Článek
Ukázalo se, že mezi lidmi panují obrovské rozdíly v nákladech na jídlo. Nejvíce mě zarazily reakce u článku Chudá seniorka má kuře na 3 dny. Nám vydrží na celý týden pro dva, obrovské množství lidí, vůbec nevěří, že je možné z jednoho kuřete uvařit jídlo na týden a pro dva lidi. Přitom je to neskutečné jednoduché. Klíč je ve zdravém stravování a samozřejmě množství masa.
Dospělý potřebuje na den cca 120g masa
Češi na konzumaci masa opravdu nešetří. Dospělý člověk potřebuje sníst denně cca 120g masa váženo v syrovém stavu. Běžně ale sní i více než dvojnásobek a to zásadní chyba, hned ze dvou důvodů. Za prvé, přejídání se masem je to naprosto zbytečné vyhazování peněz. Za druhé, nadbytek masa není pro tělo dobrý. Může způsobit dnu, cukrovku a problémy se srdcem a žaludkem. Za třetí, pokud někdo jí zbytečně moc masa, tak ta zvířata umírají naprosto zbytečně, protože jejich maso už nedodává lidskému tělu žádné důležité živiny a funguje jen jako laskomina, která člověkem jen projde.
Bílkoviny je možné získat i jinak
Pokud chcete opravdu hodně ušetřit, tak maso nemusíte kupovat vůbec. Můžete se stravovat stejně jako vegetariáni a bílkoviny získávat třeba z vajíček, červené čočky, luštěnin a dalších na bílkoviny bohatých surovin. Jenže takové vaření nejde pod nos všem, přitom dneska už takhle vyčarujete zajímavá a hlavně chutná jídla. Nevěříte? Zkuste třeba tortilly z červené čočky. Jsou nabouchané zdravými sacharidy a bílkovinami a potřebujete na ně v postatě jen 250g červené čočky, což vás vyjde na 20 Kč. Navíc kromě vody přidáte jen špetku soli a trochu lahůdkového droždí. Tortilly pak pomažete Lučinou (20 Kč) a naplnit dušeným špenátem (20 Kč). Samozřejmě nesmíte zapomenout ani na polévku. U nás nejvíc frčí krémová cibulačka. Potřebujete na ní v podstatě jen cibuli (20 Kč) a 12% smetanu 15 Kč a trochu koření. A máte uvařený výživný a zdravý oběd za necelou stovku a ještě u plotny strávíte jen něco málo přes půl hodiny.
Kdo nemá přísný rozpočet může si jídlo ještě vytunit. My rádi přidáváme do těsta tortill čerstvé bylinky a plníme ji kromě špenátu i další zeleninou a mozzarellou, nebo balkánským sýrem. Do polévky si zase nemůžeme vynachválit přidat nadrobno nakrájenou anglickou slaninu a na talíři sypeme bohatě goudou a ještě opeču na olivovém oleji a bylinkách bagetu. Buď na křupinky nebo na přikusování. U naší verze už jsme sice cenově někde jinde, ale i low cost varianta je moc dobrá.
Uvařit za pár korun zvládne každý
Uvařit za pár korun není nic složitého. Jen je potřeba vyvinout trochu snahy. Najít si recepty, nakoupit a pak to jídlo taky uvařit. A to je ten problém. Upéct pro rodinu k obědu kuře s bramborami, na to potřebujete sice jen 10 min a jeden pekáček. Ale výživová hodnota je mizivá a cena je úplně někde jinde. České hospodyňky se sice bijí v hruď, jak šetří tím, že každý den vaří, ale ono hodně záleží na tom, co vaří a z jakých surovin. My sice jíme přes týden v restauracích a školních jídelnách a doma dělám tak maximálně večeři nebo nedělní oběd, ale vzhledem k úspoře času nás to vyjde finančně lépe, než kdybych nám všem chystala krabičky.