Hlavní obsah
Zdraví

Kocovina - fakta a mýty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels-photo-576831

Kocovinu provází i bolení hlavy

Kocovina - všichni ji známe. Koluje kolem ní mnoho pověr a zaručených rad. Co na ní říká věda?

Článek

Kocovina

Je otrava acetaldehydem. Tak jednoduché to je. Alkohol se v játrech pomocí enzymů postupně rozkládá v několika krocích. Prvním krokem je rozložení alkoholu enzymem alkoholdehydrogenázou na acetaldehyd (látka podobná acetonu). Tento acetaldehyd je ve druhém kroku rozkládán enzymem acetaldehyddehydrogenázou na kyselinu octovou. Acetaldehyd je právě ta látka, která nám způsobuje kocovinu po přílišné konzumaci alkoholu.

Acetaldehyd je látka chemicky podobná acetonu. Po přílišné konzumaci alkoholu koluje v krvi velké množství acetaldehydu a játra jej odbourávají jen postupně. Je jím zaplaven celý organismus a působí na všechny orgány. Otrava acetaldehydem - kocovina má obecně známé symptomy. Mezi základní patří: celková únava, bolest hlavy, pocit na zvracení, zvracení. Člověku je celkově špatně.

Na vyvolání silné kocoviny ihned po požití alkoholu je založen i účinek léku Antabusu. Více v článku: Antabus - zázračný lék, nebo týrání pacientů?

Dá se kocovině předejít?

Množství acetaldehydu v krvi je přímo úměrné vypitému množství alkoholu. Kolik alkoholu vypijeme, tolik acetaldehydu naše játra vyprodukují. Takže nejjednodušší rada je omezit množství alkoholu.

Další možností je rozložit vstřebávání alkoholu co nejvíce v čase. Čím delší dobu se bude alkohol rozkládat v játrech na acetaldehyd, tím menší množství ho v krvi bude. Tady platí obecně známé rady.

  • Před konzumací alkoholu se dobře najíst a jíst průběžně celý večer. Jídlo v žaludku zpomaluje vstřebávání alkoholu
  • Alkohol co nejvíce ředit, nebo průběžně zapíjet nealko nápojem.
  • Rozložit pití alkoholu do co nejdelší doby. Dělat si pauzy.
  • Nemíchat alkoholické nápoje

Co dělat když už kocovinu máme?

Tady existuje nepřeberné množství rad. A jak je to doopravdy? Pokud už nám v krvi koluje velké množství acetaldehydu, který způsobuje kocovinu, nelze dělat nic zázračného. Pouze mírnit symptomy. Acetaldehyd dokáže z krve vyfiltrovat a bezpečně zlikvidovat pouze jatrní enzym acetaldehyddehydrogenáza a té je omezené individuální množství. Nelze jí žádným zázrakem a zaručeným prostředkem vykouzlit. Je velmi individuální. Záleží na pohlaví, věku a celkové tělesné konstituci a zdraví jater.

Ženy mají smůlu. Příroda není genderově vyvážená a nadělila jim o 1/3 méně jaterních enzymů odbourávajících alkohol a acetaldehyd.

Alkohol a acetaldehyd se v játrech odbourávají lineárně. To znamená, že za hodinu játra odbourají stále stejné množství. Nelze to urychlit.

Mírnit můžeme jen symptomy - příznaky

  • Na bolest hlavy je lepší Ibalgin než Paralen. Méně zatěžuje játra, které mají spousty jiné práce
  • Pít co nejvíce nealkoholických tekutin. Nejlepší jsou minerálky. Zabráníme dehydrataci a naředíme množství krve a tím i množství kolujícího acetaldehydu
  • Pokud to půjde, snažíme se něco málo sníst. Tělo bojuje s otravou acetaldehydem a potřebuje na to energii. Pokud nemůžeme jíst, vypijeme alespoň oslazený čaj. Cukr dodá energii také
  • Snažíme se co nejvíce spát. Je zbytečné se trápit v bdělém stavu. Nic neurychlíme. Nedá se to vyběhat. Vše zaspat je ideální řešení.

Co rozhodně nedělat

  • Nedávat si vyprošťováka!

Čím ses pokazil, tím se naprav a spousty jiných prupovídek jsou cestou do pekla. Požitím dalšího alkoholu se jen zvýší jeho množství v krvi a následně i množství acetaldehydu. Kocovinu tím jen prodloužíme. Chvilková úleva po napití alkoholu je vykoupena delší a ještě těžší kocovinou. A může také vést k rozvoji alkoholismu.

Pokud máte druhý den po větší konzumaci alkoholu neodolatelnou touhu se znovu napít a zmírnit tak všechny nepříjemné stavy, máte vážný problém.

V tom případě už nejde o kocovinu, ale o odvykací stav na alkoholu - absťák. Přichází plíživě a postupně a s ním se rozvíjí závislost na alkoholu. Napřed přichází jen touha se druhý den napít a zmírnit tak nepříjemný stav. Časem přichází třes rukou, který lze zmírnit jen dalším alkoholem. Mezi další příznaky patří neschopnost se soustředit - rozstřelené myšlenky. Odvykací stav na alkoholu může časem mít velmi podobné příznaky jako absťák na heroinu. Časem se může rozvinout i Delirium tremens a epileptický záchvat

Neberte to prosím jako strašení, to nefunguje. Jsou to jen prostá fakta. Zda už vyhledat pomoc je možné zjistit zde.

Všem přeji veselého Silvestra a šťastný nový rok 2024 pokud možno bez kocoviny.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

Chval, J. (2007). Delirium tremens. Psychiatrie pro praxi, 8(6), 254-256.

MARTÍNKOVÁ, Markéta. Toxický účinek metanolu na lidský organismus. Vesmír (Praha, Print), 2014, roč. 93, č. 2, s. 80-83. ISSN: 0042-4544.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz