Hlavní obsah
Zdraví

O alkoholismu a jiných závislostech V čem je největší riziko současné marihuany?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels-photo-7773109

Sušené květenství

O marihuaně už bylo napsáno bezpočet článků, ale v čem je její největší skryté riziko?

Článek

Marihuana

Je asi nejběžnější označení sušeného květenství rostliny konopí indického. Někdo o marihuaně jen někdy slyšel, pro někoho je prostředkem k odreagování několikrát za rok a někdo si bez ní nedokáže představit ani jeden den svého života.

Proč se marihuana užívá?

Marihuana patří mezi nepravé halucinogeny. Ovlivňuje smyslové vnímání, prožívání okolní reality i sebe sama. Obvykle navozuje mírnou euforii, ale mohou se dostavit až úplné halucinace. Má celkově zklidňující účinek. Objevují se změny nálady. Nápadná veselost a uvolněnost, ale někdy může přijít i skleslost. Užívá se hlavně pro navození pocitu euforie, veselosti a uvolnění.

A potřeba měnit stav vědomí - ulevit si, je stará jako lidstvo samo. Odpovídat na otázku, proč lidé vyhledávají účinky marihuany, je stejné jako odpovídat na otázku, proč pijí alkohol.

Marihuana, nebo jiné produkty z konopí jsou využívány i pro své léčebné účinky, ale o tom až někdy příště.

Co marihuana obsahuje tak zázračného?

Marihuana obsahuje kanabinoidy. Jsou to látky chemicky podobné alkaloidům popsaným už v článku Kratom - neškodná hračka mladých, nebo nebezpečná droga?. Ale jen podobné. Konopí je jediná rostlina na světě, která kanabinoidy produkuje. Dnes je jich popsáno více než 100 typů. Mezi dva nejpodstatnější patří:

CBD - kanabidiol, látka která nemá psychotropní účinky. Nezpůsobuje žádné změny psychiky a je zcela legální. Legální jsou i veškeré produkty obsahující CBD. O jeho použití a léčebném potenciálu také v jednom z budoucích článků.

THC - delta 9-tetrahydrokanabinol, látka která má na svědomí a umí navodit změny psychiky. Od stavu lehké euforie, uvolnění a veselosti až po těžké halucinace. Tato látka je nelegální a stejně tak jsou nelegální veškeré produkty obsahující více než 1 % THC. Tady došlo k velké změně. Ještě donedávna bylo nelegální všechno s obsahem vyšším než 0,3 % THC.

Z hlediska léčebného využití jsou významné obě tyto látky. Každá umí trochu něco jiného. Významný je jejich poměr v konečném léčebném produktu. Ten určuje k jaké léčbě je výsledný produkt vhodný.

Kolik lidí užívá marihuanu?

V dospělé populaci 15 - 64 let má v ČR zkušenost s marihuanou asi 1/4 lidí. Neznamenáto, že 2,5 miliónů lidí marihuanu pravidelně užívá, ale že ji někdy v životě vyzkoušelo. Za poslední rok marihuanu užilo asi 10 % populace, tedy milión lidí.

Alarmující je údaj, že 20 % 15letých žáků základních škol už marihuanu vyzkoušelo.

Asi 250 ooo lidí marihuanu užívá čistě pro samoléčbu.

Rizika užívání marihuany

Marihuana mimo pozitivní účinky má také svá rizika. Při jednorázovém užití je to stejně jako u alkoholu snížení koncentrace, postřehu a reakčního času. Jednoduše řečeno marihuana stejně jako alkohol znemožňuje řídit a stejně tak je policií sledována při kontrolách. Postihy jsou obdobné jako u alkoholu. Ale v tomto ohledu je marihuana daleko zákeřnější než alkohol. U pravidelných uživatelů se totiž ukládá v tělesném tuku a nezávisle na vůli dotyčného se také uvolňuje. Pravidelný uživatel může být pozitivní na test, i když zrovna nic neměl.

Dalším rizikem u každého užití je navození nepříjemného stavu. Marihuana vždy prohloubí vaše současné rozpoložení. Vytáhne to, co je hluboko uvnitř. A místo úlevné euforie může přijít velmi nepříjemný duševní stav. Horší než před užitím.

U pravidelných uživatelů se mohou objevit dlouhodobé poruchy nálady, poruchy paměti, agresivita, nebo naopak naprostá netečnost. Pravidelně je přítomna obrovská prokrastinace. Stále přežívají pověry, že na marihuaně nelze mít závislost. Opak je pravdou. Znám mnoho lidí, kterým marihuana zničila život. Ale je popravdě třeba říci, že závislostní potenciál marihuany není zdaleka tak velký jako jiných nelegálních látek. Na druhou stranu dopředu nikdo neví, zda zrovna on nebude mít v budoucnu vážný problém. Další pravdou je, že marihuanou se nelze předávkovat. Sama o sobě smrt nevyvolává.

Nepříliš častým, ale o to větším rizikem je rozvoj duševních poruch. Na marihuaně se můžete zcela regulérně zbláznit. Rozvoj toxické psychózy, stavu kdy má člověk podobné halucinace jako člověk se schizofrenií, je ještě ten lepší případ. Po vysazení marihuany a úplné abstinenci se duševní stav po nějaké době upraví k úplnému normálu.

Daleko horší komplikací je u disponovaných osob rozvoj stálého duševního onemocnění ze schizofrenního okruhu, které neodezní po vysazení.

Dalším obrovským rizikem je věk uživatele. Mozek se vyvíjí až zhruba do 21 let. Ne nadarmo je v některých státech zletilost stanovena až do tohoto věku. Čím je mozek mladší a nezralejší, tím více škodlivě na něj mnohé látky působí. Nejen marihuana, ale i alkohol a další návykové látky. A z mozku dítěte může pravidelné užívání marihuany s vysokým obsahem THC udělat doslova míchané vajíčka. S čím si dokáže poradit mozek dospělého člověka a po úplném vysazení a abstinenci se vrátit zpět do normálu, s tím si mozek dítěte mladšího 15 let rozhodně neporadí a poškození mohou být trvalá.

Riziko současné marihuany

Právě obsah THC je to, oč tu běží. Před 20 - 30 lety byl běžný obsah THC v koupené, nebo podomácku vypěstované marihuaně do 10 %. Obvykle kolem 5 %. Dnešní běžně dostupná marihuana má 20 a více %. Běžně lze zakoupit marihuanu blížící se obsahem THC ke 30 %.

A tady nastává ten obrovský průšvih. Dnešní mladí lidé vůbec netuší, že si kupují dokonalý koncentrát. Odrůdy jsou vyšlechtěné k maximu možného. Dá se to lehce přirovnat k alkoholu. To, co před 20 lety nebylo ani vínem, ale naředěným střikem, se dnes stalo velmi koncentrovaným destilátem. Je to stejný rozdíl, jako když dítě potají ochutná vaječný likér, nebo si do krku naleje kvalitní slivovici ve stejném množství.

Velké množství obsahu THC nad 20 % a více v současné marihuaně je problémem i pro dospělé uživatele. Veškerá rizika, která marihuana má se obrovsky znásobují. Včetně rozvoje možné závislosti.

Shrnutí na závěr

Tento článek nemá být strašením, to nezabírá. Je jen shrnutím známých faktů. Pozitivních i negativních.

  • Promluvte si s dětmi o marihuaně otevřeně. Strašení a zákazy nefungují. Otevřený rozhovor o možných rizicích ano. Ohledně dětí lze nalézt možnou inspiraci v článcích:
  • Nejjednodušší je s užíváním marihuany vůbec nezačínat.
  • Nikdy nezačínejte s konzumací marihuany pokud se u vás v rodině vyskytuje psychiatrické onemocnění. Riziko propuknutí stejné nemoci u vás může marihuana znásobit.
  • Pokud už musíte začít odložte prosím užívání i první ochutnání marihuany co možná do nejpozdnějšího věku. V pubertě se počítá každý měsíc.
  • Pokud už marihuanu občas užíváte pohlídejte si prosím, ať se nestanete jejím otrokem. Sledujte si četnost užívání. Snažte se jej nezvyšovat. Obsah THC nezjistíte, ale vždy bude velký. I daleko menší množství THC může vyvolat stejné účinky. Marihuanu nařeďte více tabákem. Druhou možností jak snížit obsah konzumovaného THC je snížit množství potažení. Nemusíte vykouřit celého jointa, nebo můžete vynechat každé druhé kolečko.
  • Pokud vám užívání marihuany začíná způsobovat jakékoli problémy vyhledejte pomoc včas. Obvykle první čeho si všimnete, nebo si toho všimne vaše okolí, je obrovská prokrastinace. THC umí odkládat řešení problémů dokonale a bludný kruh se uzavírá. Opravdu je lepší přijít včas a najít s odborníkem rozumné řešení, než si nechat marihuanou nakonec úplně rozbourat život.

Mgr. Radek Talpa adiktolog

Zdroje:

DANOVITCH, I.; GORELICK, D.A. State of the Art Treatments for Cannabis Dependence. Psychiatr Clin North Am.. Roč. 2012

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3371269/01111111111111111111111111111111

CHOMYNOVÁ, P., GROHMANNOVÁ, K., JANÍKOVÁ, B., ROUS, Z., ČERNÍKOVÁ, T., CIBULKA, J., MRAVČÍK, V. 2022. Souhrnná zpráva o závislostech v České republice 2021 [Summary Report on Addictions in the Czech Republic in 2021] CHOMYNOVÁ, P. (Ed.). Praha: Úřad vlády České republiky.

https://www.drogy-info.cz/data/obj_files/33592/1131/Souhrnna_zprava_o_zavislostech_2021_fin.pdf

MORGAN, J.P.; ZIMMEROVÁ, L. Marihana: mýty a fakta. [s.l.]: Volvox Globator, 2003. 244 s.

https://archive.org/details/marihuanamytyfak0000zimm

Národní zdravotní informační portál

https://www.nzip.cz/clanek/304-konopne-drogy-marihuana-hasis

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz