Hlavní obsah
Věda

Chlór v pitné vodě: Přítel, nebo nepřítel? Jak se zbavit jeho negativních dopadů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Zápach chloru je častý v bazénech.

Natočit si sklenici vody je pro nás věcí naprosto běžnou. Většinou tak ani nepřemýšlíme o tom, jak je to možné. Pokud ano, zjistíme, že je to díky chloru. Když ale zabíjí bakterie, neubližuje i nám?

Článek

Ať již pijete vodu z vodovodu, sprchujete se, anebo plavete v bazénu, nemusíte se bát, že by vám jakkoliv ublížila. Jak je to možné? Tajemství tkví samozřejmě ve složitém procesu úpravy vody, díky kterému je pitná a zdravotně nezávadná. Tento několikastupňový postup zahrnuje dílčí procesy jako je tzv. čiření (zvětšuje se velikost organických částic, které se následně lépe odstraňují), filtraci nebo sorpci některých potenciálně škodlivých látek. Nedílnou součástí procesu je potom dezinfekce. A zdaleka nejpoužívanější metodou dezinfekce vody je chlorace.

Chlorace se pro úpravu vody používala ve Švédsku již v 18. století a postupem času pronikala do dalších částí světa. I když samozřejmě existuje i řada dalších metod a způsobů dezinfekce, dnes je využívána v globálním měřítku. Chlorace je jednoznačně nejrozšířenější. Důvodem je kombinace vysoké účinnosti, relativní jednoduchosti a nízké ceny. I když chlor neumí zlikvidovat např. některé určité cysty jednobuněčných organismů, jedná se o bezkonkurenčně nejlepší způsob dezinfekce.

Dostáváme se ale opět k původní otázce: pokud je chlor tak efektivní při zabíjení virů a bakterií, jak je možné, že našim tkáním nedělá nic?

Působení chloru na lidský organismus

Zájemci o vojenskou historii dobře vědí, že chlor dokáže být člověku velmi nebezpečný. V době první světové války se dokonce používal jako chemická zbraň hromadného ničení a jeho nasazení v bitvě u Ypres odstartovalo vraždění chemickými zbraněmi (na témže místě byla později použita možná nejznámější chemická zbraň, plyn Yperit). O důvod víc, proč se chloru bát, nebo ne?

Odpověď na uvedenou otázku je možné najít již ve výroku švýcarského alchymisty a lékaře Paracelsa žijícího v první polovině 16. století. Právě on je autorem slavného výroku „Všechno je jed, ve všem je jed. Záleží pouze na dávce.“ Právě to je klíčem k použití chloru k dezinfekci vody.

V České republice se obsah chloru v pitné vodě pohybuje v rozmezí 0.05 – 0.25 mg/l s tím, že maximální povolená hodnota je 0.3 mg/l. V této koncentraci je chlor pro člověka neškodný, současně ale smrtelný pro viry a bakterie. V této koncentraci je chloru tolik, že dokáže napadnout jen několik buněk. V případě mnohobuněčných organismů proto nemůže napáchat žádné škody, u organismů jednobuněčných je to ale zásadní.

Každý člověk je ale jiný a někteří z nás mohou na přítomnost chloru v pitné vodě skutečně reagovat se zvýšenou citlivostí. Ne snad, že by pro ně byla pitná voda jakkoliv toxická, přesto však určité negativní efekty způsobovat může.

Citlivější jedinci mohou pociťovat podráždění pokožky nebo očí při kontaktu s chlorovanou vodou. Koupání v bazénu s vodou dezinfikovanou chlorem může také přispívat k větší lámavosti vlasů. Ve střevech potom může chlor do jisté míry likvidovat i bakterie střevního mikrobiomu. V některých výjimečných případech může chlor chemicky reagovat s určitými organickými látkami za vzniku karcinogenních sloučenin.

Jak se bránit negativnímu působení chloru

Chlor v pitné vodě není nebezpečný a jeho pozitivní působení rozhodně převažuje. Bez dezinfekce chlorem by naše životy vypadaly o hodně jinak. Přesto ale může chlor způsobovat za určitých okolností i jisté komplikace. Dobrou zprávou je, že šanci na ně lze minimalizovat. Způsobů je hned několik.

Nejjednodušším způsobem, jakým lze zbavit vodu z kohoutku chloru, je nechat ji odstát. Chlor po čase vyprchá, a to samé platí i pro tzv. trihalomethany, tedy potenciálně škodlivé látky vznikající reakcí chloru s některými organickými látkami.

V případě zahradních bazénů není dezinfekce chlorem nutností. Majitelé mají na výběr řadu alternativních produktů, které jsou šetrnější, a ne tak dráždivé. To samozřejmě není příliš možné v případě veřejných bazénů nebo dokonce vody z vodovodní sítě. V těchto případech bude chlor ve vodě vždy přítomen, což koneckonců prozradí i charakteristické aroma.

V případě vody, která nám doba teče z kohoutku nebo ze sprchy je možné chlor odfiltrovat po instalaci speciálních filtrů. Ty odstranění zmíněný zápach, zlepší chuť vody a odstraní potenciálně negativní zdravotní efekty.

Závěr a shrnutí

Chlorace vody je důležitým dezinfekčním procesem, který nám zajišťuje zdravotní nezávadnost vody, kterou pijeme, nebo ve které se koupeme. Vždy je ale něco za něco, a i chlor ve vodě není stoprocentně dokonalým řešením. I chlor může citlivějším jedincům způsobovat problémy, někomu jinému zase nemusí vyhovovat chuť a aroma, které vodě dává. V takových případech však existují možnosti, jak chlor ve většině případů z vody odfiltrovat. Rozhodně ale není třeba se chloru ve vodě bát!

Zdroje

1) The Effects of Chlorine in Water

2) How does chlorine added to drinking water kill bacteria and other harmful organisms? Why doesn't it harm us?

3) Paracelsus (1493-1541)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz