Hlavní obsah

Aspartam: Ďábel, nebo hrdina?

Foto: ChatGPT AI

Sladí dvěstěkrát více než cukr a přitom nemá skoro žádné kalorie. Aspartam se stal symbolem „light“ výrobků, ale kolem jeho bezpečnosti se už desítky let vedou spory. Nová rozsáhlá studie se pokusila tento spor vyřešit.

Článek

Aspartam - sladidlo, které najdeme v light colách a jiných nápojích, v nízkokalorických jogurtech, proteinových tyčinkách, žvýkačkách a bůhví v čem ještě. Kdo si někdy koupil něco „bez cukru“, skoro jistě ho ochutnal.

A taky se o něm možná něco doslechl – jedni totiž tvrdí, že je to skvělý pomocník, který nás uchrání před přebytečnými kaloriemi, jiní naopak varují, že jde o zdravotní riziko. Pojďme se v tomto článku podívat na to, co říká aktuální věda v nejnovější souhrnné studii, která je k nahlédnutí buď zde, nebo pod článkem.

Co vlastně vědci zkoumali?

Tým výzkumníků se rozhodl v debatách o nebezpečnosti aspartamu udělat trochu jasno. Prohrabali se stovkami článků, databází i klinických registrů a nakonec poskládali dohromady sto experimentů, které měly jedno společné: sledovaly, co aspartam dělá s naším tělem. Konkrétně s hladinou cukru v krvi, s inzulínem a s hormony, které mají prsty v tom, jestli máme hlad, nebo jsme sytí.

Do souhrnu vědci zahrnuli jak krátkodobé studie, kdy účastníci dostali nápoj s aspartamem a pak se měřilo, co se děje během pár hodin. Ale i studie, které trvaly týdny nebo dokonce měsíce. Účastníky byli zdraví lidé, lidé s cukrovkou i ti, co tvrdili, že jsou na aspartam citliví.

Krátkodobý efekt

Zde je výsledek docela jednoznačný a celkem nepřekvapivý. Když si dáme něco s klasickými cukry (glukóza, sacharóza apod.), krevní cukr i inzulín nám vyletí nahoru. Nicméně po aspartamu se prakticky nic neděje a chová se stejně neutrálně jako obyčejná voda nebo jiná sladidla bez kalorií.

Dlouhodobý efekt

A co když ho pijeme nebo jíme týdny a měsíce? Tady se ukázalo, že dlouhodobě se hodnoty cukru v krvi, inzulínu, ani ukazatele jako HbA1c nijak výrazně nemění (HbA1c je krevní test, který ukazuje průměrnou hladinu cukru v krvi za poslední dva až tři měsíce). Ani u zdravých lidí, ani u diabetiků. A hormony jako leptin nebo GLP-1, které mají vliv na chuť k jídlu, se také skoro nehnuly.

Foto: stevepb | PIXABAY

Citliví jedinci a diabetici

Vědci se podívali i na ty, kteří tvrdili, že jim aspartam nedělá dobře. Ani zde se ale žádné drama nekonalo. Občas se objevil drobný výkyv v jednom hormonu, ale celkově nic, co by ukazovalo na skutečný problém. Podobně i u diabetiků, jak už bylo zmíněno výše – na rozdíl od klasického cukru měl aspartam na inzulín a krevní cukr malý vliv.

Vedlejší účinky

Možná teď někoho napadne: a co bolesti hlavy, trávení, nebo jiné nepříjemnosti? Podle tohoto aktuálního přehledu studií se žádné zásadní problémy nevyskytly. Lidé aspartam snášeli dobře, a to i v dávkách, které by v běžném životě nikdo asi nekonzumoval.

Omezení výzkumu

Autoři výzkumu však sami upozorňují, že z výsledků si nemůžeme být moc jistí. Spousta zahrnutých studií měla jen malý počet účastníků, každá studie byla dělaná trochu jinak – někde se srovnávalo s vodou, jinde s colou, nebo s jiným sladidlem. To všechno může výsledek trochu zkreslit, a proto vědci mluví o tom, že jistota důkazů je zatím spíše nízká.

A co střet zájmů?

Je fér zmínit také další věc: studii financovala společnost Ajinomoto, která se výrobou a výzkumem sladidel zabývá. Autoři tvrdí, že firma do samotného výzkumu nemluvila, čemuž sice můžeme věřit, ale také nemusíme. Navíc hlavní autorka studie už dříve spolupracovala s různými potravinářskými firmami – od výrobců sladidel až po nápojáře. Ostatní autoři žádné vazby nehlásí.

To ale samozřejmě neznamená, že by výsledky studie byly automaticky nevěrohodné - vědecký závěr se tím nemění. Navíc zainteresovanost firem do výzkumu je celkem běžná praxe. Každopádně je dobré vědět, kdo výzkum platil a kdo se na něm podílel.

Závěrem

Co si tedy z této rozsáhlé studie odnést? Že pravděpodobně můžeme být v klidu. Vědci prošli sto experimentů a výsledky nejsou nijak dramatické. Aspartam nezvedá cukr v krvi ani inzulín, když ho porovnáme s vodou nebo s jinými nízkokalorickými sladidly. A když místo cukru použijeme aspartam, krevní cukr i inzulín zůstanou nižší než u klasických sladidel – což je určitě dobrá zpráva.

A co se týče dlouhodobého hlediska, tak se momentálně nezdá, že by měl aspartam nějaké negativní účinky. Žádné zhoršení zdraví, žádné zjevné riziko. Na druhou stranu ale ani velké benefity. Spíše neutrální výsledek: neškodí, ale zázraky od něj taky nečekejme.

Vlastně tato zjištění korespondují i se zjištěními jiné aktuální metaanalýzy, která se ale zabývala umělými sladidly obecně (v nápojích), a kterou jsem zpracoval v článku zde:

Nicméně protože jistota důkazů je vědci označena jako velmi nízká, tak momentálně spíše tušíme, než víme. Ale z toho, co zatím máme, plyne jedno: kdo je „závislákem,“ a/nebo vášnivým konzumentem všeho sladkého a sáhne po aspartamu místo cukru, udělá pro své tělo pravděpodobně lépe, než kdyby dále jedl potraviny a pil nápoje plné rychlých cukrů (bez vlákniny).

Je ale docela škoda, že se ve studii neřešil i vliv aspartamu na náš střevní mikrobiom. To se totiž také hodně probírá, ale o tom třeba někdy jindy zase v jiném článku.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz