Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Stát bude digitalizovat přihlášky na střední školy. Konečně. Snad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Musil

Jan Břížďala

Ministerstvo školství potvrdilo, že v příštím roce by si mohli deváťáci podávat přihlášky nově digitálně a až na 3 střední školy. Aby to platilo, musí se urazit ještě kus cesty.

Článek

V tuto chvíli je možné podávat přihlášky nejvýše na 2 obory středních škol. Na každém uchazeči o studium pak je, zda si zvolí různé školy, nebo jen 2 různé obory na jedné škole. Po proběhnutí 1. kola přijímacího řízení vydávají ředitelé středních škol rozhodnutí o přijetí a nepřijetí uchazečů. Deváťák následně může odevzdat zápisový lístek na školu a obor, u kterého byl přijat k jeho studiu. V případě neúspěchu při přijímacím řízení na oba obory je pak uchazeč odkázán na vyhlášení dalších kol přijímacích řízení do volných kapacit již na omezeném počtu středních škol.

Koloběh papírů

Ačkoliv se uchazeči o studium na vysokých školách přihlašují takřka výhradně vyplněním a odesláním elektronického formuláře na webu dané školy, v případě středních škol se vyplňuje a odevzdává tištěný standardizovaný formulář. Ten je povinen uchazeč doručit každé škole, kam se hlásí ke studiu, přičemž střední škola veškeré tyto údaje musí přepsat do svého studijního systému. U oborů vzdělávání s jednotnou přijímací zkouškou se pak tyto údaje musí navíc odeslat také na CERMAT.

Aby toho nebylo málo, tak i samotný zápisový lístek nemá formu žádného unikátního kódu, ale opět tištěného standardizovaného dokumentu. Ten musí opět uchazeč doručit fyzicky do školy, kde byl přijat ke studiu a rozhodne se studovat. Školský zákon na to stanovuje lhůtu 10 pracovních dnů.

Digitalizujme konečně!

Pro vzdálené pozorovatele zůstává s podivem, jak je možné v roce 2023 mít takto zastaralý proces přijímacího řízení. Tedy, proč se vyplňují tištěné dokumenty na místo elektronických formulářů a veškeré údaje z nich se navíc zdvojeně přepisují. Navíc v situaci, kdy u jiných druhů škol je tento digitalizovaný postup zcela běžný.

Říká se, že kde je vůle, tam je i cesta. Bohužel v tomto případě se objevila vůle až pod tlakem událostí, kdy v letošním roce stávající systém přijímacího řízení selhal. Smutnou skutečností je, že až krizová situace se tak stává katalyzátorem dění a umožňuje digitalizaci přijímacího řízení.

Omezená možnost volby

Zatímco v současnosti si může uchazeč po proběhnutí přijímacího řízení stále vybrat mezi oběma obory, u kterých je přijat ke studiu, na který nastoupí, tato možnost má být již od příštího roku omezena. Ačkoliv bude možné na místo stávajících 2 přihlášek se hlásit ke studiu až 3 oborů, pořadí jejich uvedení na přihlášce bude závazné. Na jednu stranu se tak omezí manévrovací prostor žáků v období jarních měsíců, kdy mohli až do května odkládat, na kterou školu nastoupí. Výhoda to však bude pro školy a samotný systém přijímacího řízení, jelikož bude najednou snadněji predikovatelný.

Nezbývá, než věřit, že se podaří zavčas prosadit veškeré legislativní úpravy a vysoutěžit dodavatele IT systému, který umožní digitalizaci procesu přijímacího řízení na střední školy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz