Článek
Kdo rádi pečete, jistě kupujete vanilkový cukr. Většinou několik kusů a v akci za pár korun. Všimli jste si někdy, že se jedná o cukr vanilínový? Pomalu a jistě se blíží nejen na pečení nejnáročnější období roku - Vánoce. Nejvyšší čas připravit si kvalitní domácí cukr s pravou vanilkou.
Jaký je mezi nimi rozdíl?
Zjednodušeně: vanilínový cukr je vlastně cukr s aroma vanilky, naproti tomu vanilkový cukr obsahuje vanilku a na obalu musí být uvedeno její množství. Další viditelný rozdíl bývá v ceně. Balíček vanilínového cukru je mnohem levnější, pořídíme ho kolem 5Kč, v akci i levněji. Rozmanitost v ceně vanilkového cukru je pak z důvodu různého obsahu vanilky. Ty levné jí obsahují pouze 0,5%.
Jak si doma vyrobit vlastní
Před lety jsem slyšel návod na domácí vanilkový cukr od pana Aleše Koláčka, obchodního ředitele jedné nejmenované firmy na výrobu cukrovinek, o který se s vámi nyní podělím. V obchodě zakoupíte pravý vanilkový lusk, který rozkrojíte podélně. Pokud je silný, můžete rozdělit na čtvrtiny. Vezmete si čistou uzavíratelnou sklenici, do které vložíte kousky lusku a nasypete cukr o hrubosti dle vaší preference. Uzavřete a necháte několik týdnů (alespoň měsíc) uležet, cukr postupně vstřebá aroma vanilky. Lusk lze použít opakovaně, dokud voní. V případě, že nemůžete dlouho čekat, lze vyloupat semínka z lusku a ten nakrájet na menší kousky. Aroma se vstřebá rychleji.
Druhá a mnohem lepší varianta je, pokud vlastníte mixér, nebo mlýnek. Lusk rozkrojíte a několikrát překrojíte, pak jej rozmixujete s trochou cukru. Až ztmavne, bude skoro hotovo. Stačí jen smíchat vytvořenou směs se zbytkem cukru. Dávkování je čistě ve vaší kompetenci a dle velikosti sklenice. Já dávám jeden lusk přibližně na kilové balení krystalu.
Dejte si pozor na výběr správného vanilkového lusku. Kvalitní jsou velké, měkké a ohebné, které zajišťují čerstvost, společně s vysokým obsahem semínek, což je zárukou vynikajícího aroma a chuti. Na trhu jsou samozřejmě k dispozici mleté vanilky. Opět si dejte pozor na kvalitu při jejich výběru.