Hlavní obsah
Zdraví

Očkování autismus nezpůsobuje. Mýtus matky děsí více než 25 let, lékař za něj inkasoval 22 milionů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý, AI midjourney

Přesné příčiny autismu zatím lidstvo nezná a porucha se poprvé projevuje v období, kdy děti dostanou první dávku vakcíny MMR. Příčinná spojitost mezi tím není, ale je snadné si ji představit.

Lež o souvislosti rozvoje autismu u malých dětí s očkováním MMR (spalničky, příušnice, zarděnky) je jeden z nejškodlivějších a nejzákeřnějších mýtů o zdraví. Stál za ním finanční zájem.

Článek

„Vy ho opravdu dáte očkovat?“ ptá se zděšeně matka jiného dítěte v ordinaci a pozoruje našeho špunta. „Vy nevíte, že z toho může dostat autismus?“

„Ne, to nemůže,“ ohrazuji se stroze. V ordinaci nastane ticho a ona dáma lítostně hledí na naše dítě, jako kdybychom se mu chystali hrozně ublížit. Netuší, že kvůli mýtu výrobce konkurenční vakcíny naopak ona zbytečně upírá svému dítěti ochranu proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím.

Tvrzení o souvislosti vakcín s autismem je totiž pomýlené. Vychází pouze z toho, že očkování probíhá ve stejné době, kdy se u dětí poprvé projevují poruchy autistického spektra, v 12. až 15. měsíci věku.

Rodiče dětí, u kterých se autismus projeví, bohužel rádi přijímají informaci, které jim umožní zvládnout ohromující životní situaci a najít pro ni viníka. Zejména matky pak mýtus šíří dál a uvádějí svůj příběh jako jeho důkaz.

Dobře zaplacené tvrzení

Původně s ním přišli rodiče dětí, u kterých se v době po očkování autismus projevil. Právník, který připravoval hromadnou žalobu, se spojil s britským lékařem Andrewem Wakefieldem. Ten s několika spolupracovníky připravil a publikoval studii, která zdánlivě prokazovala vznik střevních zánětů a autismu v důsledku vakcinace MMR.

Právník údajných obětí za studii Wakefieldovi zajistil v přepočtu 22 milionů korun, jeho spolupracovníkům dohromady 9 milionů. Peníze vyplatila státní organizace, jejímž posláním je právní pomoc chudým. Ale to není všechno. Wakefield měl patent na konkurenční vakcínu a ve společnosti, která alternativní vakcínu vyráběla, držel podíl 37 procent. Spolumajitelem byl otec jedné z údajných obětí vakcíny MMR.

Foto: Pete Lewis, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Teď to trochu píchne. Jsi statečný. MMR vakcína je kombinovaná vakcína proti spalničkám (measles), příušnicím (mumps) a zarděnkám (rubella).

Vrátily se spalničky

Informace o škodlivosti očkování byla skandální, a tak ji hned začali šířit novináři. V Británii prudce poklesl počet očkování. Nebezpečí pozdější nákazy spalničkami, zarděnkami a příušnicemi mnoha rodičům nepřipadalo tak důležité, jako ochránit své dítě před autismem. A tak se začaly znovu objevovat spalničky, které do té doby měli lékaři za vymýcené.

Spalničky jsou velmi nakažlivá nemoc. Pravděpodobnost nákazy je při setkání s nakaženým 90 %, k dosažení skupinové imunity je potřeba dosáhnout proočkovanosti obyvatelstva 95 %. Je tak v podstatě potřeba, aby se očkovali všichni.

Spalničky jsou současně poměrně nebezpečné. Mohou přejít v závažné komplikace a také na několik let narušit imunitu. Po prodělání spalniček se vyskytuje smrtelná Dawsonova nemoc. Odmítnutí očkování může zabíjet.

Foto: CDC , volné dílo, via WMC

Třetí den průběhu spalniček. Dříve běžná nemoc je dnes u nás podstatě vymýcena. A to je dobře. Může být i smrtelná.

Vůbec to není pravda

Wakefieldovu studii už v roce 2004 z odborného časopisu stáhli jako nevědeckou. Bylo k tomu hned několik důvodů a konflikt zájmů byl tím nejmenším z nich. Wakefield a jeho spolupracovníci totiž s údaji doslova čarovali.

Podle nich se autismus rozvinul u devíti ze zkoumaných dvanácti dětí, ale ve skutečnosti jej mělo pouze jedno z nich. Střevními záněty mělo trpět jedenáct dětí, ale podle zdravotních záznamů je měly je pouze tři z nich. Všechny děti pak pro studii sehnal zmíněný právník. Pocházely z rodin odpůrců očkování.

Vedle způsobu výběru dětí a porušení etických pravidel vyšetřování prokázalo i falšování velké části výsledků. Wakefield se zcela zdiskreditoval. V roce 2010 vyškrtli jej ze seznamu lékařů, přišel i o titul doktora. Na jeho svědomí to ale vliv nemělo. Průkazný podvod nikdy nepřiznal.

Mýtus pokračuje

Z podvodného vědce se pak stal aktivistou proti očkování. Tvrdí, že je obětí konspirace farmaceutických společností, které se jej snaží zlikvidovat. Neúspěšně podal žalobu pro pomluvu. Vydal knihu a natočil film, který ale velká kina a festivaly odmítly. Založil protiočkovací kanál a natáčí dezinformační videa.

Objíždí přednášky a dál na svém podvodu vydělává. A lidé mu nadále věří. Ostatně nejen jemu. Hloupost o autismu z očkování se šíří všude na světě. I u nás. A navazují na ni další mýty o očkování, včetně těch o očkování na covid-19.

Foto: Bladość, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Andrew Wakefield hovoří na shromáždění odpůrců očkování v Polsku. Většina posluchaček jsou matky. Nechápou, že řečník má na rukou krev. Vidí v něm spasitele před ďábelskou konspirací farmaceutických firem.

Spojitost mezi MMR očkováním a spalničkami přitom nenašly žádné vědecké práce. Největší meta-analýza zahrnuje 14,7 milionu dětí. Všechny potvrzují totéž: výskyt autismu je mezi očkovanými a neočkovanými stejný.

Přesto se najdou další a další podnikatelé, kteří vědomky či nevědomky na mýtech a konspiračních teoriích o očkování bohatnou a pomáhají je šířit. Děsí matky a ohrožují jejich děti i tu část populace, která se ze zdravotních důvodů očkovat nemůže.

Kvůli nim svět zaznamenal vlnu epidemií spalniček. V ČR se situace naštěstí nikdy nevymkla z kontroly. Jinde to tak ale není. Letos zatím v Evropě na spalničky zemřelo 16 lidí, zatímco autismus v důsledku očkování se neprojevil u nikoho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz