Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak poznat poctivé české máslo od nakyslého dovozového. Pomůže vám hmatový test

Foto: Pixabay

Máslo, které má duši i charakter – nevím, jak vy, ale já si pro takové zásadně chodím na farmářské trhy, v obchodech totiž s výběrem moc spokojená nejsem.

Článek

Máslo je taková stará známá ingredience, bez které by naše kuchyně byla – jak to říct – prostě taková nijaká. Nádherně voní, roztéká se na teplém krajíci a dá jídlu chuť, kterou žádný margarín nenapodobí. Jenže ne všechna másla, která na našich trzích (mnohdy i v obchodech seženete), jsou stejná, i když to na první pohled vypadá, že jde o tu samou kostku žluté radosti. Rozdíl mezi českým a zahraničním máslem totiž leckdy nepoznáte podle obalu (nápis „zabaleno v ČR“ vám toho opravdu moc neřekne), ale až ve chvíli, kdy na něj sáhnete. Musíte ale vědět, jak na to.

České máslo – tvrdé, poctivé a jako dělané na pečení

V ČR se máslo ještě vyrábí postaru, tak jak to dělaly generace před námi. Základem je sladká smetana, která se jednoduše stlouká bez přidání jakýchkoli bakterií nebo jiných „vylepšováků“. Výsledek? Máslo s čistou mléčnou chutí, pevné jako cihla a po vytažení z lednice téměř nerozmazatelné (což sice není úplně výhodou, ale k jeho základní charakteristice to rozhodně patří).

Sice tak musíte chvíli počkat, než změkne, ale za tu chuť to stojí (má přirozeně sladkou a čistou chuť smetany). Takové máslo se totiž výborně hodí na pečení i do krémů, protože drží tvar a po kontaktu s teplem se hned nerozpouští.

Zahraniční másla – jemná, nakyslá a snadno roztíratelná

Naopak většina dovozových másel, hlavně těch západoevropských, se vyrábí pomocí takzvané nizozemské technologie NIZO. Zní to vědecky, ale nebojte se, není to tak složité, jak to zní. V praxi jde víceméně o to, že se do běžné sladké smetany přidají bakterie mléčného kvašení, které spustí lehkou fermentaci. Lze tak obejít celý proces stloukání a výsledkem je mnohem jemnější máslo s mírně nakyslou chutí, které zůstává měkké i po uložení do lednice.

Foto: Pixabay

Takové máslo se skvěle maže na čerstvý chleba, to je pravda. Ale s chutí mohou mít někteří lidé problém a v pečení může nadělat také pěknou neplechu – těsto se s ním hůř zpracovává a máslové krémy se často rozpadají.

Jak vybrat kvalitní máslo

Obal vám toho moc neřekne. Nápis „vyrobeno v ČR“ vám totiž zdaleka neřekne tolik, kolik si myslíte. I tady už se totiž technologie NIZO objevuje. A pokud jde o máslo u nás pouze balené, pak už nemáte jistotu vůbec žádnou. A o technologii výroby obvykle nebývá na obalu ani zmínka.

Takže jak si v takovém případě poradit? Jednoduchý test kvality můžete snadno provést jak u supermarketu, který podezříváte z dováženého zboží, tak i na farmářském trhu, kde si nejste úplně jisti poctivostí prodejce. A jak na to? Sáhněte si – samozřejmě přes obal.

Když se vám pod prstem hned vytvoří důlek, máte co do činění s máslem zahraničním. České se naopak drží pevně, jako by říkalo: „Já se jen tak nepoddám.“ Už nikdy tak nekoupíte zboží, o které jste ve skutečnosti nestáli. A že jde v případě másla opravdu o drahý špás, vám snad ani připomínat nemusím.

Zdroje informací: Autorský text a zkušenosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz