Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chcete být za hrdinu? Radši zachraňte život, peněženku pokorně odevzdejte a nebraňte se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maxim Hopman (Unsplash)

Nejlepší obrana je žádná obrana, zachráníte si život.

Už jako malí se od babiček dozvídáme, že život je dar. Proč nás tedy při přepadení pojímá hrdinství a chceme si něco dokazovat? Není snad lepší se v krizové situaci stáhnout a vážit si sebe sama? A možná i života toho, kdo stojí proti nám?

Článek

Raději držet krok

Českou náturu vystihuje nejlépe heslo držet hubu a krok. To přesně je i nejlepší a nejefektivnější taktika kterou bychom měli použít v situaci jako je loupežné přepadení. Uposlechnuti výzev pachatele totiž minimalizuje riziko našeho poraněni a zároveň i poraněni pachatele, které by rozhodně nemělo být naším cílem. Zároveň má snaha o ublížení nebo pomstu pachateli svůj etický aspekt. Je nutné se lupiči mstít? V čem pak budeme konkrétně lepší než on?

První věc, která by nás měla napadnout ve chvíli, kdy nás někdo přepadne ve snaze se obohatit by měla byt trocha empatie. Když si to vezmeme kolem a kolem, ten člověk, co stojí proti nám je s největší pravděpodobností v tíživé životní situaci. Může se jednat třeba o otce samoživitele, někoho, kdo zůstal v exekuci kvůli energetické krizi, nebo třeba někoho, kdo nemá na nájem a vaše šrajtofle ho dělí od statusu bezdomovce. Stát se to může každému z nás. Přeci jen: zoufalí lidé dělají zoufalé činy, třeba i proti svému vnitřnímu přesvědčeni. To, že je čím dál více lidí zoufalých dokládá i fakt, že meziročně stoupl počet krádeží v obchodech o 30 %. Krádež v obchodě pak dělí od přepadení nebo krádeže v nemovitostech jen tenká hranice.

Mějme tedy s lupiči soucit, je možné, že myšlenka někoho přepadnout z důvodu zachování si socioekonomického statusu napadla už i některé vaše blízké.

Příliš mnoho hrdinství škodí

Plno kurzů nabízí lekce sebeobrany napříč republikou. Jejich efektivnost je však téměř nulová. Poznatky kurzu umí v praxi, tedy v krizové situaci, využít jen málokdo. Při jejich správné aplikaci nastává problém číslo dvě. Co když pachateli ublížím? Pokud bude usouzeno, že jste jednali v přiměřené sebeobraně sebe a svého majetku, tak máte šanci z incidentu vyváznout bez komplikaci. V opačném případě vám však může vaše snaha o zadostiučinění a pomstu zhořknout u soudu nebo při hrazení léčebných výloh vašemu protivníkovi.

Podle posledního průzkumu veřejného mínění by 60 % lidi bylo schopné lupiče zastřelit. Toto počínání má však několik ale.

  • Ale číslo jedna: Můžu jít sedět já a ne lupič:

Jak už bylo zmíněno výše, při zastřelení lupiče bez důvodu bezprostředního ohrožení vašeho života riskujete, že půjdete bručet za vraždu, nebo její pokus a místo hrdinství se budete promenádovat v mundúru.

  • Ale číslo dva: Ne všichni držitelé zbraní jsou zrozeni pro divoký západ.

Naopak je mezi nimi mnoho snaživců hrajících si na Batmana a samozvané ochrance veřejného pořádku. Může se tak stát, že nechtěně poraní sami sebe. I to se při náhlém vyplavení adrenalinu může stát.

Slovo na závěr

Hrát si na hrdinu v případě přepadení se nevyplácí. Pochvalu za odpor lupičům nehledejte, s největší pravděpodobností se jí nedočkáte. Vzpomeňte na to, že život je to nejdražší, co máme všichni ve svých rukou. Lupiče nevyjímaje. Proto je v rámci zachování lidské důstojnosti a života všech zúčastněných nejvýhodnější uposlechnout pokynů, udržet moč, sklopit uši a vzdát se bez boje peněženky i porcelánového jelena na chalupě.

Zdroje

Anketa

Bránili byste při přepadení svojí peněženku i na úkor toho, že můžete ublížit?
Ano
89,4 %
Ne
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 199 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz