Hlavní obsah

Cynthia Ann Parker: Ztracená a nalezená bílá indiánka. Návrat do civilizace ji zničil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: National Ranching Heritage Center (autorská práva k obrázku již uplynula)

Cynthia Ann Parker s dcerou Topsannah

Příběh Cynthie Ann Parker je komplexním a tragickým příběhem o ztrátě identity a střetu dvou odlišných kultur. Její osud dodnes fascinuje historiky, spisovatele i umělce a stal se inspirací pro knihy, filmy a písně.

Článek

Dětství

Cynthia Ann Parker se narodila 28. října 1825 v Crawford County v Illinois. Byla devátým dítětem Silase Mercera Parkera a Lucindy Duty Parker. Rodina se v roce 1834 přestěhovala do Texasu, kde se usadila v osadě Fort Parker, která se nacházela v dnešním okrese Freestone.

Cynthia Ann vyrůstala v drsných podmínkách Texasu. Hrála si s dětmi z jiných osad a učila se jezdit na koni a střílet. Byla inteligentní a zvídavá a měla ráda dobrodružství. V roce 1836, když jí bylo pouhých devět let, zažila tragédii, která navždy změnila její život. Během masakru ve Fort Parker zaútočili Komančové na osadu. Útok byl rychlý a brutální. Komančové zabili několik lidí, včetně Cynthiina otce a dědečka, a zajali 15 dalších, včetně Cynthie Ann a jejího pětiletého bratra Johna Richarda.

Život mezi Komanči

Začátky byly pro Cynthii těžké. Přestože zůstala naživu, bílí zajatci měli v komančské společnosti postavení otroků. Cynthia Ann navíc nikdy nezapomněla na svůj původ. Mnohokrát se pokoušela utéct a vrátit se ke své rodině. Postupně si však svou inteligencí, silou a neúnavností vybojovala rovnoprávné postavení. Naučila se jazyk Komančů, jejich zvyky a tradice, a přijala jméno Naduah, což znamená „ta, která byla nalezena“.

Během svého 24letého pobytu u Komančů se Cynthia Ann Parker stala plnohodnotnou členkou kmene a plně se asimilovala do jejich kultury. V roce 1836 se provdala za náčelníka jménem Peta Nocona, se kterým měla tři děti: syna Quanaha Parkera, který se později stal posledním svobodným náčelníkem Komančů, syna Pecose a dceru Topsannah. Toto manželství bylo velmi šťastné, a jako projev lásky a úcty zůstala Petovou jedinou manželkou, přestože komančové praktikovali mnohoženství.

Návrat do bílé společnosti a tragický konec

V roce 1860, během razie na komančské tábory u řeky Pease River, Peta Nocona zemřel. Cynthia Ann Parker byla znovu zajata a odloučena od svých dětí. S dcerou Topsannah se vrátila ke své původní rodině. Návrat do „civilizované“ společnosti pro Cynthiu Ann znamenal další trauma. Zapomněla svůj rodný jazyk, a nemohla se tak domluvit ani se svými nejbližšími. Trápila ji deprese a melancholie.

Tu ještě umocnila smrt dcery Topsannah na zápal plic v roce 1963. Její smrt byla pro Cynthii Ann zničující ztrátou. Praktikovala dlouhé rituály truchlení, u kterých se sebepoškozovala a odmítala potravu.

V roce 1871, krátce po shledání se svým synem Quanah Parkerem, zemřela na vyhladovění. Bylo jí pouhých 46 let.

Zdroje

Women History Blog

https://www.womenhistoryblog.com/2012/02/cynthia-ann-parker.html

Humanities Texas

https://www.humanitiestexas.org/programs/tx-originals/list/cynthia-ann-parker

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz