Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vážně nechápu, proč by nemohly být dva „stupně“ svazků pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bike Family Collection/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Proč by zrovna tohle měla být jediná forma, ve které budou lidé žít?

Doteď mi není jasné, proč když se dva mají rádi, by nemohli mít spolu svatbu. Naštěstí změna zákona homosexuálním dvojicím už dala naprostou většinu práv, která plyne z faktu uzavření svazku nám hetero většině.

Článek

A to počínaje možností mít společné příjmení - bez nutnosti podávat kvůli tomu speciální (a zpoplatněné) žádosti na matrice a konče například vdovským/vdoveckým důchodem v případě úmrtí partnera.

Osobně vážně nerozumím tomu, proč by se dva dlouhodobé svazky osob, které se milují, měly jmenovat různě v závislosti na tom, co ty dvě osoby mají v kalhotách (či kalhotkách). Když někoho tak strašně moc irituje, že by o sobě dva muži nebo dvě ženy mluvily jako o manželích/manželkách (byť já to nechápu, co jim na tom vadí), tak ať je vymyšlen nějaký jiný termín, třeba „zákonný svazek“, „občanský sňatek“ nebo co já vím - a pak s ním i zákonem dané pojmy pro osoby, které v tomto svazku žijí, ovšem aby se tento teminus technicus vztahoval na všechny „manželské dvojice“ bez ohledu na to, jestli jsou to on a ona, on a on nebo ona a ona.

Jeden ze zásadních důvodů, proč jsem právě pro toto řešení, je ten, že bohužel stále existují na světě země, ve kterých je homosexualita trestným činem - a ještě více je zemí, ve kterých sice trestná není, ale homosexuálové jsou tam posmívání a všemožně šikanováni. Takže pokud do takové země pojede (třeba i pracovně, což lze těžko ovlivnit) jeden z homosexuálního páru, který má spolu uzavřen oficiální svazek, a bude to mít „v papírech“ napsané, vystavuje se automatickému riziku trestního postihu nebo „přinejmenším“ šikany ze strany libovolného úředníka nebo policajta, jemuž se jeho doklady dostanou do ruky. A co si budeme povídat, zejména v korupcí prolezlých zemích třetího světa vyvolávat přílišný „zájem“ úředníků a policistů je fakt něco, co (slovy Davea Listera) „je zdravý asi jako skok ze skály“. Zato pokud občanský svazek po hetero i homo páry u nás nazveme pro všechny stejným slovem - i kdyby to bylo třeba vepřoknedlozelo - do angličtiny se ten rodinný stav bude automaticky překládat jako „married“.

Mimochodem, jste vážně velmi naivní, pokud si myslíte, že bude-li v zákoně jiný pojem pro trvalý svazek stejnopohlavích dvojic a jiný pro dvojice různopohlavní, tak tím homosexuální páry i jejich příbuzné a přátele nějak „donutíte“, aby o dvou mužích nebo ženách nemluvili jako o manželích. Už v dnešní době, pokud homosexuál mluví o svém zákonném partneru, většinou používá pojmy jako „můj muž“ nebo „moje žena“ a stejně tak jejich okolí obvykle říká něco jako „to je manžel mého bratra“, „to je žena mojí sestřenice“, „to je manželka od Jany“ apod.

Někteří z hetero většiny homosexuálům přejí svatby a plnoprávná manželství se škodolibým úšklebkem „jen si hoši a děvčata užijete rozvodové tahačky či placení dluhů, které váš protějšek napáchal ještě před uzavřením svazku“. Finanční rizika a s nimi související problémy jsou totiž velmi častým důvodem, proč se hetero dvojice spolu brát nechtějí, a dokonce i když mají spolu děti, „žijí spolu bez papíru“. Což jak pro ně samotné, tak také pro ty děti nemusí být vždycky komfortní situace.

A je zde ještě jedna věc, možná daleko podstatnější než osobní blaho nějakých dvou či více lidí. Pro společnost totiž není zrovna výhodnou situace, kdy lidé - a to zejména ve stáří - zůstávají úplně „singl“. Stává se to poměrně velkou zátěží pro sociální služby, které se o hendikepovaného nebo dokonce úplně nemohoucího seniora pak musejí postarat (pro lakomce - ano, i z „vašich peněz“). Vlastní rodiny se této péči někdy věnovat nechtějí, někdy i kdyby nakrásně chtěly, tak nemůžou, protože žijí a pracují stovky nebo dokonce tisíce kilometrů daleko - a v některých případech onen potřebný senior žádného blízkého příbuzného nemá.

Jak rostou počty bezdětných i rodin s jedním dítětem - to první ovšem není žádnou extrémní „novotou“, naopak se spíše společnost vrací do stavu, ve kterém existovala stovky let - a současně se stále zvyšuje věk dožití, bude nadále jen narůstat počet starých lidí, kteří nebudou mít ani vlastní dítě ani neteře či synovce, kteří by byli schopní a ochotní se postarat. Proto je fajn, když dva či více starších lidí žije pospolu - ostatně naprostá většina bezdětných lidí v minulosti rozhodně nežila sama. Buď žili v domě nebo na statku některého ze svých „dětných“ sourozenců, jemuž se na oplátku starali o děti a vnoučata, nebo se jednalo o řeholníky, kteří žili v klášteře, kde se o ně v případě nemohoucnosti postarali jejich řádoví spolubratři a spolusestry.

V dnešní době ovšem drtivá většina bezdětných nežije ani v klášteře, ani ve společné domácnosti se svým sourozencem, synovcem či neteří. Bylo by tedy jenom logické, kdyby přinejmenším část starých lidí chtěla sdílet společnou domácnost s nějakým svým dlouholetým kamarádem či kamarádkou - nebo dokonce i s několika takovými přáteli, protože při dvou a více lidech je daleko vyšší pravděpodobnost, že alespoň jeden se o toho méně šťastnějšího bude moci postarat.

Proto si myslím, že by i naše zákony měly nějakou formou podpořit tvoření podobných dvojic, trojic či vícertic. Mám tedy na mysli, že by mohl v zákoně existovat nějaký „nižší stupeň sňatku“ (třeba nazvaný „zákonné partnerství“), jehož uzavření by dávalo např. automatické právo na dědictví v první skupině (proč by měly všechno podědit děti žijící v Austrálii a ne kamarádka, která mě poslední rok před smrtí obětavě ošetřovala?), na přechod nájmu bytu nebo třeba na informace o zdravotním stavu, ale nezakládal by automaticky majetkové společenství a vyživovací povinnost.

Samozřejmě není vyloučeno, že by uzavření tohoto „nižšího stupně“ využívaly i mladé páry, které spolu zatím „žijí na hromádce“. I kdyby se tak stalo, podle mého názoru by to nebylo nic proti ničemu.

Pokud k tomuto článku budou v diskusi zajímavé komentáře, určitě na ně zareaguji v navazujícím článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz