Hlavní obsah
Internet a technologie

Další IT propadák na ministerstvu školství, tentokrát za 6 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Ministerstvo školství utratilo miliony za nefunkční informační systém pro akreditaci vzdělávacích programů. Po 7 letech projekt stále není spuštěn. Co to znamená pro resort školství? Že mu IT opravdu nejde.

Článek

V roce 2017 Ministerstvo školství oznámilo, že v následujícím roce bude vytvořen nový informační systém (internetová aplikace) na tvorbu žádostí o akreditaci vzdělávacích programů v rámci tzv. dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Pro neznalé školského prostředí jen zmiňuji, že učitelé měli povinnost si svou kvalifikaci prohlubovat, což bylo štědře podporováno různými dotačními tituly, nejčastěji se tak dělo právě v rámci akreditovaných kurzů. Pokud jste je chtěli pořádat, bylo nutné nejprve požádat o schválení vzdělávací instituce a poté předložit patřičné dokumenty týkající se programu, například jeho popis, personální zabezpečení a další. Pokud jste prošli schvalovacím kolečkem, ministerstvo vám udělilo „razítko“ a mohli jste začít školit. Toto bylo s poslední novelou zákona o pedagogických pracovnících zrušeno (ve větší míře, stále zůstaly akreditace programů vedoucí k získání kvalifikace).Sláva, každý věděl, že akreditace je pouhá formalita a zbytečná byrokracie.

V dubnu roku 2018 ministerstvo realizovalo školení k tomuto novému informačnímu systému, který nese hrdý název IS AKREDIS. Školení jsem se osobně zúčastnil, aula byla přeplněna lidmi, kteří se těšili na inovaci a změny v procesu akreditací, ale byli jsme jako organizátoři zklamaní, protože žádosti bylo nadále nutné tisknout (v té době již existovaly datové schránky), daný systém tak vlastně moc nenabízel. To co jsme psali běžně do textových editorů v počítači, bylo možné vepsat přímo do políček v aplikaci, která vám následně vygenerovala vizuálně hezčí a formálně jednotný pdf soubor.

Čas plynul a po AKREDISu se slehla zem. Zaslal jsem tedy ministerstvu žádost o informace podle § 13 zákona č. 106/1999 Sb. a začal jsem se zajímat o náklady a využití celého systému.

Z odpovědi Ministerstva vyplynulo, že systém nikdy nebyl spuštěn do ostrého provozu, po 7 letech se to prý „stále plánuje“. Otestovat ho ale můžete na samostatné stránce. Systém údajně není možné do ostrého provozu spustit z důvodu legislativních změn, ke kterým ale došlo teprve nedávno (září 2024), co se tedy dělo těch zbylých 6,5 roku je mi záhadou. Navíc daný informační systém je na legislativu vázán minimálně, měl pouze celý proces akreditaci administrativně usnadnit. Systém tak bude nutné podle ministerstva doprogramovat a na to získat nové finanční prostředky. Že to bude téměř k ničemu, protože 95% akreditací bylo zrušeno (zůstaly pouze akreditace kvalifikačních studií), je věc jiná. Za systém, který se nikdy nepoužil a patrně nikdy ani nepoužije, ministerstvo (tedy daňoví poplatníci) zaplatilo firmě Marbes (která vyhrála standardní výběrové řízení) částku 5 784 000 Kč.

Co je tak nákladného na systému, který není napojen na žádný registr obyvatel, nevyžaduje vyšší zabezpečení (není k tomu důvod) a generuje pouze hotové formuláře, které následně odesílá úředníkům, je mi záhadou. „To je nejlepší projekt - propálit na tom prachy a pak strčit do šuplíku a žádná zodpovědnost za výsledek,“ jak mi dnes sdělil jeden vývojář aplikací. Peníze školství tedy má, ale pomalu je utrácí za věci, které ani nepotřebuje. Dotazu, kdo je za celý tento „propadák“ odpovědný, se ministerstvo kulantně vyhnulo.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz