Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak na kvalitní domácí vanilkový cukr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FeelGoodPal (CC BY-0)

Kupujete na pečení vanilkový cukr v obchodě? Přečtěte si znovu obal. Pravděpodobně se jedná o cukr vanilínový.

Článek

Kdo rádi pečete, jistě kupujete vanilkový cukr. Většinou několik kusů a v akci za pár korun. Všimli jste si někdy, že se jedná o cukr vanilínový? Pomalu a jistě se blíží nejen na pečení nejnáročnější období roku - Vánoce. Nejvyšší čas připravit si kvalitní domácí cukr s pravou vanilkou.

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Zjednodušeně: vanilínový cukr je vlastně cukr s aroma vanilky, naproti tomu vanilkový cukr obsahuje vanilku a na obalu musí být uvedeno její množství. Další viditelný rozdíl bývá v ceně. Balíček vanilínového cukru je mnohem levnější, pořídíme ho kolem 5Kč, v akci i levněji. Rozmanitost v ceně vanilkového cukru je pak z důvodu různého obsahu vanilky. Ty levné jí obsahují pouze 0,5%.

Jak si doma vyrobit vlastní

Před lety jsem slyšel návod na domácí vanilkový cukr od pana Aleše Koláčka, obchodního ředitele jedné nejmenované firmy na výrobu cukrovinek, o který se s vámi nyní podělím. V obchodě zakoupíte pravý vanilkový lusk, který rozkrojíte podélně. Pokud je silný, můžete rozdělit na čtvrtiny. Vezmete si čistou uzavíratelnou sklenici, do které vložíte kousky lusku a nasypete cukr o hrubosti dle vaší preference. Uzavřete a necháte několik týdnů (alespoň měsíc) uležet, cukr postupně vstřebá aroma vanilky. Lusk lze použít opakovaně, dokud voní. V případě, že nemůžete dlouho čekat, lze vyloupat semínka z lusku a ten nakrájet na menší kousky. Aroma se vstřebá rychleji.

Druhá a mnohem lepší varianta je, pokud vlastníte mixér, nebo mlýnek. Lusk rozkrojíte a několikrát překrojíte, pak jej rozmixujete s trochou cukru. Až ztmavne, bude skoro hotovo. Stačí jen smíchat vytvořenou směs se zbytkem cukru. Dávkování je čistě ve vaší kompetenci a dle velikosti sklenice. Já dávám jeden lusk přibližně na kilové balení krystalu.

Dejte si pozor na výběr správného vanilkového lusku. Kvalitní jsou velké, měkké a ohebné, které zajišťují čerstvost, společně s vysokým obsahem semínek, což je zárukou vynikajícího aroma a chuti. Na trhu jsou samozřejmě k dispozici mleté vanilky. Opět si dejte pozor na kvalitu při jejich výběru.

Anketa

Kupujete, nebo si vyrábíte vlastní vanilkový cukr?
Kupuji vanilínový cukr.
30 %
Kupuji cukr s obsahem vanilky (vanilkový cukr).
10 %
Vyrábím si vanilkový cukr doma.
60 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz