Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sotva držíme krok s ostatními národy. Bílá barva kůže opravdu není důvod k hrdosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cleyton Ewerton (Pexels)

Ani absurdní koruna z nás nedělá vládce světa.

Sdílení blábolů o tom, jak je jejich genofond v ohrožení ostatních, z telefonu vyrobeného v Asii. Být bílým Evropanem není ničím výjimečným a už vůbec ne důvodem k hrdosti, naopak rasismus do slušné společnosti opravdu nepatří.

Článek

Dezinfo scéna často varuje před přílivem migrantů a negativními dopady, které to bude na náš tradiční, konzeravativně-rasistický svět mít. Lidi už zapomněli, že migrace a tím pádem i míšení národů je přirozenou součástí života na naší planetě a že v minulosti to přineslo i řadu pozitiv. Chcete udržet svou rodovou linii a předávat svou genetickou informaci po další desítky let? Pokud ano, zplodit potomka s cizincem je dobrá cesta. Děti, které pocházejí ze smíšených párů, mají totiž unikátnější genetické predispozice a častěji mají odolnější imunitní systém. Ale nejdřív se vrátíme trochu do historie. Pokud si totiž myslíte, že třeba běloši byli někdy nadřazeni někomu jinému, pravděpodobně jste na hodinách dějepisu spali.

Věda na úrovni? Poděkujme Arabům

Na rozdíl od pomalu se otevírajících Evropanů byli Arabové více zcestovalí, vynikali v matematice, koneckonců arabské číslice používáme dodnes či optice. Díky jejich invazi do Evropy přes Cordóbský chalífát například víme, že již v 10. století byla Praha významné město sloužící jako obchodní uzel uprostřed Evropy.

O renesanci v Evropě slýcháme jako o něčem přelomovém, co ve světě nemělo obdoby. Třeba pitva lidského těla za účelem zjištění příčiny smrti, kterou začal Da Vinci praktikovat ve Florencii v 15. století, byla součástí lékařského standardizovaného procesu v Arabské říši již od století jedenáctého. Islám, na rozdíl od křesťanství, pitvu nezakazoval a tamní vědci měli více možností zkoumat lidské tělo a experimentovat.

Nebýt Arabů, stále bychom se asi léčili pijavicemi. Škoda, že jsme zapomněli na to, z jakého průšvihu náš úžasný kontinent vytáhli.

Co vlastně běloši dali světu?

Demokracii. Systém vládnutí, který sice není dokonalý, jak ale řekl Winston Churchill, nikdo jiný zatím s ničím lepším nepřišel.

A dál? Ano, jsou vynálezy a ideály, které stoupenci bílé rasy dali světu. Nikola Tesla, Marie Curie-Skłodowska, Otto Wichterle, ti všichni byli významné osoby na půdě vědy a pokroku. Nemůžeme ale pořád žít z úspěchů vědců minulého tisíciletí. Možná i kvůli nim máme zkreslené představy o tom, že zástupci které rasy jsou pro vědu větším přínosem. Zatímco Edison si mohl bezstarostně hrát s elektřinou, stejně nadaní a inteligentní Afroameričané v USA stále bojovali za svá práva. Svá místa si museli vydobýt po malých krůčcích.

Amerika je celkově skvělým úkazem toho, co se bělochům nakonec přece jen povedlo. Po dlouholetém omezování lidí jiných ras se ve 20. letech konečně unavili a alespoň oficiálně přestali s některými represemi. To mělo zprvu obrovský vliv především na inovace v zemědělství. V tomto odvětví tehdy nejčastěji Afroameričané pracovali.

Částečné uvolnění mělo ale třeba vědu a výzkum také úžasný vliv. Například 12 afroamerických vědců se významně podílelo na projektu Manhattan, díky jehož úspěchu prakticky skončila 2. světová válka. Ani ve slavném filmu Oppenheimer, který letos vyšel, se jim ale nedostává patřičného uznání.

Rozumem nás Asiati strčí do kapsy

Singapur, Taiwan, Čína či Japonsko. To jsou země, kde se točí svět byznysu a má to své opodstatnění. Obyvatelé tohoto regionu jsou jednoduše nejchytřejší na světě. V porovnání s ostatními rasami jsou Asiaté v IQ testech vždy na předních příčkách. Ano, i před úžasnými bělochy.

Můžeme se Asiatům posmívat za to, že neumí pořádně řídit auto, což je stejně nepravdivý stereotyp. Díky obrovským pokrokům v technologiích, především v automobilovém průmyslu, kterému asijský trh dominuje si ale Asiaté sestaví spolehlivého autopilota a budou a zase o krok napřed.

Zrcadlo, pověz, kdo je na světě nejkrásnější?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá. Všechny ženy světa nejrůznějších barev pleti, bělošky jsou ale značně na ústupu. V nejprestižnější soutěži světa Miss Universe bodovaly v posledních pěti letech ženy asijského původu hned třikrát. Po jedné korunce si pak odnesla Hispánka a Afroameričanka.

Nejde ale rozhodně o novodobý trend. V posledních patnácti letech bodovaly v této soutěži pouze dvě bělošky. Soutěž Miss Universe sahá až do roku 1952. V celkových statistikách jsou nejúspěšnější Američanky. V týmu USA byly rasy zastoupeny různě, rozhodně ale nešlo vždy o bělošky. Hned po Spojených státech jsou ale v těsném závěsu jako nejkrásnější Venezuelčanky, Portorikánky a Filipínky. I když si teda říkáte, že ty český holky jsou stejně nejhezčí, zbytek světa si to prostě nemyslí.

Přestaňte se konečně bát toho, co nám někteří, bohužel politicky aktivní, spoluobčané pravidelně bulíkují na nos ve svých pravidelných facebookových vstupech. Nikdo vám nechce vyměnit vepřo knedlo zelo za bun bo nam bo. Nikdo vám nechce zakázat chodit do kostela, ve kterém jste stejně byli naposledy s babičkou, která před deseti lety umřela. Nikdo vám vedle hospody nepostaví mešitu. Lidé jiných ras nejsou hrozba, ale inspirace.

Zdroje

1) New evidence supports the hypothesis that beer may have been motivation to cultivate cereals

2) Arabská říše

3) Historie hlavního města Prahy

4) Top 10 most inteligent race in the world

5) Complete List of Miss Universe Winners from 1952 to 2023

6) The Unsung African American Scientists of the Manhattan Project

7) Exploring the Benefits and Challenges of Interracial Intercourse

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz