Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ořechy louskám jednoduše jako moje babička. Trocha vody je změkčí, je to bez plísní a nepořádku

Foto: Pixabay

Kdo někdy louskal vlašské ořechy, ví, že to není žádná legrace. Jeden praskne hned, druhý je tvrdší než kámen a třetí se rozpadne tak, že se po celé kuchyni rozsype hnědá spoušť.

Článek

A když máte před sebou kýbl ořechů, chuť do práce se po několika neúspěšných pokusech rychle vytratí. Jenže jak říkala moje babička – „všechno jde, když člověk ví jak“. A měla pravdu. Trik, který mě naučila, je přitom prostý stejně jako ona příslovečná facka – bude vám k němu stačit jen horká voda. Ta totiž dokáže s těmito tvrdohlavými plody doslova zázraky.

Horká voda – nejlepší pomocník při louskání

Ořechy jednoduše nasypte do hrnce, zalijte je vodou a přiveďte k varu. Pět minut jim bohatě stačí. A nesnažte se vše urychlit tím, že je horkou vodou přímo zalijete. Tím byste totiž mohli snadno změnit chuť jader. Navíc vůbec nejde o to je uvařit, ale jen trochu změkčit skořápku, aby šla snadno rozlousknout. Pak vodu slijte, ořechy propláchněte studenou vodou – a můžete začít louskat.

Rozdíl poznáte hned. Skořápky vám začnou pod rukama praskat jedna radost. Nemusíte se bát žádných odletujících střípků ani poškozených jader. Navíc je to rychlejší než klasické namáčení přes noc, a přitom stejně efektivní, jak jsem sama vyzkoušela.

Foto: Pixabay

Jak ořechy uchovat, aby nezhořkly ani neplesnivěly

Vyloupané ořechy jsou náchylné na vlhkost a také na oxidaci, kterou způsobuje přístup vzduchu. Takže pokud je nechcete za pár týdnů vyhodit, je potřeba jim dopřát i špetku té správné péče. Především je dobře usušte – nejlépe rozložené na utěrce nebo plechu. Když v nich zůstane byť jen trocha vody, plíseň si na nich smlsne dřív, než řeknete švec.

Suché ořechy pak uložte do vzduchotěsné nádoby, ideálně na tmavé místo, kam nesvítí slunce. To by totiž mohlo způsobit, že jádra žluknou a zhořknou. Můžete je klidně uložit i do lednice, pokud tam máte dostatek místa – chlad jim svědčí. Vlašské ořechy totiž obsahují spoustu zdravých tuků, které ale při vyšší teplotě rychle žluknou. Můžete je samozřejmě uskladnit i při pokojové teplotě, držte se však pod hranicí dvaceti stupňů.

A pokud si chcete vytvořit zásoby až do příští sezóny, nebojte se ořechy zamrazit. V mrazáku vydrží klidně rok a jejich chuť ani vůně tím nijak neutrpí. A skvělé je i zavařování nasucho. Babičce tak pravidelně uskladněné ořechy vydržely bez jakýchkoli známek kažení i několik let. Jediné, u čeho to nefungovalo, byly vylouskané papíráky – ty se prostě kazily vždycky tak nějak rychleji, takže pokud je na zahradě máte také, doporučuji je zpracovat jako první. Pro jistotu.

Zdroje informací:

Přirozená strava našich předků, Ing. Jiří Švarc, Fontána, 2014

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz