Hlavní obsah
Názory a úvahy

Poddaný se namátkou dívá na poslance: Josef Flek ze STANu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Flek, Facebook

Slyšeli jste někdy o panu Flekovi ze STANu? Co by se stalo, kdyby nebyl poslancem?

Článek

V předchozím dílu pomyslného seriálu jsme se podívali na paní Peštovou z ANO.

Josef Flek je dalším jménem, do něhož jsem „zapíchl prst“. Opět jsem neměl tušení, kdo to je. Opět se snažím zjistit, jaká je jeho mocenská role a kolik si coby „reprezentant (části) veřejnosti“ vydělává.

Peníze

Jelikož jde v naší společnosti o peníze a majetek na prvním, druhém i třetím místě, vyjasněme, že pan Flek pobírá coby poslanec základní plat téměř 100 tisíc Kč měsíčně. K tomu ale musíte připočítat 30 %, která navíc dostanou místopředsedové parlamentních výborů. U pana Fleka se jedná o výbor pro obranu. Potom připočtěte ještě různé „náhrady“ a další výhody.

Průměrná mzda je nyní okolo 43 tisíc, mediánová (tedy „prostřední"“) 38 tisíc Kč. Na tu průměrnou však dvě třetiny zaměstnanců nedosáhnou. Pan Flek patří tudíž do vysoce privilegované menšiny obyvatelstva (které například disproporčně pomohlo zrušení tzv. superhrubé mzdy hlasy ANO, ODS a SPD před volbami 2021).

A v jakém vztahu je tento politik k obecné nadvládě peněz a majetku u nás (čemuž se říká „demokracie“ a „svoboda“)? V reklamě čteme, že je pro „štíhlý stát“ (pod což se hravě schová privatizace pošt, nemocnic nebo školné) a „podporu malých a středních podnikatelů“. Otázka je, zda těch skutečných, nebo spíše v duchu svého stranického ministerského kolegy Síkely. (Jinak pokus o celkové uchopení strany STAN jsem podnikl zde.)

Při příležitosti hlasování o poplatcích bankám za předčasné splacení hypotéky (!), jak je navrhovala část vládních poslanců, se pan Flek vyslovil, že (on a někteří jeho kolegové) „tu nejsou pro banky, ale pro lidi“. To sice zní dobře, ale nezdá se, že by to byla pravda. Prostudujte, jak pan Flek a další mlčeli v případě rozsáhlého nezdanění masivních zisků bank. Dalšími kroky nikoli pro lidi, nýbrž pro banky, respektive finanční byznys bude částečná privatizace důchodů - označovaná za „reformu“ - či vytvoření studentských dluhů zavedením školného alias „zápisného“, jak navrhuje mj. Flekův stranický kolega ministr Bek.

Úplatky

Představte si, že jste poslankyně nebo poslanec za nějakou „demokratickou“ stranu - nebo naopak za takovou, která bez souvislosti plká o „nové totalitě“. Tu vás pozve na večeři v nějaké „diskrétní“ restauraci v Praze (pro dostatečně bohaté lidi) člověk, který vás „požádá“, jestli byste nezvedl ruku pro to či ono, nechal se vyfotit v určité souvislosti, nezmínil v projevech nebo na sociálních sítích to či ono. Aby to nebylo tak snadno dohledatelné, nedá vám štos bankovek, nýbrž vás v klidu nechá rozhodnout se, v kterém koutě Zanzibaru by se vám líbilo trávit letní dovolenou.

V těsném sousedství tohoto druhu korupce je „lobbing“ a jiné typy formálně legálních úplatků. Proč myslíte, že třeba Markéta Pekarová Adamová navrhovala privatizaci Budvaru nebo Jana Černochová dělá reklamu na zbraně? Když jste naopak například nějakou obyčejnou zdravotní sestrou či popelářem, jste nulou, již kvůli úplatkům na večeři nikdo nezve.

Ve výše zmíněném profilu o sobě pan Flek také píše, že „zdravotnictví je [pro něj] téma číslo jedna“. Když se však podíváte na jeho facebookový účet, uvidíte většinou něco jiného než léčení. Na úvodní fotografii pózuje pan Flek s modelem letounu F-35, kvůli jejichž nákupu se nebudou dostávat peníze jinde. A máte spoustu dalších armádních příležitostí, jak udělat reklamu na něco, což se obrátí proti běžnému obyvatelstvu tu či onde (jako v případě zbrojení a válek vždy).

Žijeme nejen ve společnosti nedemokratické nadvlády peněz a majetku, ale také ve společnosti lži a předstírání. Takže pan Flek se staví jako „sociálně citlivý“, ale zároveň pózuje u zabíjecí vojenské techniky, kterou chválí coby příspěvek českému průmyslu - aniž by toto odvětví bylo alespoň řádně daněno.

V jiném článku jsem se v souvislosti s eurovolbami díval na to, z jakých peněz je STAN financován (vzpomeňte si také na peníze v daňových rájích od jeho zástupců). V reklamě na sebe, kde tvrdí,  že zdravotnictví je pro něj „téma číslo jedna“ tvrdí pan Flek rovněž, že je „věčný optimista a altruista“.

Pokud jsou čtenáři také věční optimisté, mohou pana Fleka poprosit, aby začal hájit jejich zájmy. A do té doby jim může půjčit z toho, co mu zbývá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Josef Flek

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz