Hlavní obsah
Zdraví

O alkoholismu a jiných závislostech. Heroin - byl lékem proti kašli i smrtí pro milióny lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bayer_Heroin_bottle.jpg volné dílo

Heroin jako lék od firmy Bayer. Amerika před rokem 1924

Heroin je démonizovaná droga. Zkazil život a způsobil smrt miliónům lidí. Ale stejně tak je to vysoce účinný lék na bolest. Jak je to s ním doopravdy? V ČR je dlouhodobě na ústupu. Dnes ho zneužívá už jen asi tři tisíce lidí.

Článek

Heroin v České republice

Dnes začneme poněkud od konce. O heroinu už většina lidí slyšela a má jej spojený s představou strašlivé drogy. Ale už málokdo tuší, že u nás v České republice heroin nikdy nepředstavoval problém číslo jedna.

Mezi rizikově injekčně užívajícími je u nás daleko oblíbenější pervitin, který zde má historickou tradici. V nelegálních látkách, tedy i těch s menším závislostním potenciálem, vede marihuana a tiše a nekontrolovaně se šíří kratom.

Heroin má velkou historickou tradici v jiných zemích světa, zejména v USA. Tam se také ve spojení s fentanylem stal v posledních dvaceti letech doslova smrtící epidemií a ročně tam umírá ve spojitosti s heroinem bezmála sto tisíc lidí. Více v článku zde.

V České republice heroin, na rozdíl od pervitinu, před rokem 1989 prakticky neexistoval. Nebylo ho z čeho ilegálně vyrobit a nelegální dovoz nebyl možný pro nepropustnost hranic a hlavně nesměnitelnost tehdejší koruny.

Po roce 1989 a otevření hranic nastal boom všeho západního, včetně drog. Heroin se začal nelegálně dostávat i k nám. Vrcholu na drogové scéně dosáhnul někdy kolem roku 2000, kdy jej injekčně užívalo asi 15 ooo lidí. Od té doby počet uživatelů heroinu v ČR stále strmě klesá. Vyšel z módy. Je drahý, nedostupný a často nekvalitní. Uživatelé opiátů přešli na jiné látky. Dnes je u nás počet heroinistů už jen asi 3 000, což je s porovnáním bezmála jedenácti milionů obyvatel opravdu kapka v moři.

Heroin

Je silný opiát vyráběný z morfinu. Poměrně jednoduchou chemickou reakcí se morfium změní na diacetylmorfin, což je chemický název pro heroin. Poprvé byl v laboratoři syntetizován v roce 1874 britským chemikem Alderem Wrightem. V čisté lékové formě jej uvedl na trh chemik Felix Hoffmann v německé farmaceutické firmě Bayer roku 1897. Stalo se tak pouze 11 dnů poté co stejný chemik poprvé vyrobil Aspirin. Název Heroin je odvozen od německého heroisch - heroický. Hned následujícího roku 1898 byl masově uveden na trh stejně jako Aspirin. Používal se k léčbě dětského kašle, astmatu, bolestí všeho druhu a paradoxně i jako lék na morfinismus - závislost na morfiu. Byl volně prodejný a propagovaný. Trvalo bezmála dvacet let než začal být kontrolován. V roce 1914 došlo v USA k jeho omezení pouze na lékařský předpis. A v roce 1924 byl v USA zakázán úplně. V jiných zemích byl dostupný ještě po 2. světové válce.

Co heroin umí?

Jak již bylo řečeno je vyrobený z morfinu a právě morfin je jeho hlavní účinnou složkou. Chemickou úpravou jsou na morfin navázány dvě další acetylové skupiny, proto diacetyl morfin. Ty samy o sobě nijak účinné nejsou, ale umí dopravit účinný morfin mnohem snáze do mozku. Náš mozek a nervy jsou přírodou důmyslně vybaveny hematoencefalickou bariérou. Je to pomyslná brána skrze kterou do mozku neproklouzne nic, co tam nepatří. Brání i prostupu mnoha léků včetně morfinu. Morfin samotný do mozku proniká jen v malé míře, ale úpravou na heroin se to rázem změní. V mozku samotném už účinkuje morfin, ale v mnohem větším množství než když je podán neupravený na heroin. Heroin je až 10 x účinnější než morfin. Umí tedy až 10 x lépe tlumit bolest než morfin. A tlumení bolesti je jeho hlavní léčebné využití.

Proč je zneužíván narkomany?

Heroin v léčebném použití umí velmi dobře tlumit bolest, ale také má spoustu jiných příjemných vlastností. Způsobuje celkový útlum organismu. Starosti odplouvají a přichází velmi příjemný pocit klidného rauše. Po těle i po duši se rozhostí klid a pohoda. Nic nebolí, ani myšlenky. Vše je jedno a svět se stane nádherným místem. Odstranění únavy může paradoxně způsobit i získání nové síly a energie.

Proč je nebezpečný?

Z několika důvodů:

  • Má velmi velkou návykovost oproti jiným látkám. Není sice pravdou, že se člověk stane závislým na heroinu hned po prvním užití, ale hranice je velmi tenká a nikdo neví, zda bude k závislosti potřebovat týdny, nebo měsíce a opravdu jen málokdo roky.
  • Má malé bezpečné rozpětí. Mezi účinnou a smrtelnou dávkou je jen krůček. A uživatel kupující heroin na černém trhu nikdy neví, kolik heroinu doopravdy obsahuje. Předávkování může být způsobeno jen nákupem příliš čisté dávky.
  • Vyšší dávka než bezpečná způsobuje útlum dechového centra. Člověk prostě přestane dýchat.
  • Nelegální heroin obsahuje mnoho příměsí. Od neškodných po smrtelný fentanyl. Tyto příměsi jsou při dlouhodobém užívání mnohem škodlivější než heroin samotný. Uživatel si postupně způsobuje otravu mnoha chemikáliemi, které pouliční heroin může obsahovat.
  • Má mnoho život neohrožujících vedlejších účinků. Úpornou zácpu, ztížené močení, ztráta libida, ženy přestanou menstruovat, cyanóza, úporné svědění kůže.
  • Lidé závislí na heroinu dříve nebo později mají horší schopnost pracovat. Špatně se soustředí na vykonávanou činnost. Buď jsou příliš v útlumu po aplikované dávce, nebo jim touha po další zhoršuje koncentraci.
  • Odvykací stav - absťák na heroinu je velmi nepříjemný, ba přímo strašný, ale na rozdíl od alkoholu, barbiturátů, nebo benzodiazepinů není život ohrožující. Kdo si jej neumí představit nechť si pustí film My děti ze stanice ZOO, tam je absťák na heroinu věrně zobrazen.
  • Na heroin vzniká tolerance. K dosažení stejného účinku je zapotřebí zvyšovat dávky. To spolu se zhoršenou schopností pracovat nutí uživatele opatřovat si peníze na heroin nelegální činností.
  • Po vzniku závislosti jsou uživatelé hnáni k dalšímu užití heroinu jednak spalující touhou, nepřekonatelným bažením a jednak strachem z hrozného odvykacího stavu, který by přišel pokud si nedají další dávku.

Poznám člověka závislého na heroinu?

Nepoznáte, zda je dotyčný člověk závislý konkrétně na heroinu, ale heroin patří mezi opiáty a ty mají několik specifických znaků užívání. Vzhledem k naprosto mizivému počtu uživatelů heroinu buďte prosím v hodnocení opatrní. Někoho za zády nařknout ze zneužívání drog je snadné a může to ublížit nevinným lidem. Obecné známky užívání drog již byly popsány v článku: Bere moje dítě drogy?

Mezi specifické znaky uživatelů opiátů patří:

  • Zúžení zorniček až na velikost špendlíkové hlavičky
  • Časté poškrabování, uživatelé trpí svěděním kůže
  • Modré zabarvení kůže
  • Střídání pocitů horka a zimomřivosti
  • Častá únava a spavost
  • Zácpa a problémy s močením
  • Nepravidelná, nebo žádná menstruace.

Heroin v medicíně dnes

Ve většině států světa, včetně České republiky, je výroba a distribuce heroinu zakázána i pro lékařské účely. Prostě je obrovsky zdiskreditován zneužíváním na drogové scéně. Málokdo z pacientů by se nevyděsil, když by mu lékař předepsal heroin. Přitom jeho použití v přísně kontrolovaném medicínském prostředí má stále své opodstatnění. Umí dobře léčit bolest tam, kde už morfin nezabírá. Dnes se v těchto případech používá fentanyl, který ještě nemá tak hroznou pověst a přitom je ještě návykovější než heroin.

V medicíně je v současnosti heroin za přísně kontrolovaných podmínek používán ve Velké Británii k léčbě bolesti.

Foto: Autor: Pete Chapman – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1167307

Heroin jako lék ve Velké Británii

V některých zemích světa je heroin dostupný za přísných podmínek nevyléčitelně závislým u kterých zklamala i opakovaná léčba. Pro vyspělou společnost je mnohem levnější a lepší poskytnout narkomanům heroin za výrobní cenu, než je nechat krást, aby si vydělali na drahý nelegální heroin. Mezi tyto země patří Švýcarsko, Velká Británie, Norsko, Německo, Dánsko, Nizozemí, Kanada a Austrálie.

Česká republika se vydala poněkud jinou cestou. Snad politicky a společensky přijatelnější. O tom v některém z dalších článků.

Závěrem

České republice snad nová vlna heroinu nehrozí. Posledních dvacet let počet uživatelů heroinu stále klesá. Stejně tak se u nás daří udržet na uzdě všechny ostatní negativní fenomény spojené s užíváním heroinu. Od kriminality po masivní vlnu umrtí ve spojitosti s heroinem a fentanylem.

Kvalitní protidrogová politika, spočívající zejména v prevenci a dostupné moderní léčbě, má velký smysl.

Strašení opravdu nefunguje a nezabírá, ale přesto si dovolím malou prosbu k těm, kteří již s drogami koketují. Heroinu se prosím obloukem vyhněte.

Radu a pomoc můžete vyhledat vždy. A nemusí se jednat rovnou o nástup do léčby, ale i třeba jen získání informací. Zde jsou kontakty pomoci.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

ČVANČAROVÁ, Monika. Analýza historických lékových forem heroinu a kokainu. Praha: Univerzita Karlova, 2007.

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti

https://www.drogy-info.cz/publikace/vyrocni-zpravy/

Národní protidrogová centrála

https://cse.google.com/cse?cx=015489265366623571386%3Aa8ctlccxurg&q=heroin&ok.x=10&ok.y=9

Národní zdravotní informační portál

https://www.nzip.cz/clanek/247-heroin

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz