Hlavní obsah
Finance

Jak investuje Fotr ve vatě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com - Mohamed_hassan

Většina mých článků tady na Seznam Médium je obecně o finanční gramotnosti a dalších věcech souvisejících s osobními financemi. Nyní ukážu, jakou mám investiční strategii, kam investuji a proč.

Článek

Většina dosavadních článků na tomto blogu je buď obecně o finanční gramotnosti a dalších věcech souvisejících s osobními financemi nebo se přímo netýkají investování (o plánováníželezné rezervě nebo proč mě zaujal koncept FIRE). Myslím, že je nejvyšší čas poodhalit, jakou mám investiční strategii, do jakých instrumentů investuji a proč.

Dopředu říkám, že to není nic převratného a už vůbec ne složitého. Občas se setkávám s lidmi, kteří hledají nějaký zázračný způsob, jak rychle investováním vydělat. Poměrně nedávno za mnou přišel jeden známý s tím, že dostane nějaké peníze navíc. Řádově nižší desítky tisíc. A jeho dotaz zněl, jak rychle vydělat co nejvíc peněz na těch akciích nebo něčem.

Když jsem začal pálit mé chytré řeči o složeném úročení, diverzifikaci, dlouhodobém uvažování a disciplíně, tak jsem viděl, jak jeho zájem rychle opadá. Ještě to zkusil tak, že na Redditu někde četl o nějakých firmách, co jsou teď hot (už si nepamatuji, co to bylo. Asi něco s AI). Tak jsem začal mluvit o výsledovkách, výnosech individuálních investorů a časování trhu. V tu chvíli jsem ho ztratil úplně a od té doby se mě na to už nezeptal.

Nebo to naopak na můj vkus někteří moc komplikují. Nemají pořádně jasno v tom, do čeho chtějí investovat a co od toho čekat. Něco mají ve zlatě, něco v bitcoinu, něco v akciích, něco v nemovitostech, něco ve stavebku, penzijku, fondech, něco tam, něco jinde. Podle mě je důležité to držet jednoduché.

Co takhle nemovitosti?

Třeba můj táta na to jde přes nemovitosti a pozemky. To si sám za sebe neumím nyní moc představit, protože ani jednomu pořádně nerozumím. Je s tím spojena řada starostí, papírování, komunikace s úřady apod. Ale rozhodně je to dobrá cesta. Jen ne vhodná pro mě.

Nicméně do budoucna o investičních bytech přemýšlím. I přes všechny ty starosti s tím spojené mi na tom imponuje to, čemu říkám „společensky uznávaná páka“. Když přijdete do banky, že byste chtěli půjčit 5 milionů na investice do ETF, tak na vás budou koukat jako na blázna. Ale pokud si přijdete pro hypotéku na nemovitost, tak vám ochotně půjčí, pokud projdete nějakým scoringem. Stejně tak v široké společnosti je naprosto normální mít hypotéku.

Což je na investičních nemovitostech v porovnání s jinými aktivy velmi atraktivní. Protože v ideálním případě si člověk může půjčit na 100% hodnoty nemovitosti (třeba dopůjčením jinde, nebo zástavou jiné nemovitosti, aby se vyhnul LTV) a nájemník mu bude platit celou splátku + ještě něco navíc.

Potom tedy i samotná hodnota té nemovitosti je zisk a investor tak vytváří majetek vlastně „z ničeho“. Ale je to samozřejmě dlouhodobý závazek, nájemník to může zničit, neplatit atd. atp. A nechme teď stranou, že na současném českém nemovitostním trhu už to není tak jednoduché. Úrokové sazby i ceny jsou vysoko, nájmy naopak relativně nízko.

Fotrova cesta

Jak velice často opakuji, každý máme svoji unikátní cestu životem. A pro každého se tak hodí jiná cesta i v rámci investování a budování bohatství. A neříkám, že ta moje je nejlepší a jediná. Každý si musí najít svůj způsob, co mu vyhovuje a v čem se cítí dobře.

Od akcií po indexy

Když jsem se před pár lety začal zajímat o investování, tak jsem klasicky začal investovat nějaké menší částky do jednotlivých akciových titulů. Tenkrát to bylo přes jednu fintech appku. Kupoval jsem velké tituly jako Microsoft, Nvidia, Abbvie, Coca-Cola apod.

Trefil jsem se do docela dobrého a rostoucího trhu, takže většina mých ze začátku investic hezky rostla. A postupně jsem začal přicházet do kontaktu s pojmy jako indexy a ETF (např. Buffettovo „buy index funds“). Moc jsem to tenkrát ještě ale neřešil. Přišlo mi nudné kupovat celý trh, když můžu koupit Nvidii a mít za pár měsíců zisk 100 %.

Ale jak jsem se do toho nořil víc a víc, tak jsem začal chápat, že jsem měl prostě jen štěstí. A navíc ani ne u všech titulů. Např. Alibabu a Arrival jsem prodával se ztrátou. Proto jsem své uvažování postupně změnil, všechny tituly prodal a začal nakupovat indexová ETFka. A u toho už jsem zůstal a plánuji v tom pokračovat do budoucna.

Pouze americké indexy?

Pro účely tohoto článku nebudu vysvětlovat, co to je akciový index nebo ETF.

Začínal jsem s tím, že jsem nakupoval ETF na index S&P 500 (CSPX) a k tomu navíc ještě IUIT, což jsou americké technologické společnosti. Věřím totiž i do budoucna trvající dominanci USA obecně (proto CSPX) a speciálně jejich technologiím a inovacím (proto IUIT). Jediným reálným konkurentem je podle mě Čína, ale to je tak nevyzpytatelná země, že s nimi nechci mít nic společného.

Ještě se mluví o Indii, ale nechce se mi vsázet na zemi, kde jsou stamiliony lidí v šílené chudobě a doufat, že se z toho časem dostanou. Třeba jo, ale riskovat se mi to nechce.

A Evropa je zase socialistický skanzen, kde nevidím prostor pro velký růst do budoucna kvůli přílišné regulaci. Jednotlivé firmy samozřejmě budou prosperovat. Ale ekonomika jako celek je na to moc přeregulovaná a regulace stále zesiluje. Proto mi z toho stále vychází nejlépe USA i přes nějaké zprávy, že už v roce XY je v HDP předežene Čína a za YZ let i Indie.

Nikde jinde na světě (ve velkých ekonomikách) není tak rozvinutý kapitalismus jako v USA. Dlouhodobě tam kvetou inovace, technologie, individuální svoboda a odpovědnost. Dolar je světová rezervní měna. A i když žít bych tam za každou cenu nechtěl, tak mi dává smysl tam soustředit většinu svých investic, ale zároveň žít v evropském bezpečném sociálním teplíčku.

Od USA ke světu

Nakonec jsem se ale odklonil i od CSPX a IUIT a rozhodl jsem se, že budu hromadit své investice primárně ve světovém indexu FTSE All-World pomocí ETF VWCE (od Vanguardu), kde mají USA podíl asi 57 %. V mixu zemí je sice i ta Čína, ale asi jen  ze 3 %. S tím dokážu žít. Jsou tam i evropské země, Japonsko, Austrálie, Kanada, jihoamerické nebo některé africké země. Takže diverzifikace do celého světa.

K tomu jsem nakonec dospěl proto, protože je škoda se úplně odstřihnout od zbytku světa a být 100 % v USA. S VWCE je ta geografická diverzifikace dovedená téměř k dokonalosti a opravdu už můžete jen posílat příspěvky a hodit si nohy na stůl.

Nicméně mě stále svrbí americké technologie. Proto si VWCE nechávám doplněné o americké technologické akcie, ale nakonec pomocí ETF QDVE (od Black Rocku). Což je to stejné jako IUIT, akorát obchodované v EUR. Přešel jsem tedy nakonec i z dolaru na eura, protože z hlediska kurzového rizika je to skoro jedno, ale u eura je alespoň nějaká šance, že na něj jednou ČR přejde a kurzové riziko zmizí úplně.

Nemám přesně daný poměr obou ETF, ale operuji s něčím jako 80:20 ve prospěch světového indexu. Jak jsem psal výše, věřím v americké inovace, technologie a obecně v jejich formu kapitalismu. Proto chci mít expozici na USA vyšší, byť ne 100%.

Suma sumárum

Moje investiční strategie je tedy velmi jednoduchá. Světový index doplněný o US technologický index. Obojí obchodované v EUR. Toť vše. Do toho hodlám dlouhodobě soustředit své volné finanční prostředky. Neříkám, že se to už nikdy nezmění a nepřidám k tomu něco dalšího, ale toto by měl být dlouhodobě základ našeho investičního majetku v akumulační fázi života. Případně časem diverzifikuji brokery a společnosti vydávající ETF.

Kde investuji

I výběr zprostředkovatele si u mě prošel nějakým vývojem. Nechci investovat přes aktivně spravované fondy kvůli vysokým poplatkům a nejistým výnosům, ani přes robo-advisor platformy. Chci si to jednoduše spravovat sám, a proto jsem hledal mezi brokery.

Už jsem psal, že jsem začínal na jedné fintech appce. Postupně jsem se začal prokousávat jednotlivými obchodníky s cennými papíry, až jsem skončil u jednoho dlouholetého a seriózního brokera. Jak jsem psal výše, do budoucna nevylučuji nějakou další diverzifikaci v rámci platforem, ale prozatím mi stačí jedna.

Co si od toho všeho slibuji

Od této investiční strategie si slibuji dlouhodobé průměrné tržní výnosy a jednoduchost. Z časových důvodů teď nejsem v pozici, kdy bych se mohl nějak intenzivně věnovat výběru jednotlivých titulů. I proto volím tuto cestu indexového investování.

Očekávám od toho dlouhodobou a postupnou akumulaci majetku. Volím tedy cestu „get rich slowly“. Nechci vsázet na to, že trefím další Monster. Průměrný roční nominální výnos by mohl být 7 % a více dle toho, jak se bude dařit americkému technologickému sektoru, od kterého si slibuji vyšší volatilitu, ale v průměru také o pár procentních bodů vyšší dlouhodobé výnosy.

A co ostatní instrumenty

Ostatní finanční instrumenty vnímám a sleduji jejich vývoj na trzích. Ale zatím mě nic nepřesvědčilo je nakupovat. Ať už se to týká dluhopisů, nemovitostí, kryptoměn, nebo čehokoliv jiného.

Dluhopisy

Dluhopisy jsou za mě nudný instrument, který sice stabilizuje portfolio, ale dlouhodobě snižuje jeho výnosy. Jelikož mám horizont minimálně 20 let, tak nevidím jediný důvod dluhopisy do portfolia nyní zařazovat. Je mi celkem jedno, jestli se moje portfolio propadne o 50 %. Momentálně mi jde spíše o vyšší průměrný výnos i za cenu vyšší volatility.

Nebráním se uvažování o jejich zařazení do portfolia po skončení akumulační fáze (tedy až půjdu do důchodu). Protože v té fázi už dává smysl snažit se o vyšší stabilitu portfolia. V důchodu už člověk nepotřebuje co nejvyšší výnosy, ale spíše stabilní příjem a ochranu majetku. A s tím mohou kvalitní dluhopisy určitě pomoct.

S představou o tom, jakou roli mohou dluhopisy hrát v důchodu, může pomoct jeden z mých článků: Finanční nezávislost a studie Trinity.

Nemovitosti

Mé uvažování o nemovitostech už jsem naznačoval výše. Jednak jim nerozumím dostatečně na to, abych se do nich nyní pouštěl. A jednak se mi nechce pouštět do všeho toho papírování, jednání s realitními makléři, úřady a plno dalších věcí. A to nemluvím o riziku poškození nebo i zničení dané nemovitosti nájemníkem.

Další možností jsou nemovitostní fondy ve formě akcií (REIT). Tato varianta se mi líbí, ale zatím nezapadá do mé dlouhodobé strategie. REITy vyplácející dividendu z nájmu si, stejně jako dluhopisy, umím představit do další životní fáze, kdy se místo kapitálového zhodnocení začnu soustředit na cash flow.

Kryptoměny a bitcoin

Důsledně rozlišuji bitcoin a kryptoměny, abych se vyhnul klaunským smajlíkům v komentářích, pokud by se ke článku dostal nějaký skalní zastánce bitcoinu.

Tak jako tak jdou tyto věci mimo mě. Kryptoměny jako takové neřeším vůbec. To jsou prostě jen get rich quick schémata a podvody. Bitcoin vnímám pozitivněji a uvažuji o jeho zařazení do portfolia. Nevím ještě kdy a nevím kolik. Ale umím si představit, že za pár let budu držet třeba 5 % portfolia v bitcoinu. A to doma na hardwarové peněžence, ne na burze.

Závěrem

No, a to je vše. Takhle investuje a přemýšlí o investicích Fotr ve vatě. Jak už jsem psal na začátku, každému vyhovuje něco jiného. Ale třeba toto přemýšlení může inspirovat někoho, kdo o svém přístupu zatím nemá jasno nebo na to jde příliš složitě. Já se to v současné fázi života snažím držet co nejjednodušší a jsem naprosto v pohodě s tím mít všechno jen v akciích a jen ve dvou ETF.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz