Hlavní obsah

Dvě nebo šest jídel denně? Vědci opět překvapují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Čeští výživoví poradci se dohadují, ale vědci mají jasno. Výsledky nové metastudie o jídle (ne)překvapí.

Článek

Kolik jídel denně je ideální? Pokud vám neunikne jediný článek o výživě, pravděpodobně jste zmateni. Doporučení se různí: někteří tvrdí, že nejlepší je co nejmenší počet jídel denně, protože tím nedochází k výkyvům inzulinu. Jiní zase preferují jíst menší porce čtyřikrát až šestkrát denně, neboť častější jídlo zrychlí metabolismus. Další názory zastávají, že je nejlepší jíst libovolný počet jídel, avšak jen v určitém časovém okně, aby měl trávicí systém dost času na regeneraci.

Věda zkoumá

Poslední výzkumy však naznačují, že počet jídel za den nemá vliv na úbytek tuku, složení těla ani na hospodaření s cukrem v krvi. Vědci přezkoumali 11 studií, které se zaměřovaly na frekvenci jídla. Studie se pohybovaly od 2 až 3 jídel denně až po ty, kteří jedli od čtyř do úctyhodných 17 jídel denně. Ve skupinách a studiích nevedlo častější či méně časté stravování k žádnému jasnému zlepšení zdravotních ukazatelů (krevních lipidů, glukózy na lačno, hladiny inzulinu nebo úbytku tělesného tuku).

Co to tedy všechno znamená?

Nemusíte se příliš stresovat tím, jak často jíte. Nejdůležitější je, kolik toho sníte, jaké potraviny jíte, genetika a další chování, které ovlivňuje váš hlad a chutě. Pravděpodobnost úspěchu - ať už při hubnutí, přibírání nebo celkovém zdraví - závisí podle vědců spíše na potravinách, které jíte, a na tom, kolik jich konzumujete.

Výzva

Do toho všeho samozřejmě vstupuje specifický zdravotní stav konkrétního jedince (např. existence žlučových kamenů). Minimálně v těchto případech je vhodné vaši situaci konzultovat se zdravotním odborníkem. Důležité je také dbát na to, aby každé jídlo bylo vyvážené a obsahovalo potřebné živiny pro udržení zdraví a dobrého stavu těla. Sami vědci však připouštějí, že jistota důkazů ve studiích byla považována za velmi nízkou. Jinými slovy, zřejmě tedy víme, že zcela jistě nic nevíme. Dosud vědci proto neformulovali nějaké univerzálnější pravidlo. Nízká i vyšší frekvence jídla má své výhody a nevýhody.

Anketa

Kolik jídel (vč. svačin) denně sníte?
Jedno
2,1 %
Dvě
11 %
Tři
26,8 %
Čtyři
38,9 %
Pět
16,6 %
Šest a víc
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1297 čtenářů.

Zdroj:

Další články:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz