Hlavní obsah
Lidé a společnost

Geli Raubalová: Jediná žena, kterou Hitler skutečně miloval. Z její smrti se nikdy nevzpamatoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

foto ilustrační.

Když se schylovalo ke druhé světové válce, nikdo si nepomyslel, že za ní bude stát samotný Adolf Hitler. Hitler ale měl ve svém životě jednu ženu, na kterou nikdy nedal dopustit. Tou byla jeho neteř Geli.

Článek

Angela Marie Geli Raubalová se narodila 4. června 1908 v Linci. Narodila se jako druhé dítě Leo Roubala a jeho ženy, Hitlerovy nevlastní sestry Angely. Geli byla nejstarší z dětí, a proto na své postavení v rodině velmi spoléhala. Vždy se uměla chovat a nikdy na sebe ničím zvláštním neupozorňovala. S Geli se Hitler seznámil krátce poté, co její matka začala pracovat v jeho domácnosti jako uklízečka. Od té doby Geli pravidelně chodila se svou matkou k němu domů a se svým strýcem trávila veškerý možný čas.

Adolf Hitler měl se svou neteří opravdu silné pouto. Jejich vztah se začal prohlubovat přibližně od roku 1928. Jeho city k ní byly intenzivní a převyšovaly všechny ostatní vztahy, které doposud měl. Toto hluboké spojení bylo vzájemné, neboť Geli byla velmi nadšená z toho, jaké má Hitler názory, ráda poslouchala jeho vyprávění o světě a velice se soustředila na každé jeho slovo. Jeho ideologie ji natolik pohltila, že nemluvila o nikom jiném. Geli navíc velmi často navštěvovala jeho luxusní mnichovský byt, ve kterém mnohdy i přespávala. Svého strýce měla za vzor, ke kterému oddaně vzhlížela.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Hitlerova sestra Angela seznámila svého bratra se svou dcerou. Netušila, že mezi nimi vznikne opravdu silné pouto.

Hitler svou neteř miloval

Geli byla od mládí opravdu krásná a pohledná dívka. Když jí bylo přibližně 17 let, nebylo jednoho chlapce, který by se za ní neohlédl. Ke všem se vždy chovala slušně a velmi ráda pomáhala druhým lidem. Proto se také rozhodla studovat medicínu. Studium však o několik měsíců později ukončila. Geli byla mezi lidmi skutečně oblíbená. Jenže mezi těmi, kteří se s ní pravidelně stýkali, byli i silní odpůrci jejího strýce a osoby, které mu chtěli za každou cenu uškodit. A bylo jim jedno, jakých prostředků k tomu využijí. A právě tito lidé začali do světa vypouštět informace o tom, že Hitler se svou neteří udržuje intimní poměr. Do dnešního dne proto není jasné, jaké city ke své neteři ve skutečnosti choval.

Jedno je ale jisté a nelze to vyvrátit. O svou neteř měl velký strach a hlídal ji na každém kroku. Odmítal jí pouštět samotnou do společnosti, nesměla chodit na zábavy a kamarádky za ní nesměly domů vůbec chodit. Geli se svou rodinou velmi často jezdila na zábavy a vesnické dovolené. Vždy vytvořila příjemnou atmosféru a uměla pobavit všechny přítomné. Přitom výrazně nevynikala a chodila oblékaná jako šedá myška. I tak si dokázala kolem prstu omotat muže, který byl do ní bezhlavě zamilovaný. Tím mužem byl Hitlerův dobrý přítel a spolupracovník, kterému vůdce hodně věřil.

Románek své neteři neodpustil

Geli se začala pravidelně stýkat s Hitlerovým řidičem, který pro něho pracoval mimo jiné jako osobní bodyguard. Emil Maurice se s vůdcem znal opravdu dlouho, dokonce společně založili NSDAP a jako jeden z mála lidí mu mohl tykat. Hitler měl Maurice rád a důvěřoval mu. Jejich přátelství však narušil jeho románek s Geli, se kterou se tajně zasnoubil. To Adolfa Hitlera vytočilo natolik, že své neteři zakázal další styk s tímto mužem. Nikdo dodnes neví proč, ale podle některých informací za to mohl Mauricův původ. Byl to totiž Žid, které Hitler neměl v lásce a chtěl je ze světa navždy odstranit. Hitler se obával, že by se to mohla dozvědět veřejnost a měl by z ostudy kabát. Proto následně rozhodl o tom, že by se svatba měla odložit nejméně o dva roky. Geli poslechla, ale její románek s Mauricem postupem času vyšuměl. Hitler navíc svého zaměstnance a dobrého kamaráda okamžitě propustil a jejich přátelství bylo nenávratně pryč.

Osudným se jí stal Hitlerův revolver

Když se Geli vzpamatovala z této nešťastné lásky, rozhodla se, že bude zpěvačkou, která bude vystupovat ve vyšší společnosti. Začala proto studovat zpěv na soukromé vídeňské škole. Její strýček jí v tom podporoval a zajistil jí pevné zázemí, které ji pomohlo plnit si své sny. Dokonce pro ni zajistil i osobní vůz s řidičem, který měl Geli do Vídně bezpečně dopravit na její první veřejné vystoupení. Na toto místo však už nikdy nedojela. Psal se rok 1931 a mladou Geli našli v Hitlerově domě mrtvou. Podle prvotních informací se měla zastřelit strýcovou zbraní. Když se Hitler tuto zprávu dozvěděl, sesypal se a odmítal s kýmkoliv mluvit. Smrt jeho neteře ho natolik ranila, že začal propadat depresím. I tak se mu ale v hlavě začal rodit další plán, a to ten, jak zabránit případnému bulvárnímu skandálu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Geli byla nejen krásná, ale také nadaná dívka.

Svou neteř nechal co nejdříve odvést do Rakouska, kde byla v tichosti pohřbena na nejmenovaném hřbitově. I tak se fámám nevyhnul a jen dva dny poté, co svou neteř uložil, se v německém bulváru začaly objevovat nadpisy o tom, že jeho milenka spáchala sebevraždu. Nikdo si však nebyl jistý, zda jejich vztah byl milenecký nebo čistě rodinný. Všichni navíc začali spekulovat o tom, zda to byla opravdu sebevražda. Hitler měl údajně své neteři bránit v odjezdu do Vídně, protože se bál, že by jí ztratil. Pitva následně potvrdila, že měla zlomený nos. Když se situace uklidnila, nechal si ve svém domě vystavit Geliiny obrazy. Následně obnovil přátelství i se svým osobním řidičem Mauricem, se kterým na Geli velmi často vzpomínal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz