Hlavní obsah

Bydlení je lidským právem, kolik metrů čtverečních ale potřebuje jeden člověk?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Liam Gillan (Pexels)

Je toto byt pro jednoho nebo už pro dva?

Byty v ČR se v posledních letech zmenšují. Není to ani tak kvůli požadavkům zájemců o jejich koupi, ale kvůli přemrštěným cenám. Každý uspořený metr znamená třeba v Praze snížení ceny o více než sto nebo i víc tisíc.

Článek

Podle Českého statistického úřadu (dále ČSÚ) se po roce 1989 začala průměrná plocha nově dokončeného bytu zvětšovat. V roce 1989 měl průměrný byt plochu 52,5 m2 a v následujících letech se plocha průměrného bytu zvětšovala, až v roce 2011 dosáhla dosud rekordní průměrné velikosti 78,2 m2. Od té doby se začala průměrná plocha dokončeného bytu naopak postupně zmenšovat. Poslední dostupný údaj je za rok 2022, kdy měl dokončený byt v průměru 71 m2. Lze předpokládat, že stejný trend bude pokračovat minimálně v atraktivních oblastech, jako je Praha, Brno a další velká města.

Cena bytů roste

Získat vlastní byt je stále náročnější a dražší. Například v Praze se cena bytů dle Deloitte Develop Indexu za posledních deset zvýšila o 237 %. V dubnu letošního roku byla průměrná cena nového pražského bytu za metr 154 500 Kč. Ale zdaleka to neplatilo o všech pražských lokalitách. V Praze 1 byla cena dle stejného zdroje mnohem vyšší, a to v průměru 252 900 Kč/ m2. Podle ČSÚ byla průměrná cena nového bytu v celé České republice 61 797 Kč/m2 (údaj z roku 2022). Při rozdílu ve velikosti plochy bytu 20 m2 se tak cena průměrného bytu může lišit dle lokality až o několik milionů korun.

Kolik metrů potřebujeme k životu?

Platná norma ČSN 73 4301 doporučuje minimální velikosti místností následovně: Pro jednolůžkový pokoj 8 m2, dvoulůžkový 12 m2 a pro obývací pokoj 16 m2, tedy pokud má byt 2 obytné místnosti. U tří či čtyřpokojového už je to pro obývák už 18 m2, a u ještě větších bytů minimálně 20 m2. Doporučení pro kuchyně je u menších bytů alespoň 5 m2, u větších 6, respektive 8 m2. V případě, že byt má jedinou místnost (garsonka), je nejmenší plocha také 16 m2, ale nejmenší garsonky mívají obvykle ještě pár metrů navíc.

Jenže každý potřebuje něco jiného. Někomu stačí normou dané minimum, jiný by se v takovém bytě udusil. Každý má jiné preference a také požadavky na osobní prostor. Moderní nábytek a účelné zařízení dokáže i z menšího bytu vytvořit útulné bydlení. Při výběru bytu se mohou zájemci rozhodovat i podle dalších parametrů, například úspornost provozních nákladů, dopravní dostupnost a mnoho dalšího.

V současné době se prosazuje také trend Tiny house, tedy prostorově malých domů, u nichž je důraz kladen na maximálně efektivní využití prostoru. Důvodem jejich oblíbenosti je nejen nižší cena, ale také ekologické aspekty, které jsou pro mnoho lidí velmi důležité.

Rozevírající se nůžky i v bydlení

Zatímco mladé rodiny sní o tom, jak získat aspoň 2 + 1 na 50 metrech, plocha těch nejluxusnějších bytů a domů se nijak neomezuje, spíše naopak. Novostavby s byty o ploše více než 150 m2 nebo dokonce přes 200 m2 nejsou žádnou výjimkou. Populární jsou lofty a mezonety vybudované například v bývalých průmyslových objektech, designu vládne minimalismus a vzdušnost. Ale to všechno něco stojí.

Bydlení se tak stává jednou z komodit, kde se nůžky mezi běžnou populací a bohatšími lidmi rozevírají nejrychleji. A platí to nejen o koupi nemovitosti, ale také o pronájmech. Dostupných nájemných bytů je neustále nedostatek, takže zájemci o byt přirozeně hledají spíše ty menší, a tedy i levnější, zatímco ty velké často čekají na svého nájemníka dlouhé měsíce. Dosavadní snahy státu donutit majitele, aby byty pronajímali za dostupné ceny, zatím nemají úspěch, stejně jako protesty obyvatel v turisticky atraktivních lokalitách proti krátkodobým pronájmům pro turisty.

Zdroje:

1) Česko od roku 1989 v číslech

2) Růst cen nových bytů v Praze zrychluje, vyplývá z Deloitte Develop Indexu

3) Rozměry kuchyně, ložnice a dalších místností určují normy. Víte, jaké je minimum?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz