Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak byste prožili svůj poslední den? Tady je posledních 24 hodin života odsouzených k trestu smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

A jaký asi výhled budete mít ve svém posledním dnu?

Každým rokem čeká na vykonání trestu smrti v USA cca 2,5 tisíce odsouzených. Někteří z nich budou mít rozsudek dodatečně změněný na doživotí, nebo čekat na popravu, která nepřijde. Jak ale vypadá poslední den těch, kteří vědí, že další už nebude?

Článek

Průměrná doba čekání na rozsudek smrti v USA je v současnosti 20 let. To znamená 20 let strávených ve vězení po odsouzení k trestu smrti.

Příprava

Den až týden před samotnou popravou je vězeň transportován do speciální cely, která je hned vedle popravčí místnosti. Je tam sice sám, ale soukromí si moc neužije – jeho příjezdu předchází důkladná prohlídka a k tomu je neustále sledován dozorci. Předchází se tak násilí a pokusu o útěk nebo pokusu o sebevraždu.

Poslední ráno

Odsouzený je probuzen už ve 4:30 ráno. Do 8 ráno má možnost rozloučit se s rodinou a přijmout poslední návštěvníky. Pak už jej může osobně navštívit jen kněz. Má také možnost sepsat seznam telefonních čísel, na která chce zavolat a rozloučit se. V cele má sprchu, toaletu a stůl. Může tak trávit čas psaním posledních dopisů.

Vedle v popravčí místnosti zatím probíhají přípravy – připravuje se injekce, nebo se kontroluje elektrické křeslo. Kontroluje se pevnost popruhů, které odsouzeného v poslední chvíle jeho života budou držet. Dbá se také na to, aby byl v místnosti funkční telefon – až do poslední chvíle je totiž možné, že by zavolal guvernér příslušného amerického státu s milostí.

Poslední jídlo

Oběd se servíruje už v 10:30 dopoledne. Je to úplně obyčejné vězeňské jídlo, jediný rozdíl je, že si ho vězeň sní v soukromí své cely.

Před poslední večeří (servíruje se ve 4 hodiny odpoledne) se vězeň vysprchuje a oblékne si oblečení, které mu bylo přiděleno na popravu. Bývá to slavnostnější oděv než vězeňská oranžová uniforma a je tak navozeno zdání normality.

Na rozdíl od rozšířeného přesvědčení, že v cele smrti má vězeň nárok na takové poslední jídlo, jaké si jen řekne, není tomu tak. Většina států má limit na cenu poslední večeře mezi 15 a 50 dolary (tedy mezi 350 Kč a 1200 Kč), někde si však odsouzenec nemůže vybrat vůbec a dostane klasické menu vězeňské kantýny. Pokud si vybrat může, je to jistě výjimečný okamžik – jídlo si může poprvé vybrat po třeba těch 20 letech strávených ve vězení.

Poprava

Okolo páté hodiny odpolední se začínají scházet svědkové, kteří se chtějí zúčastnit popravy. Obvykle se jedná o novináře a rodinné příslušníky či přátele oběti či obětí a odsouzeného. Odsouzený si také může pozvat své svědky.

Pokud bude použito elektrické křeslo, oholí se odsouzenému předem hlava. Poprava injekcí je poněkud komplikovanější – z důvodu Hippokratovy přísahy ji nemohou aplikovat lékaři. Aplikují ji tedy proškolení dozorci, avšak může to být komplikované z toho důvodu, že žíly mají tendenci se stahovat ve stresových situacích a mnoho odsouzených má navíc žíly poškozené opakovanou aplikací návykových látek.

Samotná poprava začíná obvykle okolo šesté hodiny odpolední. Odsouzený je předveden do popravčí místnosti, v doprovodu speciální jednotky 5 dozorců. Obvykle má několik málo minut na pronesení posledních slov, případně se předloží jeho psané vyjádření. Většina odsouzených se omluví za své činy a rozloučí se ještě jednou s rodinou, někteří však bývají vtipní a vznikají pak poslední věty typu: „Guvernér má rozbitý telefon, ne a ne zavolat“ nebo „Někdo by měl zabít toho právníka, co mě zastupoval“.

Po celou dobu popravy je u odsouzeného kněz, který mu poskytne poslední pomazání.

Anketa

Byli byste pro opětovné zavedení trestu smrti v ČR?
Ano
63,2 %
Ne
36,8 %
Nevím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38 čtenářů.

Zdroje:

The Guardian: https://www.theguardian.com/us-news/2023/may/01/san-quentin-death-row-prison-california

Informační středisko pro trest smrti: https://deathpenaltyinfo.org/executions/upcoming-executions

Projekt pro fotodokumentaci průběhu trestu smrti: https://deathpenaltyphoto.org/photos/timeline/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz