Hlavní obsah
Lidé a společnost

Trump satanským elitám zatrhne elixír z krve dětí, vesmírný laser i falšování voleb, věří QAnon

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

V konspirační teorie kultu QAnon věří miliony lidí. Mají totiž úplně všechno: elitní liberály, Hollywood, pedofily, elixír mládí, Kennedyho, satanismus, dětské oběti, obří laser a taky spasitele.

Článek

V roce 2016 si na internetovém fóru 4chan všimli, že spolupracovník Hillary Clintonové v uniklých e-mailech podezřele často zmiňuje slovo pizza a navštěvuje pizzerii Comet Ping Pong. Z toho jednoznačně vydedukovali, že „pizza“ je šifra slova „dítě“ a že pod pizzerií je sklep, ve kterém demokraté drží děti.

Zbývalo zodpovědět otázku, co s nimi dělají. To autoři teorie vyřešili spojením konspirační teorie o pedofilní lóži manželů Clintonových s klasickou konspirační teorií, která koluje od středověku: Židé pijí krev křesťanských dětí.

A bylo to. Internetem se začalo šířit tvrzení, že politici v čele s Hillary Clintonovou do sklepa washingtonské pizzerie Comet Ping Pong unášejí děti a zneužívají je k pedofilnímu styku a satanským rituálům, při kterých z jejich krve extrahují adrenochrom1) a z toho vyrábějí elixír života.

Foto: Farragutful, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Pizzerie Comet Ping Pong. Před ní několik konspiračních teoretiků. V hvězdách a půlměsících na štítu podniku spatřují symboly satana.

Do příběhu zapojili i prezidenta Baracka Obamu, hollywoodské hvězdy nebo třeba královnu Alžbětu II. Výborně se jim hodil sexuální násilník a kuplíř Jeffrey Epstein. Původně obskurní teorie rychle nabírala na popularitě. A pak se jí ještě chopil známý autor konspiračních videí Alex Jones.

Natočil pořad, ve kterém svým typickým způsobem křičel obvinění proti zvrhlé americké smetánce, která takto podle zabíjí děti pro své omlazovací rituály. Vidělo ho patrně okolo milionu lidí. A okolo pizzerie nastala mela.

Recenze Comet Ping Pong zaplavily informace o krvavých orgiích ve sklepě. Do restaurace telefonovali lidé a přicházeli tam i osobně. Někteří se ptali na sklep, jiní vyhrožovali. Před vchodem skoro každý den někdo demonstroval. Personál měl pocit, že prožívá peklo. To nejhorší ho ale teprve čekalo.

V prosinci do pizzerie vstoupil muž s pistolí a zbraní typu kalašnikov. Vypálil tři dávky do stropu. Přijel, aby se stal hrdinou a osvobodil vězněné děti. Když zjistil, že restaurace ve skutečnosti vůbec nemá sklep, posadil se, vyčkal příjezdu policie a nechal se zatknout.

O událost se zajímala média. Nazvala ji „pizzagate.“

Foto: Becker1999, Creative Commons Attribution 2.0, via WMC

Demonstrantka žádá, aby údajná lóže pedofilních satanistů okolo manželů Clintonových propustila vězněné děti.

O konspirační teorii se několik dní hovořilo ve všech amerických televizích. A stalo se něco neuvěřitelného — v existenci satanistického uskupení okolo Hillary Clintonové uvěřili i někteří televizní diváci.

Trollové na 4chanu se tetelili blahem. A to nejspíš natušili, jak se jejich výtvor ještě rozvine.

Q na scéně

O necelý rok později se v amerických krajně pravicových online komunitách začala pohybovat indentita „Q“ s „prověrkou úrovně Q.“

Není jasné, zda šlo o jediného člověka nebo o více lidí. Tvrdil však, že je blízký tehdejšímu prezidentovi Donaldu Trumpovi a že má přesné informace o tom, jak Trump hodlá zlikvidovat lóži satanistických pedofilů a její zkorumpované spojence ve státní správě.2)

Foto: Ralph Alswang, Bílý dům, volné dílo, via WMC

Jednou z klíčových postav konspirační teorie je miliardář Jeffrey Epstein. Ten se stýkal s americkou smetánkou včetně Billa Clintona. Skončil pak ve vězení za sexuální zločiny a kuplířství. „Své“ dívky měl sdílet i s americkou smetánkou včetně Billa Clintona (na společné fotografii jsou ovšem v Bílém domě v roce 1993). Poté, co se Epstein ve vězení oběsil, kult razí teorii, že se nezabil sám. Měli ho odstranit mocní, aby je neinkriminoval. Jeho přátelství s Donaldem Trumpem QAnon zcela pomíjí.

Tajuplné vzkazy uživatele Q působily jako šifry a příznivci konspiračních teorií z nich byli nadšeni. Ze zpráv Q zejména dovodili:

  • Že Trumpova administrativa se satansko-pedofilní lóží bojuje dlouhodobě a chystá akci Bouře neboli Událost — hromadné zatčení všech zloduchů.
  • K těm má vedle Clintonových mimo jiné patřit také prezident Obama, miliardář Soros, rodina Rotschildových, Tom Hanks, Steven Spielberg nebo Oprah Winfreyová.
  • Trump měl na svou stranu postupně získávat nové spojence různými metodami — mj. simulovat zásah Ruska do amerických voleb, aby mohl hovořit se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem a umožnil mu vyšetřovat Demokraty.

Byla tu ale i další tvrzení, třeba že Hillary Clintonová a John McCain už byli zatčeni a při veřejných vystoupeních mají sledovací náramky. Dokonce se objevilo video, jak údajná Hillary Clintonová a její spolupracovnice střídavě pijí krev malého dítěte. Nebylo jim ovšem vidět do tváře, protože měly masky z kůže dítěte…

Působí to všechno tak komplikovaně, nesmyslně a zběsile, že je těžké pochopit, jak tomu může někdo uvěřit. A přece tato konspirační teorie rychle sbírala příznivce a větvila se do dalších ještě zběsilejších teorií. Pozvolna se z ní stal kult, který zastřešuje několik skupin konspiračních teorií — a k nim nadále přibývají další. Pro kult se vžil název QAnon.

Foto: Sean P. Anderson from Dallas, TX, USA Creative Commons Attribution 2.0

Dezinformátor Alex Jones svou kariéru postavil na konspiračních teoriích. Celé roky křičel do éteru zběsilá tvrzení a přitom prodával doplňky stravy a ezoterické pomůcky. Šířil i konspirační teorie QAnonu a vydělal na tom jmění. Momentálně se ale vzpamatovává z přelomového rozsudku, který přiřknul mnohamiliardové odškodné rodičům zavražděných dětí, které Jones označoval za nastrčené herce.

Důvodů, proč jsou lidé evidentním nesmyslům schopni uvěřit, je více:

  • Kvůli tomu, že tvrzení kultu stoji na starších konspiračních teoriích, se už s mnohými tvrzeními dříve setkali, takže jsou náchylnější je přijmout.
  • Konspirační teorie nabízejí vysvětlení světa a úlevné pocity prozření.
  • Pašování, prznění a vraždění dětí je tak opovrženíhodné, že podporu kultu vnímají jako svou povinnost.
  • Nesetkávají se s celou skupinou konspiračních teorií naráz, ale postupně. Postupně nabalují víru v další a další nesmysly.
  • Algoritmy sociálních médií se snaží uživatele udržet a do konspiračních teorií je vtahují.
  • Q uvádí, že musí také dezinformovat. Důkazy o nepravdivosti jeho tvrzení se tak stávají důkazy, že Q je tím, za koho se vydává.
  • Kult zčásti nebo zcela podporují i známé osobnosti. Prezident Trump se sice navenek ke kultu QAnon přímo nehlásil, občas jej ale pochválil, použil některý z jeho hashtagů nebo retweetnul některé z jeho tvrzení. 3)

Koncem roku 2018 QAnon přestal být výhradně online záležitostí a jeho přívrženci se začali objevovat na Trumpových shromážděních.

Na Amazonu se prodávalo zboží se značkou Q a dalšími symboly QAnonu. A také sto různých knižních titulů o kultu s převážně pozitivními hodnoceními. Našli se také křesťanští kněží, kteří QAnon zakomponovali do svých bohoslužeb a vedle Ježíše Krista citovali i Q.

Přesto kult ještě koncem roku 2019 působil jako neškodný spolek pomatenců z okraje společnosti. Brzy se ale mělo ukázat, že opak je pravdou.

Foto: Marc Nozell from Merrimack, New Hampshire, USA Creative Commons Attribution 2.0

Přívrženec QAnon na Trumpově shromáždění koncem roku 2019. S pokračujícím časem takových přibývalo.

Pandemie covidu

V průběhu pandemie covid 19 se členové kultu samozřejmě podíleli na vymýšlení a šíření konspiračních teorií. Donald Trump se o pandemii vyjadřoval nekonzistentně a kultisté ho o to více milovali, zatímco epidemiology jeho administrativy nenáviděli a řadili je k nepřátelům lidstva, jejichž vůdcem teď měl být Trumpův poradce, lékař Anthony Fauci. Jako by Trump ty lidi nejmenoval a nenesl za ně zodpovědnost.

Okolo pandemie panovala obrovská nejistota. Ta je pro konspirační teorie nejlepší živnou půdou. Vznikaly jich desítky, možná stovky. Šířily se do zemí celého světa a s nimi i étos QAnonu. Teorie o washingotnsko-hollywoodské satanistické lóži se splynuly s teoriemi o židovské světovládě a snaze zotročit lidstvo pomocí protiepidemických opatření a očkování.

Od té doby Trumpa za spasitele před zlem považují konspirační teoretici v mnoha zemích světa v četně ČR.

V rámci boje proti dezinformacím tehdy Facebook provedl audit a zjistil, že na sociální síti existují tisíce stránek a skupin s tematikou kultu, které sdružují miliony lidí. Podle Reuters ruské účty na sociálních sítích QAnon propagovaly už od roku 2017. Od roku 2019 ruská média uváděla kult jako důkaz, že USA jsou rozdělené. Nejvýznamnějším podporovatelem konspirací byla ovšem Čína.

Foto: Fénix Popelavý, AI Midjourney

Jedním z úhlavních nepřátel konspiračních teoretiků je filantrop Soros. Má podle nich v rukou celý svět. A také vesmírný laser.

Volby 2020 a velká lež QAnonu

Současně ale probíhala volební kampaň. Trump už v primárkách podporoval kandidáty, kteří mu byli nakloněni. Tradiční republikáni z toho byli zoufalí. Do kongresu kandidovalo mnoho Trumpistů, kteří byli neschopní a nevyznávali hodnoty strany — jejich jedinou devizou bylo patolízalství k Trumpovi.

Mezi těmi, kdo ve volbách uspěli, nejvíce zářila Marjorie Taylorová Greeneová. Radikálka z QAnonu, která mimo jiné tvrdila, že lesní požáry způsobují Rotschildové, Soros a Gates z vesmíru prostřednictvím obrovského lazeru.

Foto: vláda USA, volné dílo

Kult pronikl i do ozbrojených složek. Člen zásahové jednotky nalevo od tehdejšího viceprezidenta Pence má na hrudi písmeno Q.

Ve volbách ale neuspěl prezident Trump. Byl na to ale připraven. Přišel s nejdůležitější konspirací QAnonu, které se také říká velká lež: demokrati volby ukradli. Tvrzení o tom vypustil hned několik a lidé si mohli vybrat, čemu všemu uvěří.

On i jeho spolupracovníci v následujících týdnech propagovali všemožná tvrzení QAnonu a kult tak mobilizovali.

O zvrácení výsledku voleb usilovali v desítkách soudních řízení i nátlakem na úředníky, ale neúspěšně. Když vše ostatní selhalo, Trump na 6. ledna 2021 svolal do Washingtonu shromáždění svých příznivců a podnítil je k útoku na Kapitol.

Mezi účastníky shromáždění i samotného povstání u Kapitolu tvořili kultisté QAnonu významnou část. Nejznámějším z nich je „Šaman QAnonu,“ jehož fotka v kožešině a s rohy za řečickým pultíkem v kongresu tehdy obletěla svět.

Foto: TheUnseen011101, public domain mark owner, via Wikimedia Commons

Jacob Chansley neboli Šaman QAnonu se stal známou postavou kultu. Čepicí s rohy se údajně vztahoval k indiánským tradicím. Účastnil se mnoha akcí QAnonu a také 6. ledna 2021 se stovkami dalších kultistů vnikl do Kapitolu USA, aby zabránil potvrzení Joea Bidena ve funkci prezidenta. Jeho následná identifikace byla pro vyšetřovatele jednoduchá…

Když Trump povstání pod tlakem odvolal a Joe Biden byl v noci na 7. ledna potvrzen jako nový prezident, v QAnonu se začalo šířit, že den Bouře přijde již 20. ledna na Bidenově inauguraci, která je ve skutečnosti promyšlenou pastí. Akci měla přerušit armáda a pozatýkat členy satanistické lóže i zkorumpované demokraty všechny na jednom místě a popravit je (samozřejmě ještě před recepcí, na které by se patrně podávala dětská krev).

Kultisté ten den napjatě seděli u televizních obrazovek. Sledovali, jak Biden skládá prezidentskou přísahu. Čekali, že to přijde každou chvíli… ale dočkali se pouze zklamání. Lidé se rozešli, přenos skončil a Biden se odebral do Bílého domu. Co to?

Q sliboval nové termíny Události, pak úplně zmizel. Kult přišel o malou část členů, kterým konečně došlo, že je Q vodí za nos.4) Většina jich ale pokračovala dál. QAnon už byl schopen fungovat i bez Q.

Členové kultu i Donald Trump si nakonec dokáží vymýšlet vlastní konspirační teorie. Například, že 6. ledna útok na Kapitol ve skutečnosti podnikla Antifa, nebo že toho dne ochranka Kapitolu členy QAnon budovou provázela. A samozřejmě že Bidena celou dobu řídila Nancy Pelosiová.

Foto: Anthony Crider, Creative Commons Attribution 2.0

Setkání extremistické organizace Proud Boys v březnu 2021, 2 měsíce po útoku na Kapitol USA, v jehož čele Proud Boys stáli. Symbol Q je nejčastějším poznávacím znamením QAnonu. Hned v závěsu je fotka nebo iniciály J. F. Kennedyho mladšího, který zahynul v roce 1999. Podle QAnonu ovšem žije a spolupracuje s Donaldem Trumpem.

Mezinárodní QAnon

Dokonce se rozšířil i za hranice USA. Bojovat proti zkaženým satanistickým vládcům si totiž přejí lidé skoro všude na světě.

V roce 2022 se několik příslušníků JAnon, tedy japonského QAnon, vloupalo do tokijské kliniky, která poskytuje očkování proti covidu.

Německý QAnon se domnívá, že německá republika je ve skutečnosti korporace, kterou nelegálně vytvořili spojenci po druhé světové válce. Doufají, že Donald Trump povede armádu, která Německo osvobodí a obnoví Říši.

Velký podporovatel QAnon Rusko má také svou odnože kultu. Ta věří, že Ruská federace je ve skutečnosti společností s ručením omezeným se sídlem v americkém Delaware, která neoprávněně okupuje území Sovětského svazu.

Foto: San Francisco Police Department, volné dílo

Záběr bezpečnostní kamery. Do domu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové se vloupal příznivec QAnon David de Pape. Měl v úmyslu političku unést, ale byla právě ve Washingtonu. Jejího manžela Paula (82) udeřil kladivem do hlavy, zlomil mu lebeční kost a způsobil trvalé následky. Soud útočníka odsoudil na 30 let. Podle QAnon se mohlo ve skutečnosti jednat o opilého milence Paula Pelosiho. Donald Trump mladší o Halloweenu 2022 zveřejnil fotku slipů s kladivem a komentářem, že půjde za Paula Pelosiho. Hyeny neznají hranic.

V Kanadě QAnon organizoval protesty kvůli protipandemickým opatřením a dva jeho ozbrojení příznivci se pokusili zatknout premiéra Trudeaua. Do čela kanadského kultu se snaží prosadit Kanaďanka filipínské národnosti Romana Didulo, která se prohlašuje za právoplatnou královnu Kanady. Její sledující ji považují za bohyni.

QAnon se projevuje také v celé Evropě a v Střední i Jižní Americe. Jeho příznivci patří nejčastěji k voličům radiálně pravicových stran. Státy si většinou přítomnost konspiračních teorií uvědomují, ale nevědí, co s tím.

U nás zřejmě neexistuje konkrétní odnož QAnonu. Konspirační teorie se tu ale samozřejmě šíří — hlavně řetězovými maily, v hospodách, na sociálních médiích a v komentářích pod články.

Účastníky satanské konspirace jsou podle nich vedle Sorose a Rotschildů také česká vláda a média. A samozřejmě i autor tohoto článku.

Poznámky:

1) Adrenochrom je látka, která vzniká oxidací adrenalinu. Nemá žádné medicínské účinky. V 50. - 70. letech jej syntetizovaly biotechnologické společnosti pro pokusné účely, protože existovalo podezření, že způsobuje schizofrenii. V roce 1971 Hunter S. Thompson v knize Strach a hnus v Las Vegas adrenochrom zmínil jako drogu. Terry Gilliam, který natočil stejnojmenný film, tvrdí, že on ani Thompson netušili, že látka existuje. Právě ze Strachu a hnusu v Las Vegas ale adrenochrom přešel do popkultury a tím také do povědomí konspiračních teoretiků.

2) Pro korupční strukturu, která se vytvořila okolo satanistů-pedofilů, Q i Trump používá pojem „deep state“ — to je doslova „hluboký stát,“ což vyvolává dojem něčeho neviditelného a zakořeněného.

3) Kultisté z toho měli radost a začali Trumpovy sociální statusy považovat za šifry.

4) Mezitím docházelo k zatýkání a soudním procesům s povstalci. A především probíhala bitva o výklad povstání . V kongresu Trumpa sněmovna reprezentantů obvinila z podnícení povstání, senát jej však neodsoudil. Vyšetřovací komise kongresu pak shromáždila obrovské množství důkazů o vůdčí úloze Trumpa v povstání. Soud se ovšem protáhl kvůli posuzování míry jeho imunity u Nejvyššího soudu USA. Ten je exprezidentovi nakloněn a pomohl mu především tím, že proces zdržel natolik, aby k rozsudku došlo až po volbách v roce 2024.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz