Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lidická hrušeň přežila běsnění nacistů. Jediný svědek děsivé zkázy se stal živým památníkem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons-PeterBraun74/Public domain

Na louce, kde kolem dokola neroste nic jiného, stojí jedna stará a seschlá hrušeň. Letos oslavila své osmdesáté narozeniny a nacisté ji jako jedinou nechali být. Protože byla moc uschlá, tak ji neporazili. Naštěstí.

Článek

Psal se rok 1941. Rok, který byl plný temnoty, bolesti, utrpení a zkázy. Německá říše vítězila na všech frontách a rozhodně to nevypadalo, že by se dějiny měly přepisovat v jiný prospěch. V obci Lidice, která se nachází nedaleko Kladna, se ale řeší mnohem větší katastrofa. Hrušeň, která je symbolem této obce, totiž uschla.

Hrušeň pravidelně rostla u hlavní cesty, která spojovala hlavní tah do velkého města. K tragédii v tomto městě došlo v noci z 9. na 10. června. V té době se ve vsi nacházelo 103 domů a žilo zde 503 obyvatel. Během této ničivé akce byli muži nahnáni do sklepa, ženy a děti odvezeny autobusy pryč. Mnoho rodin se ten večer vidělo naposledy.

Tragédie, která se nedá popsat slovy

Muži jsou následně odvedeni na zahradu u Horákova statku, kde byl jejich osud zpečetěn. Nacisté jich zastřelili 173. Nejstaršímu z nich bylo 88, nejmladší sotva oslavil své čtrnácté narozeniny. Jen o šest dnů později bylo popraveno dalších 26 mužů i žen, kteří se v době prvního řádění nacistů v obci nenacházeli.

Devět dětí bylo vybráno k převýchově a dalších sedm jich bylo odesláno do sirotčince. Celkem 82 dětí bylo popraveno výfukovými plyny v táboře Chelmno. Všech 184 lidických žen bylo odesláno do koncentračních táborů. Jeden svědek však stále zůstává. A tím je lidická hrušeň.

Foto: PeterBraun74- Wikimedia Commons/Public domain

Památný strom Lidická hrušeň

Lidická hrušeň přežila běsnění nacistů

H. K. Frank nacistům přikázal, aby vše zničili. Nikdo nesměl poznat, že na tomto místě žili lidé. Německá armáda jeho rozkaz uposlechla a začala do povětří vyhazovat jednotlivé domy a zahrady. Když vyhodili do vzduchu i místní kostel, suť zavalila nejbližší mladičkou hrušeň a ulomila její korunu. Ruiny domů byly rozebrány. Nacisté dostali pokyn zničit i všechny stromy a zahrady. Nikdo totiž nesměl poznat, že zde byly rodinné domy. Výbušniny tak nahradily sekery a všechny ovocné stromy byly pokáceny.

Jediný strom, který však přežije, je zavalená a zlomená hrušeň. Podle vojáků je uschlá a zničí se sama.Stromek však přežije, a zatímco je v okolí vše zničeno, ulomený kmen obrazí. Dnes je toto místo stále cílem turistů a stal se z něho symbolický památník. Uprostřed louky, která je jedinou připomínkou, že zde stála vesnice, tak vyrostl strom. Který pamatuje tu nejhorší tragédii v lidských dějinách. Od roku 2007 je vyhlášen za chráněný a památný strom.

HRUŠKOVÁ, Marie. Památné stromy (2). Ilustrace Jaroslav Turek. [s.l.]: Silva Regina, 2001. 189 s. ISBN 80-238-7648-1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz