Hlavní obsah

Jezevčíci a buldočci: Konec chovu deformovaných plemen?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: JK Creative / Pexels

Je správné chovat plemena, která byla vyšlechtěná tak, že je pro ně život utrpení? Osobně jsem pro zákaz chovu všech těchto zvířat. Lidé si psí společníky často vybírají podle vzhledu, ale už nepřemýšlí, co za něj platí ta zvířata.

Článek

V posledních letech se čím dál více řeší, zda by měl být chov určitých plemen zakázán. Nejčastěji se hovoří o jezevčících, buldočcích a dalších psech, kteří jsou výsledkem dlouholetého šlechtění vedoucího k výrazným fyzickým deformacím. Tyto deformace mají negativní dopady na zdraví a kvalitu života těchto psů.

Zdravotní problémy způsobené šlechtěním

Jezevčíci jsou známí svým dlouhým tělem a krátkými nohami. Tento tvar těla vede k vážným zdravotním problémům, zejména s páteří. Jezevčíci jsou náchylní k meziobratlové ploténkové hernii, což může vést k ochrnutí a extrémním bolestem. Operace a léčba těchto problémů jsou často nákladné a bolestivé jak pro psy, tak pro jejich majitele a často je výsledkem inkontinentní pes na vozíku, který je dokonce života omezený.

Buldočci, ať už angličtí nebo francouzští, trpí mnoha zdravotními problémy spojenými s jejich charakteristickou krátkou lebkou (brachycefalickým syndromem). Tento syndrom způsobuje potíže s dýcháním, náchylnost k přehřátí, problémy s očima a zuby a mnohé další komplikace. Buldočci často potřebují chirurgické zákroky k zajištění základních životní funkce, jako je normální dýchání.

Další plemena, jako jsou mopsíci nebo shih-tzu, rovněž trpí různými genetickými vadami a zdravotními problémy způsobenými šlechtěním na speciální a populární fyzické rysy.

Etické a morální otázky

Šlechtění psů na základě estetických preferencí, které vedou k fyzickým deformacím a zdravotním problémům. Jsem přesvědčená, že je neetické záměrně vytvářet zvířata, která budou celý život trpět kvůli vzhledu, který lidé považují za roztomilý nebo atraktivní. Psi jsou naši společníci a měli bychom se snažit zajistit jim co nejlepší kvalitu života, nikoli je vystavovat zbytečným utrpením, kvůli hlouspostem.

Přísnější regulace

Jedním z možných řešení je zavedení přísnějších regulací a kontrol šlechtění psů. Chovatelé by měli být povinni testovat své psy na genetické vady a zdravotní problémy a měli by být motivovaní, aby upřednostňovali zdraví a pohodu zvířat před estetickými standardy. Správný chovatel by měl v první řadě usilovat o zdravá zvířata a ne o to, aby vyhověl moderním trendům, která je ničí.

Dalším krokem by mělo být zvyšování povědomí veřejnosti o problémech spojených s chovem těchto plemen. Potenciální majitelé psů by měli být informováni o zdravotních rizicích a možných komplikacích spojených s určitými plemeny, aby mohli činit informovaná rozhodnutí. Člověk, který si vybírá zvíře podle módy, bez ohledu na to, jaké zdravotní komplikace to tomu zvířeti přináší, by podle mě, vůbec neměl mít možnost zvíře vlastnit.

Podporujme chov zdravých zvířat

Je načase přehodnotit naše priority v chovu psů. Namísto toho, abychom podporovali chov plemen s extrémními fyzickými rysy, které vedou k vážným zdravotním problémům, bychom měli klást důraz na zdraví a pohodu našich čtyřnohých přátel. Zákaz chovu jezevčíků, buldočků a dalších znetvořených psů by měl být prvním krokem k vytvoření etičtějšího a odpovědnějšího přístupu k chovu zvířat. A podstatně přísnější tresty za množírny a týrání zvířat by měly být v těsném závěsu. Pes je člen rodiny a jeho týrání by podle toho mělo být posuzováno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz