Hlavní obsah
Aktuální dění

Taky na vás v zimě všichni kašlou? Krátké povídání o kašli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anna Weidlein

Pražské vánoční trhy na Staroměstském náměstí.

Lidé, kteří kašlou do kapesníku nebo do loktu, by měli dostávat nějakou odměnu. Třeba vlastní tyč v tramvaji nebo cucací pastilky proti kašli zdarma. Protože umět správně kašlat je na pochvalu.

Článek

Včera jsem měla díky pracovním pochůzkám možnost zavítat na Staroměstské náměstí, na kterém právě probíhají vánoční trhy. Během noci a rána v Praze dokonce nasněžilo, takže to trhům dodávalo patřičnou vánoční atmosféru. Trhy by v deseti stupních nad nulou nebyly nic moc. Kolem dvanácté dopoledne bylo lidí v uličkách mezi stánky požehnaně. Bohužel samotné stánky nejde ani nijak rozumně obejít, protože všude kolem narazíte na turisty s klobásou na tácku nebo svařákem v ruce, pózující pro fotku s Týnským chrámem, jesličkami, Staroměstskou radnicí, náhodným kolemjdoucím, holuby u odpadkového koše nebo nevím s čím ještě. Rozhodně se nechci nechat zachytit na cizí telefon a placatit se na na něčí fotce i za 30 let, s nešťastným výrazem ve tváři, protože proč mě fotíte a já tady ani nechci být. Na druhou stranu kdo si nechává vyvolávat fotky z telefonu. Snažíte se vyhnout, kličkujete, uhýbáte, ale stejně na něčí fotce určitě skončíte.

Co je pro mě ale nejvýraznějším rysem zimy obecně? Masivní, hrudněhrdelní kašel všech tónů, délek a hlasitostí. V minulém článku jsem psala, že jsem se úspěšně nechala pokašlat dvěma dětmi v jednom nejmenovaném obchodním domě. U dětí nikdy nevím, jestli vinit dané chůdě, nebo rodiče. Nebo obojí. Většinou se dostávám do situace, kdy vidím kašlat tímto způsobem dítě a následně i jeho opatrovníka. Pak chápu, že potomek neměl moc šancí správnou metodologii kašlání pobrat. Čest všem rodičům, kteří dítěti napoví, že se kašle s ploutvičkou před ústy.

Není to tím, že nemám ráda děti. Je to tím, že nemám ráda chřipku, nachlazení a vlastně i ten netlumený zvuk chrchlání. Chápu, že i po skončení infekční doby dítě může ještě nějakou dobu kašlat a nemá cenu ho kvůli tomu vylučovat z kolektivu a společných aktivit. Ale je i tak skvělé, když si dá packu před pusu. Za podmínky, že pak tou packou neosahává všechny hračky v hračkářství.

Pokud ovšem s nezakrytou pusou kašle dospělý člověk, je to na pováženou. Mám na mysli ten kašel, kdy zaregistrujete i hluboký nádech před tím. Pak už přijde jen masivní salva kapének vycházejících z do „O“ tvarovaných rtů, společně s notnou dávkou všech možných zvuků. Nemá cenu odkazovat na možnost zůstat s nemocí doma, protože ne každý tu možnost má a navíc nachlazení trvá v průměru týden plus dalších pár dní „odchází“.

Proto kašlejme zodpovědně, v ideálním světě do kapesníku nebo do loktu. A pokud si zakrýváme ústa dlaní, nechytejme se okamžitě po tom tyče v tramvaji nebo rohlíků v krámě. Za správnou techniku kašle vás totiž možná někdo v duchu pochválí.

A kdyby vám z přemýšlení nad tím, jak správně kašlat, vyhládlo, tady je recept na perníčky, které nemusíte nechávat uležet a tady návod na domácí marcipánové polomáčené krok za krokem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz