Hlavní obsah
Zdraví

O alkoholismu a jiných závislostech. Moje dítě bere drogy. Co mám dělat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adiktolog Mgr. Radek Talpa

Adiktologická ambulance

Do třetice o drogách a dětech. Jak se zachovat po zjištění, že moje dítě bere drogy? Dá se vůbec něco dělat?

Článek

Dnes do třetice o drogách a dětech

Něco málo o tom co můžeme udělat praventivně bylo napsáno v článku : Co mohu udělat, aby moje dítě nezačalo brát drogy?

Jak postupovat při podezdření, že moje dítě bere drogy se můžete dočíst v článku: Bere moje dítě drogy?

A dnes do třetice si něco povíme o tom, jak postupovat když se podezření potvrdí.

Je úplně jedno jak se vaše podezření potvrdilo, prostě to prasklo a vy už s jistotou víte, že vaše dítě drogy užívá, nebo nadměrně pije alkohol. Výsledek je stejný.

Co tedy mohu udělat?

V každém případě nestrkejte hlavu do písku. Problém nezmizí sám od sebe, ani když ho nebudeme chtít vidět a budete ho ignorovat. Dejte si trochu času a nechte přejít první šok.

Nejednejte v afektu. Plní emocí a vzteku nic nevyřešíte. Vztek nechte přejít a pak začněte jednat. Vyhledejte odbornou pomoc. Opravdu to není žádná ostuda. Bez pomoci tak vážný problém obvykle nevyřešíte. Pomoc nepotřebuje jen vaše dítě, ale potřebujete ji i vy. Ano, opravdu se vám uleví, když si o tom co se děje budete moci popovídat s odborníkem. Nemusíte se bát odsouzení, nebo ostudy. Odborník nic takového nikdy neudělá. (Kdyby nedejbože ano rychle práskněte dveřmi a vyhledejte jiného). Jak si vybrat odborníka na léčbu závislostí bylo popsáno ve stejnojmenném článku zde. V odborné ambulanci vám také konkrétně a adresně poradí jak postupovat s dítětem dále. Vyhodnotí vaši situaci a naleznou možná řešení. Na první setkání nemusíte přijít rovnou s dítětem. Můžete se přijít poradit i bez něj.

Konkrétní místa pomoci ve vašem bydlišti lze nalézt třeba v Mapě pomoci, ale nejsou tam všechny. Klidně prohledejte internet. V některých místech existují i skupiny rodičů, kde se dozvíte příběhy a praktické rady jiných rodičů, kteří procházejí stejnou zkušeností.

Několik obecných rad

Pomoc by měla být vždy odborná a adresná. Jen odborník dokáže vyhodnotit jak je problém závažný a doporučit konkrétní postup pro konkrétní dítě. Ale dají se najít společné rady pro všechny rodiče. Rozdělíme je podle věku dítěte. Postup se trochu liší.

Dítě do 18 let

Za dítě mladší 18 let jste jako rodiče zodpovědní a musíte konat. Nelze se tomu vyhnout.

  • Vyhledejte odbornou pomoc
  • Nejednejte ve vzteku a v afektu
  • Dítě by mělo vědět, že ho máte stále rádi, řekněte mu to, ale nelíbí se vám, co dělá
  • Nastavte pravidla, klidně je sepište a v klidu si o nich s dítětem promluvte i opakovaně
  • Musí být dopředu naprosto jasné, co se bude dít, když dítě nebude pravidla dodržovat
  • Buďte v dodržování pravidel důslední a nekompromisní. Není žádné „už se trochu zlepšil/a“! Je buď-anebo.
  • V případě, že se výchovné problémy vymykají kontrole (záškoláctví, soustavné lhaní, krádeže, atd.) neváhejte kontaktovat mimo pomoc se závislostí i výchovnou pomoc. Je lépe udělat to dříve než škola. Samo to nezmizí a stejně to praskne a škola začne jednat.Stupňů pomoci je více. Nejjednodušší je kontaktovat nejbližší středisko výchovné péče. Nemusíte se bát, nejsou to pasťáky a poradit opravdu umějí. Opět není žádná hanba vyhledat pomoc. Kompletní seznam středisek výchovné péče můžete najít zde.
  • A naposledy opět důslednost

Dítě starší 18 let

Zde je situace trochu jiná. Stále je to vaše dítě. Máte jej rádi a je jedno zda je mu 18, nebo 40. Jen už za něj nenesete zodpovědnost a to ve svém důsledku znamená, že za něj nemůžete rozhodovat. Ne, opravdu to nejde. Nemůžete jednat proti jeho vůli, ale existují možnosti jak mu pomoci.

  • Opět vyhledejte odbornou pomoc a jděte se poradit. Uleví se vám když si o problému promluvíte s někým, kdo mu rozumí a nebude vás odsuzovat. Měl by umět najít konkrétní řešení.
  • Opět také platí „Stále tě mám rád/a, ale nelíbí se mi co děláš.“
  • Nejlepší pomocí pro dospělé dítě je žádná pomoc. Zní to šíleně, ale je to jediná možná cesta. Dokud jej budete aktivně zachraňovat - dávat peníze, jídlo, platit byt a splácet dluhy, nepocítí důsledky svého jednání. Bere drogy, chlastá a nic se neděje. Rodiče stejně pomůžou, tak proč se snažit. Opravdu, takto jednoduché to je, ale pro milující rodiče je to obrovsky těžké.
  • Nastavte pravidla i pro dospělé dítě. Už nikdy žádné peníze! Dáváte mu je na drogy. Maximálně jídlo, ale musí si pro něj přijít střízlivý a slušný. Neplaťte jeho byt a dluhy. V krajním případě postel na ubytovně.
  • Nevěřte slibům. Nefungují.
  • Neskákejte radostí po prvním dnu léčby. Je pravděpodobné, že vás vodí za nos a léčbu ukončí hned jakmile opět dostane vaši pomoc.
  • Nabídněte pomoc až po průkazně dokončené léčbě.

Opravdu se nebojte říci si o pomoc nejen pro dítě, ale i pro sebe. Odborníci, tedy ti opravdoví, jsou vázáni mlčenlivostí. A nebudou vás odsuzovat. Jejich cílem by mělo být hledání řešení.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

CARR-GREGG, Michael; SHALE, Erin. Puberťáci a adolescenti: průvodce výchovou dospívajících. Překlad Hana Antonínová. Praha: Portál, 2010. 197 s. ISBN 978-80-7367-662-9.

ČAČKA, Otto. Psychologie dítěte. Tišnov: Sursum, 1994. ISBN 80-85799-03-0.

KORANDA, Marian In: KALINA, Kamil. Klinická adiktologie. Grada, 2015. ISBN 978-80-247-9791-5. Dostupné také z: https://www.bookport.cz/kniha/klinicka-adiktologie-2141/.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

https://dbuv.msmt.cz/

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti

https://www.drogy-info.cz/mapa-pomoci/

Národní ústav pro vzdělávání

https://archiv-nuv.npi.cz/t/pedagogicko-psychologicke-poradenstvi/strediska-vychovne-pece.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz