Hlavní obsah
Cestování

Sanatorium Beelitz: Dochované místo, kde zachránili život Hitlerovi a nacisté prováděli pokusy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bystré oko - vlastní foto

Opuštěné nemocnice v nás zcela vyvolávají nepříjemné pocity nebo čirou hrůzu. Není se čemu divit. Člověka totiž nutně napadá, co všechno se mohlo za zdmi těchto budov odehrávat. Do jedné z nich jsme se vypravili, abychom ji prozkoumali.

Článek

Rozhodli jsme se prozkoumat další místo, které je spojeno s druhou světovou válkou a na které by rozhodně nemělo být zapomínáno. Druhá světová válka totiž není jen o tom, kdo vládl, kdo komu něco nařizoval nebo kdo vymyslel koncetrační tábory, které jsou s touto dobou neodmyslitelně spojeny. S druhou světovou válkou se pojí i jiná zařízení, o kterých se moc neví. A jedním takovým místem je Sanatorium Beelitz-Heilstätten. Místo, kde původně zachránili Hitlera, a ten zde následně prováděl nelidské pokusy na lidech.

Nemocnice sloužila jako centrum pro léčbu tuberkulózy

Nemocnice vznikla v roce 1899 a původně byla vybudována jako centrum pro nemocné lidi trpící tuberkulózou. Jenže během několika let se poměrně malý komplex rozšířil a stala se z něj malá vesnice s vlastní železniční stanicí, pekárnou a elektrárnou. Samotné zařízení bylo však od počátku svého vzniku místem bolesti a utrpení, kde se lékaři pravidelně snažili zachraňovat životy zraněných lidí.

Psal se rok 1916 a první světová válka byla v plném proudu. Do poměrně nově vybudované nemocnice jen několik kilometrů od Berlína byl přivezen první pacient. Jednalo se o trochu zakřiknutého vojenského poslíčka, který utrpěl zranění nohy. Po pár dnech byl propuštěn domů, ale o několik týdnů později se na toto místo vrátil zpět. Mladíka čekaly další zákroky, včetně náročné operace hlavy. V té době však nikdo netušil, že na tomto místě právě zachránili život budoucímu diktátorovi Adolfu Hitlerovi.

Foto: Bystré oko

Hlavní vstup do sanatoria je dodnes zachován. Komplex se pomalu, ale jistě rozpadá, ale některé místnosti jsou stále zachované v jejich původním vzhledu a postavení.

Dochované místo, kde zachránili život Hitlerovi

Během první i druhé světové války byl tento areál využíván jako vojenská nemocnice Německa. Komplex tvoří více než 60 budov, které dodnes vynikají svou architektonickou originalitou. Stavby jsou charakteristické smíšením různých stavebních stylů, majestátními fasádami, rozsáhlými chodbami a velkými okny. Celý areál původně sloužil jako léčebna a pacientům tak měl přinášet klid, pohodlí a dostatek světla. S příchodem nacistů se ale fungování této nemocnice změnilo. Podle dochovaných informací a zpráv od historiků mělo na tomto místě docházet k pokusům na lidech. Tajemný a nelidský přístup byl na tomto místě na denním pořádku. Po skončení války zde Sověti pokračovali v podobně kontroverzních medicínských pokusech, které zavedli i nacisté.

Foto: Bystré oko

Jedna z místností, která původně sloužila jako umývárna pro pacienty. Později místnost, kde nacisté měli svůj vlastní sklad.

Místo do dnešního dne fascinuje vědce i turisty

Ačkoliv toto místo není spojené s žádnou pozitivní minulostí, dodnes fascinuje nejen vědce, ale také turisty. To proto, že na tomto místě byly prokázány paranormální jevy a přítomnost nějaké vyšší síly. Například v roce 2008 na tomto místě zavraždil fotograf svou klientku. Tvrdil, že ji však nechtěl zabít, ale protože na něho působila nějaká zvláštní síla, tak to udělal.

Podle některých historiků a záhadologů to není vyloučené. Podle lovkyně duchů Ursuly Hepp je na tomto místě hned několik duchů, kteří však nejsou spojeni se samotnou nemocnicí. Někteří turisté, kteří se na toto místo vydali dokonce tvrdili, že tam slyšeli podivné hlasy v prázdných místnostech nebo divné zvuky, které se za nimi vydávaly.

Zdroje:

vlastní poznávání, návštěva místa a doplněné informace ze stránek Atlas Obscura, Travel Triangle, www.cestovinky.cz , www.boredpanda.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz