Hlavní obsah
Lidé a společnost

Orlí hnízdo: Ačkoliv sloužilo jako Hitlerův úkryt, vůdce se ho obával a nerad zde trávil čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Ondřej Žváček - Wikimedia Commons (CC BY 2.5 - https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/deed.en)

Když oslavil své padesáté narozeniny, jeho spojenci pro něho nechali vybudovat tento skvostný dárek. Orlí hnízdo dokončili v roce 1938 a mělo sloužit jako Hitlerovo útočiště. Samotný vůdce si tohoto místa moc neužil, a dokonce se ho obával.

Článek

Psal se rok 1938, když na úpatí Alp začal vznikat komplex několika budov, které byly mezi sebou vzájemně propojeny dlouhými a skrytými tunely. Tyto tunely se nacházely hluboko pod zemí a nechyběly ani mohutné spojovací štoly. Místo, které dnes vypadá jako krásná turistická atrakce, dříve sloužilo k tajnému posezení, společenským a mezinárodním událostem a tajným rozhovorům mezi spojenci nacistického Německa. Ve výšce přibližně 1000 metrů nad mořem se nachází chata Wachenfeld, kterou již od dvacátých let minulého století využívali různí příslušníci nacistického hnutí k tomu, aby zde pořádali různé sešlosti a jednání.

Mezi zajímavosti patří fakt, že Adolf Hitler zde po svém propuštění z vězení v Landsbergu pracoval na svém díle Mein Kampf. Vůdce tvrdil, že čerstvý horský vzduch mu pomáhá lépe se koncentrovat a přemýšlet. Nacisté si celou oblast hor přivlastnili násilím a pro svého vůdce zde vybudovali rozlehlý komplex s řadou bunkrů a podzemních krytů. Nikdo jiný sem nesměl vstoupit a místo bylo bedlivě střeženo. Kdokoliv se pokusil k tomuto místu přiblížit, byl ihned zadržen.

Stavba trvala rok a byla přísně střežena

Výstavba tohoto objektu trvala zhruba rok a byla dokončena a zprovozněna 20. dubna 1939. Na projektu se podíleli dělníci z Německa, Rakouska a Itálie. Tento architektonický počin nám do dnešního dne připomíná jednu z nejhorších událostí dějin. Později se Orlí hnízdo proměnilo za skvělé a jedinečné místo, kde si můžeme všichni připomínat hrůzy, které se během druhé světové války staly. Toto místo sloužilo během války především jako prostor, který byl velmi často využíván členy nacistické strany, kteří pro svá jednání vyhledávali klid a bezpečná místa. Název Orlí hnízdo není původní a nevytvořili ho ani nacisté, ani samotný vůdce.

„Základním táborem a druhým mocenským centrem nacistů byl celý Obersalzberg. Vstup do vesnice byl omezený a do uzavřených částí mohli vstupovat jen lidé na zvláštní povolení.“
Archiv

Tento zajímavý a nic neříkající název vznikl díky spojencům, kteří si proto místo vytvořili svou nálepku. Původní název byl Kehlsteinhaus, což se často překládalo jako čajovna na Kehlsteinu. Když skončila druhá světová válka, místní přemýšleli o tom, zda by nebylo vhodné tuto stavbu zdemolovat. Někteří se totiž domnívali, že se jedná o velmi bolestnou připomínku nacistického režimu a činů, které byli nacisty způsobeny. Později však bylo rozhodnuto, že tento prostor zůstane zachovaný. Momentálně se na tomto místě nachází restaurace s lahodnou gastronomií a historické muzeum. To návštěvníkům více nastíní tehdejší vzestup Třetí říše a průběh světové války.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Jeden z tunelů vedoucí k pozoruhodnému výtahu.

Cesta na vrchol není jednoduchá

Do dnešního dne vede na vrchol pro některé velmi náročná a klikatá cesta, která návštěvníkům nabízí dechberoucí pohled na okolní krajinu. Na samotném vrcholu můžeme spatřit stavbu, které se říká Orlí hnízdo. Nalezneme zde zachovaný jeden z tunelů, který vede ke skrytému výtahu. Tento výtah stoupá skrz horu směrem na horu a jedná se o bezpečně zachovaný exponát tehdejší doby. Tento výtah však nesloužil pro každého, ale pouze pro Hitlerovy tajné návštěvy. Hitler na toto místo chodil jen někdy, nikdy zde nechtěl přespávat a všechny důležité akce byly přísně utajovány. Hitler se totiž bál o svůj život.

Traduje se, že se na toto místo podíval pouze sedmnáctkrát. Jak je uvedeno v historii, Hitler měl na tomto místě vymyslet plán na ovládnutí celé Evropy. Velmi často s ním také tuto stavbu navštěvovala jeho tehdejší milenka a budoucí manželka, herečka Eva Braunová, která Hitlera podporovala ve všech jeho krocích. Ta se na toto místo velmi často jezdila opalovat, užívala si velkolepé oslavy a pyšnila se tím, co její manžel dokázal. Na tomto místě také měla proběhnout svatební hostina její sestry a jiné milostné sešlosti významných nacistů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz