmovně“. Nakonec se ukázalo, že je paní Peštová skrze svého partnera taktéž spojena s Agrofertem. Mnoho dalších funkcionářů z ANO též, někteří ne.

Důležitější je vztah dvou věcí: 1. jaké zdání se paní Peštová snaží vytvořit, 2. jaká je její objektivní mocenská úloha vzhledem k oligarchovi Babišovi a jeho společenské třídě. Paní Peštová se staví jako zastánkyně „obyčejných lidí“. Přitom je členkou strany, která například společně s ODS a SPD prohlasovala zrušení tzv. „superhrubé mzdy“, které výrazně nerovně pomohlo vysokopříjmovým lidem a ukončilo další příjem rozpočtu. (Hlasování paní Peštové a její parlamentní výstupy je možné si prostudovat zde.)

Projděte si též frekventovaný facebookový účet paní Peštové a uvidíte, že tam téměř nenajdete sociální témata. Přitom má poslankyně být „hlasem Mostu“ - tedy jednoho z nejchudších regionů, který by potřeboval státní program rozvoje, boj proti lichvářství, „obchodu s chudobou“ atd. Návrhy na sociální pokrok Ústecka a obecně ČR ale od paní Peštové nezaznívají. Zato tu najdete neustálý boj o povrchnosti a zastírání (nezájem, nepochopení) těch nejpodstatnější sociálních a ekonomických aspektů politiky.

Tyjátr ve prospěch bohatých

„Jako vždy jsem chtěla jít s vámi, ale žlučník to nepochopil. Je mi to moc líto.“ To je čerstvý příspěvek na Facebooku paní Peštové. Konkrétně z letošního 16. 9. Tím se vyjadřuje k akci údajně „proti bídě“, ale s pravicovým programem. Ještě o tom bude řeč.

Jinak paní Peštová také opakovaně sdílela komentáře Petra Holce. Ten působí na Info.cz oligarchy Křetínského, zároveň je uveřejňován ve veřejnoprávních médiích a rovněž působí na „Xaver Live“, internetové televizi s nezveřejňovaným vlastníkem, kde si můžete zaplatit rozhovor (srov. např. zde).

Sama paní Peštová byla hostem u Luboše „Xavera“ Veselého. V nekriticky-přátelském rozhovoru by jistě mohla nechat zaznít „hlas Mostu“, popsat či alespoň naznačit třídní konflikt v české společnosti. Místo toho jsme zase u šidítka tzv. „kulturních bojů“, laciného skórování bodů na „genderovém šílenství“ atd. V hodinovém rozhovoru si zájemci mohou udělat poměrně komplexní obrázek, jak paní Peštová funguje a jaké triky používá.

I obrázek ohledně toho, jak funguje komunikace profitérů jako Peštová či Xaver s lidmi, kteří jsou - zcela po právu - naštváni na jednu část pravicové moci. Ale neuvědomují si, že Peštové, Xaverové, Okamurové, Rajchlové, Babišové reprezentují jinou část té stejné pravicové nadvlády. A že se živí hlasy, pozorností, penězi důvěřivých poddaných. Paní Peštová i pan Xaver si svým lépe placeným posluhováním něco vydělají - na úkor zlepšení života ostatních, které pouze zneužijí. (Ne že by to bylo odlišné od sítě moci „demokratů“ roztleskávajícíh pro současnou vládu).

Je někdo například tak hloupý, aby si myslel, že paní Peštová nepodléhá lobbistickým tlakům a nemá tušení, jak dominantní je v politice zájem a vliv bohaté vlastnické třídy - a jejích privilegovaných poskoků? Přesto se snaží v rozhovoru vytvořit zdání, jako by v parlamentu byla „pro lidi“. Pojďme se podívat ještě na dva myšlenkové spletence používané k oblbování lidí.

Hodný a zlý policajt, prodavač cigaret a náplasti od stejné firmy

Evropská unie vznikla jako kartel původně západoevropského kapitalismu, později se na ni nabalilo všechno možné. I některé dobré věci - standardy ochrany zaměstnanců a životního prostředí vyšší, než by vyhovovalo leckterému vlastníkovi.

Zároveň je Evropské unie mechanismus stimulace ekonomiky zacílený někdy lépe, někdy hůře. Zeptejte se Andreje Babiše a jiných kapitalistů. Ale o tomto aspektu od „přátel lidu“, jako je paní Peštová, neuslyšíte. Zato o „neomarxistech“ a „zelených šílencích“ apod. Jelikož ne ve všech evropských zemích je levice tak zdecimovaná jako u nás, projdou občas filtrem Evropské unie i opatření, která se snaží reagovat na skutečné problémy - i osudové krize.

Pak jsou zde věci, ve kterých má paní Peštová pravdu - jako když mluví o neústavnosti či pochybnosti procesu zrušení řádných valorizací důchodů. Vypadá to potom, jako by „bojovala za důchodce“. Zde se trochu zapomíná, že spolu s Babišem vládli sociální demokraté a že ve všeobecné šikaně „zranitelných“ lidí ze strany pravice je pro jednu její část výhodné zde mít spojence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz