Hlavní obsah
Seberozvoj

Tyhle věci nikdy neodkládejte na později!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio, Pexels.com

Jsou věci, které byste nikdy neměli odkládat. Jsou to velmi důležité věci, které když odložíte, jejich důležitost se zvýší a naberou na naléhavosti. Paradoxně je odkládáme až moc často, a přitom by měly vždy patřit mezi top priority.

Článek

Co nikdy neodkládat?

Péči o sebe a své zdraví

Nejjasnější bod na úvod. I přes to, že je to nad slunce jasné, stále to děláme. Stále odkládáme preventivní prohlídky, protože máme prostě něco důležitějšího. Zdraví si přejeme k narozeninám, na Nový rok, říkáme, že je to to nejdůležitější, ale… I tak občas odložíme návštěvu lékaře. Nemůžete jít na vyšetření, protože toho máte hodně v práci?

Obraťte to, nemůžete pracovat, protože musíte k lékaři. Zdraví má přednost.

Odpočinek

Víte, co se stane, když donekonečna budete odkládat odpočinek? Vybijí se vám baterky a přestanete fungovat. Taky se tomu říká syndrom vyhoření.

Je nezbytné se zastavovat a baterky si dobíjet. A nejsou to jen dovolené a víkendy, ale jsou to hlavně pauzy v průběhu dne. Pracovali jste někdy místo oběda, abyste všechno stihli? Máte dny, kdy běžíte ze schůzky na schůzku a pomalu si nestíháte ani odskočit? Rozeběhnete se ráno ke všem povinnostem a večer padáte únavou? To je přesně ono. I v průběhu dne potřebujeme malá dobití baterek, abychom na konci dne nebyli úplně na nule, ne-li hůř.

Pokud vás pro pauzy a pravidelný větší odpočinek nemotivuje vaše psychické i fyzické zdraví, možná vám pomůže informace, že díky odpočinku jste produktivnější. Jak moc dobře totiž pracujete, pokud hlady šilháte, hlavu máte plnou myšlenek a bolí vás celé tělo, protože jste se hodiny nezvedli od stolu? No moc ne. Pauzy a odpočinek jsou vaše investice pro lepší efektivitu a produktivitu.

Odpočinek rozhodně není věc, která počká na později. A pamatujte, že opakem práce není zábava, ale nic nedělání.

Spánek

Vyspím se až v hrobě! Díky uvádění této hlášky do praxe se do toho hrobu dostanete pravděpodobně dříve, než kdybyste si dopřávali kvalitní a dostatečně dlouhý spánek. I přes to, že vědecké poznatky jasně potvrzují, že je pro naše fungování spánek prostě nezbytný, stejně spoustu lidí spánek odkládá. Chodí spát pozdě, protože prostě musí něco dodělat, odpovědět na další a další e-maily (které by mimochodem rozhodně do rána počkaly), nebo upřednostní zábavu.

Kolik hodin denně v průměru naspíte? A myslím opravdu spánek, ne čas strávený v posteli. To, že si jdete lehnout v deset, ale do půlnoci koukáte do telefonu, se opravdu nepočítá (nehledě na vliv modrého světla z displeje na kvalitu spánku). Pokud je vaše odpověď méně než 7-9 hodin, spíte málo. Záleží samozřejmě na věku, koukněte se na doporučení Sleep foundation, kolik hodin byste měli spát.

Samozřejmě kratší spánek může zapříčinit více faktorů, ale buďte k sobě upřímní, není tím hlavním faktorem vaše vědomé rozhodnutí?

Nedostatek spánku má vliv na naše zdraví, psychiku a celkové fungování. Věděli jste, že když trpíte spánkovou deprivací, jsou vaše kognitivní funkce na stejné úrovni, jako když jste lehce opilí? A opilí byste taky do práce nešli, ne?

Dostatečný spánek je základní potřeba stejně jako vyprazdňování. A návštěvu toalety snad taky neodkládáte, tak neodkládejte ani spánek.

Ostření

Možná znáte ten příběh. Muž kácí malý lesík a má naprosto tupou sekeru. S každým kmenem se neuvěřitelně pere, ale i tak ho nakonec zdolá. Jde kolem jeho soused a huláká na něj z dálky: „Sousede, dyť máš tu sekeru úplně tupou, naostři si to.“ Muž se ani nezastaví a volá na svého souseda zpět: „Ale jdi ty, nevíš, o čem mluvíš. Já to musím mít do odpoledne hotové, na takové věci já nemám čas! Nezdržuj mě!“

Ani nespočítám, kolik lidí mi zrušilo školení time managementu se slovy, že nestíhají své úkoly, a proto nemohou dorazit. Je to úplně to samé jako s ostřením sekery.

Pravděpodobně pro svou práci potřebujete set nějakých dovedností, díky kterým dosahujete výsledků v práci. Věnujte se jejich pravidelnému rozvoji, jejich ostření. Je to opět investice, která vám zajistí, že budete pracovat lépe a někdy možná i rychleji. Je to třeba psaní všemi deseti, znalost nějaké technologie, nebo i nějaká měkká dovednost, jako je vyjednávání, asertivní komunikace nebo zvládání stresových situací.

Jakmile svůj rozvoj budete odkládat, budete pracovat méně a méně efektivně a časem vám budou chybět důležité znalosti a dovednosti. Ani tohle se nevyplácí odkládat. Neustálý posun a zlepšování se je nezbytné.

Čas na plánování a přemýšlení

Vaše priorita by měl být i čas na to, určit si priority. Taky je nezbytné si najít prostor pro naplánování, kdy na nich budete pracovat. A nezbytným nástrojem pro určování priorit a plánování je přemýšlení. Na přemýšlení je také nezbytné si vyhradit čas. Čas na přemýšlení by měl být součástí vašeho rozvrhu.

Možná teď namítáte, že přemýšlíte přeci pořád za pochodu, ale to není to samé. Jednou za čas je nezbytné se někde zavřít sám se sebou, zastavit se a věci promyslet ze všech možných úhlů, abyste na nich pak mohli produktivně a efektivně pracovat.

Pokud odkládáte přemýšlení a plánování, jak pak určujete priority svým úkolům?
Pokud nemáte promyšlený plán, improvizujete, a to se z hlediska time managementu nevyplácí, protože nepracujete efektivně, ale pravděpodobně přebíháte od jednoho požáru k dalšímu. Tak možná vypadají dny, kdy jste se ani na chvilku nezastavili, ale i přes to máte na konci dne pocit, že jste pořádně nic neudělali. Na vině je možná chybějící plán, na jehož vymyšlení jste neměli čas a odložili to.

Budování vztahů

Ukazuje se, že kvalitní a hluboké vztahy jsou nejdůležitějším faktorem pro naši dlouhodobou spokojenost. Neodkládejte návštěvy příbuzných, večery s přáteli a čas se svými nejbližšími. Využívejte hojně toho, že se nacházíte ve stejném časoprostoru a užívejte si přítomnost těch druhých naplno. Zahoďte o víkendu s přáteli mobil, na rodinné oslavě nepracujte. Buďte přítomní pro své blízké.

Plnění snů

Až budu vydělávat tolik a tolik, až budu mít tuhle pozici, až nebudu muset, až… Samé vás dostane do fáze, kdy už bude možná pozdě. Nečekejte na splnění všech podmínek, na ideální čas. Neodkládejte plnění svých snů. Pokud si neplníte své sny, na čem teď pracujete? A opravdu je to důležitější než vaše spokojenost? Nepracujete náhodou na spokojenosti někoho cizího?

Spoustu dalšího se řadí do kategorie důležitých věcí, které když budete dlouhodobě a pravidelně odkládat, dostanou se ze škatulky důležité do škatulky urgentní. Pokud jste se v některém z bodů našli, co bude váš první krok k nápravě? Naplánujte si ho a určitě ho neodkládejte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz